• Груевски: Кина ни е потребна за соработка и финансирање големи проекти

  Самитот меѓу земјите од Централна и Источна Европа што се одржа во Букурешт е важен бидејќи нам ни е потребна соработка со Кина, која е сериозен чинител во светската економија и особено во политиката, изјави премиерот Никола Груевски во интервју за романската национална новинска агенција АГЕРПРЕС.

 • Работиме на проекти кои во 2014 треба да отворат нови 1500 работни места

  Министерот задолжен за привлекување инвестиции, Веле Самак во интервју за економски.мк го објаснува процесот на носење инвестиции, Зборува за плановите за 2014 година. Според него, уште две компании се пред одлука за инвестирање, исходот треба да биде познат до средината на 2014, а се работи за проекти кои треба да отворат околу 1500 нови работни места. Самак е задоволен од својот ангажман во Владата во изминатите години. Вели дека шест од најголемите и највидливи проекти се резултат на негово директно залагање: Џонсон Мети, Ван Хул, Дрекслмајер, Кромберг и Шуберт, Маркарт, Кофикаб, и неколку помали проекти. „Тоа е извоз од една милијарда евра и скоро 10000 нови работни места, од кои скоро 4000 се пополнети, вели Веле Самак во интервју за економски.мк.

 • Најостри казнени политики за педофилите, Македонија прва на Балканот

  За овој релативно кус период, покажа цврста решителност за водење на битка кон секој оној кој ќе наштети на дете. Бескомпромисно ја постави позицијата во битката, а околу најтешките сексуални злосторници го стегна обрачот.
  Тој издејствува педофилите да добиваат подолги затворски казни и хемиски да се кастрираат.
  Македонија прва во Балканот покажа одлучност и спремност да го направи ова.

 • Сарачини: Странските инвестиции годинава од 200 до 250 милиони евра

  Ако до крај се реализираат веќе најавените и прелиминарно договараните инвестиции од одредени инвеститори, може да се очекува дека до крајот на годинава странските директни инвестиции ќе достигнат од 200 до 250 милиони евра, истакнува министерот за економија Ваљон Сарачини во интервју за МИА.

 • Зоран Ставревски: Во патишта вложуваме 4 пати повеќе од претходната влада

  Во интервјуто за Прес24, Вицепремиерот уверува дека не постои никаков ризик од презадолженост, и децидно потенцира дека оваа Влада не планира и нема да зголеми ниту еден дано.

 • Груевски: Знаењето, вештините и стандардите ќе донесат прогрес

  Коалицијата со Демократската унија за интеграција, законот за абортусот, екстерното тестирање, плаќањето по учинок во здравството, протестите за поддршка на црквата во скопската општина центар...се дел од темите за кои премиерот на Македонија, Никола Груевски, говори во вториот дел од своето интервју за Нетпрес.

 • Груевски: Попречувањата се наш предизвик со кој мора да се справуваме

  По дузина посети во држави од речиси сите континенти, премиерот на Македонија, во ексклузивно интервју за Нетпрес, говори за ефектите, намената и целта на патувањата.

 • Економски силна Македонија ни е потребна колку и НАТО и ЕУ

  Премиерот Груевски во вториот дел од интервјуто за „Дневник“ признава дека ако пред неколку години му биле споменати сегашните економски резултати, ќе бил незадоволен. Но, со оглед на светската криза, смета дека Македонија сосема добро се држи. Kога кон тоа ќе се додаде и импресивната листа на инвестиции, што тој првпат јавно ги кажува, а кои се започнати, одобрени или ги очекува, смета дека има сосема сериозна основа да тврди дека државата на економски план се движи во добра насока.

 • Притисокот за името е врз нас, зашто сме неединствени

  За спорот со Грција, за односот на меѓународната заедница кон двете земји, за можноста ДУИ да излезе од Владата, за демографската катастрофа на Македонија, за економската состојба и за инвестициите, отворено во интервју за „Дневник“, зборува претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски.

 • Ваљон Сарачини, министер за економија

  Мерките и политиките за подобрување на бизнис климата во Македонија, измените на законските решенија кои придонесуваат за подобрување на конкурентноста на бизнисите, измените на законите за едношалтерски систем, за трговските друштва и за минерални суровини, и забрзувањето на стечајната постапка се дел од темите на кои се осврнува министерот за економија Ваљон Сарачини во интервјуто за МИА.

Pages