Архива

Јанакиески: Годинава почнува обновата на пругата Битола-Кременица

Во втората половина од годинава се очекува да почнат градежни активности за обнова на железничката пруга Битола-Кременица, со изградба на крак до индустриската зона Жабени, најави денеска министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески.
Проценетата вредност на инвестицијата, посочи Јанакиески, е 20 милиони евра, а финалната ќе зависи од понудите на компаниите.

Јанакиески: Голем интерес за гасификацијата на Скопскиот регион

Голем број компании се заинтересирани за проектот за изградба на дистрибутивна мрежа на природен гас во Скопскиот регион. Гасоводната мрежа ќе се гради по принципот на јавно-приватно партнество, а се проценува дека ќе чини околу 100 милиони евра.

Јанакиески: Продажбата на државно земјиште во зоните ја намалува невработеноста

Мерките на Владата за продажба на неизградено државно земјиште по почетна цена од евро за метар квадратен, ги дава ефектите и придонесува за намалување на невработеноста и развој на економијата, нагласи министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески при постета на мини индустриската зона во селото Зубовце, Гостиварско.

Јанакиески: Инвестициите во инфраструктурата отвораат нови работни места, Актор со оглас за 350

Сите граѓани кои ги исполнуваат условите за конкурсот на компанијата „Актор“ за вработување на 350 градежни работници за изградба на Коридорот 10 да се пријават на овој конкурс. Апелираше денеска министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески на денешното започнување на изградба на канализацискиот систем во Рженичино.

Oдвоени бизнис средби во Германија со заинтересирани инвеститори

Во рамки на посетата на Германија, премиерот Никола Груевски заедно со економскиот тим денеска посети повеќе компании каде на претставниците им се претставени можностите за инвестирање во Македонија.

Јавната администрација доби стандарди за управување со човечки ресурси

Со донесувањето на Законот за администрација и Законот за вработени во јавниот сектор, најголем сегмент на кој што се посветува во реформата на администрацијата е јакнењето на човековите ресурси, исткна министерот за иформатичко општество и администрација Иво Ивановски на денешната презентација на прирачникот „Стандарди за управување со човечки ресурси“.

Јанакиески: Новите инвестиции во Дојран ќе го зголемат бројот на туристи

Министерот за транспорт и врски Миле Јанакиески очекува зголемување на бројот на туристи во Дојран со двете нови инвестиции што треба да се реализираат во ова туристичко место.

PRV.mk мобилна апликација за информации за вработување и пракса

Пракса, работа и волонтирање PRV.mk е првата мобилна апликација наменета за млади, на која можат да се најдат информации за вработување, стекнување работно искуство, волонтирање, но и за активните мерки и обуки за вработување.

Јанакиески: Во 2013 реализирани капитални инвестиции во патната инфраструктура

Почеток на изградба на автопатските делници од Скопје до Штип и од Кичево до Охрид и продолжување на активностите на автопатот од Демир Капија до Смоквица, се дел од клучните проекти во патната инфраструктура што Министерството за транспорт и врски планира да ги реализира годинава.

Јанакиески: Кинеската компанија собира понуди за изградба на автопатите

Јавното претпријатие за државни патишта заедно со локалните самоуправи во текот на годинава има изградено 145 километри локални патишта во вредност од околу 800 милиони денари, информира директорот Љупчо Ѓеоргиевски.

Pages