• Грција има две позиции, една официјална, една неофицијална

  Неодамна заврши берлинскиот самит, за него имаше различни очекувања и анализи, кои одеа од една до друга крајност.Таму се случија три панели посветени на економијата и на политиката, средби зад затворени врати, декларација толкувана како четири задачи за регионот.Но што, всушност, донесе Берлин?

 • Грижата за нај­ран­ли­ви­те е при­о­ри­тет

  Ва­кви­те слу­чаи ме по­го­ду­ва­ат. На служ­би­те од со­ци­јал­на­та за­шти­та, на на­ши­те уста­но­ви, при­мар­на цел им е гри­жа­та за со­ци­јал­но ран­ли­ви­те ка­те­го­рии - ве­ли ми­ни­сте­рот за труд и за со­ци­јал­на по­ли­ти­ка, Ди­ме Спа­сов, по ин­фор­ма­ци­ја­та за трет­ма­нот на глу­во­то мом­че во Ба­ња Бан­ско, во интервјуто за неделникот „Република“.

 • Груевски: Јас за разлика од СДСМ имам план

  - Инаетењето на СДСМ со невлегување во Парламентот не носи во губење на препораката од Европската Комисија и тоа ќе биде лошо за сите, но изгледа Заев се уште верува дека на тој начин ќе го сврти јавното мислење кон него, и во него ќе видат спасител кој ќе не врати на вистинскиот пат. Со тоа уште еднаш покажува колку многу го потценува капацитетот на граѓаните.

 • Ставрески: Странските инвестиции го зголемија извозот

  Македонската економија фати залет. Странските инвестиции го зголемија извозот. Со раст на БДП од 3,1% Македонија се најде на високото трето место во Европа. За ова министерот за финансии и вицеремиер Зоран Ставрески говори во интервјуто за Македонската радио телевизија.

 • Ставрески: Цврсти и конзистентни реформи за подобра бизнис клима

  Македонија е мала земја и привлекувањето инвеститори во мала земја која нема излез на море не е лесна работа. Eдинствениот начин се цврсти и конзистентни реформи за олеснување на бизнис климата. Ова го истакнува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во интервју за лондонски „Банкер“

 • Критики се потребни, но не и чист популизам (видео)

  Средната класа се враќа со создавање нови работни места. Ако само се базирате на административни мерки, тоа е многу мал дел од равенката. Ние го правиме токму тоа. Не може одговорот на опозицијата да биде чист популизам, сето тоа треба да биде издржано, посочува вицепремиерот Владимир Пешевски во интервјуто за неделникот „Република“.

 • Џери Наумоф: Образуваните работници се најголемиот адут за инвеститорите (Видео)

  Џери Наумоф на местото министер за привлекување странски инвестиции дојде од Одборот на директори на Македонија 2025. По потекло Македонец, во делувањето Американец, како експерт за менаџмент со богато бизнис портфолио во реномирани компании, посочува, во интервју за „Република ТВ“, дека покрај условите гарантирани од државата, образуваните работници во Македонија се најголемиот адут за привлекување на странските инвеститори.

 • Самиот факт дека имаме најмногу медиуми во регионот говори дека медиумите и новинарите имаат потребна слобода

  Интервју со Иво Ивановски, Министер за информатичко општество и јавна администрација за „Вечер“.

 • Враќањето на средната класа не е прашање на теорија, туку на практика и конкретни мерки (видео)

  Зголемувањето на пензиите, огласите за вработување кај странските компании во Македонија, проектите што се поврзани со надминувањето на предизвиците за домување на граѓаните се проекти кои се реални чекори за враќање на средната класа, оценува заменик-премиерот и министер за финансии, Зоран Ставревски, за Република ТВ.

 • Премиерот Никола Груевски за Си-Ен-Ен: Македонија е добра бизнис дестинација за странските инвеститори

  Македонија е земја со стабилна политичка и макроекономска ситуација, ниски даноци, технолошко-индустриски развојни зони и низа поволности што им се нудат на странските инвеститори, истакнува премиерот Никола Груевски во интервју за Си-Ен-Ен кое беше емитувано вчера.

Pages