Соопштенија

Силни пораки од Трст на светско политичко ниво: Премиерот Заев се сретна и со претставникот на британската премиерка Меј, Борис Џонсон, во Македонија се гледа мотор на регионот кон ЕУ и НАТО

Оценката што ја соопшти министерот за надворешни работи, Џонсон е дека Македонија е конечно на вистинскиот правец и најави дека Велика Британија ќе направи се што може да и помогне на нашата држава за влез во НАТО и во ЕУ. 

Средба на премиерот Заев со канцеларката Меркел: Германија силно ја поддржува новата реформска Влада на Македонија

Владата е одлучна да ги спроведе потребните реформи и да ја осигура евро-атлантската иднина на Македонија, а со тоа и квалитетен живот за граѓаните. 

Прогласена кризна состојба поради напливот на мигранти

Владата на Република Македонија на вчерашната седница донесе одлука за прогласување на кризна состојба во регионот на јужната и на северната државна граница поради зголемениот наплив на мигранти, со што согласно правните прописи се отвора можност за соодветен ангажман и на АРМ, информира денеска на прес-конференција портпаролот на МВР Иво Котевски.

Прес-конференција на портпаролите на Владата на Република Македонија, Миле Бошњаковски и Муамет Хоџа за одлуките донесени на редовната 65-та седница одржана на 24 април

Видео од прес-конференцијата на портпаролите на Владата на Република Македонија, Миле Бошњаковски и Муамет Хоџа за одлуките донесени на редовната 65-та седница одржана на 24 април.

Владата на Република Македонија со сите свои капацитети е во целосна функција и во служба за граѓаните

Обврските и должностите кон Собранието на Република Македонија, како и пред граѓаните, Владата целосно ги исполнува, вклучително и обврската  за редовно одговарање на пратенички прашања.

Вицепремиерот Анѓушев: Постои голем потенцијал за зголемување на економската соработка помеѓу Иран и Македонија

Вицепремиерот Анѓушев истакна моменталната економска соработка помеѓу двете земји не е на задоволително ниво, но и дека тоа не го гледа како проблем, туку како можност, бидејќи има голем потенцијал за унапредување на соработката. Моменталниот извоз на стоки од Република Македонија кон Иран изнесува околу 400 илјади долари, што претставува мал дел од вкупниот ирански увоз, кој е на ниво од околу 40 милијарди долари.

Ќе се модернизира граничниот премиер Богородица со средства на ЕУ

Имено, со договорот за започнување на Проектот што беше потпишан на 2 Април 2018 година, финансиран од Европска Унија и кофинансиран од Владата на Република Македонија во износ од 442.500,00 евра, предвидено е до крајот на 2023 година да се извршат повеќе инфраструктурни зафати на ГП Богородица и ГП Дојран. Инфраструктурните зафати ќе овозможат создавање на современи услови за давање на поквалитетни услуги на премините, што за економските оператори, превозниците и патниците ќе значи олеснување и забрзување на движењето на стоките, како и создавање на дополнителни услови за контрола и заштита на граѓаните.

Одржана третата седница на Советот за следење на имплементацијата на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор

Советот за следење на имплементација на Стратегијата за реформи на правосудниот сектор ги разгледаа предложените измени на Законот за судови, а пред сѐ понудените решенија на основите на дисциплинска одговорност и дисциплински мерки за судиите.

Премиерот Заев на Форумот „Инвестиции за долгорочен економски развој“: Создаваме позитивен економски амбиент за нови инвестиции и развој на конкурентноста

„Ја стабилизиравме финансиски државата, ја поставивме на пат на одржлив развој и нашите амбиции се токму како што е темата на Форумот – обезбедување инвестиции за долгорочен економски развој на Македонија“, истакна премиерот Заев заблагодарувајќи се на помошта од УСАИД и партнерите од меѓународната заедница кои и помагаат на Владата во остварување на нејзините заложби.

Премиерот Заев на Форумот на комори: Ја стабилизиравме државата, на пат на одржлив развој, нашата цел се инвестиции за долгорочен економски развој!

Ја стабилизиравме финансиски државата, ја поставивме на пат на одржлив развој, а нашите амбиции се токму тоа што е тема на овој Форум – обезбедување инвестиции за долгорочен економски развој на Република Македонија.