Соопштенија

Три модерно опремени лаборатории на Клиниката за детски болести

Во Клиниката за детски болести во Скопје денеска официјално беа пуштени во употреба три нови лаборатории, кои ги посетија премиерот Никола Груевски и министрите за здравство и за образование и наука, Никола Тодоров и Панче Кралев. Се работи за лаборатории за нарушен мотилитет на гастроинтестинален тракт со дигестивна ендоскопија кај децата, за детски дијабет и за метаболитички скрининг.

Clinic of Children's Diseases gets three new laboratories

Prime Minister Nikola Gruevski, Education Minister Pance Kralev and Health Minister Nikola Todorov Saturday attended the promotion of three new laboratories installed in the Clinic of Children's Diseases in Skopje. The laboratories are intended for motility disorders of gastrointestinal tract, digestive endoscopy of children, diabetes and metabolic screening.

Јавна расправа за подобрување на такстот на Предлог-законот за обезбедување лица и имот

Министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска, која присуствуваше на расправата, рече дека смета оти новите решенија во предлог-законот ќе придонесат за унапредување на дејноста обезбедување на лица и имот, особено во делот на професионализација на агенциите и работниците за обезбедување што треба да резултира со повисок степен на безбедност на лицата и имотот кои се обезбедуваат.

За четири деца-питачи покрената постапка за одземање на родителското право

Седумдесет и пет деца - питачи се затекнати на улиците на Скопје, Куманово, Битола и Прилеп од 27 август оваа година, кога започна акцијата на Министерството за труд и социјална политика, а мерката за привремено згрижување во установа е спроведена за 38 деца. Постапки за одземање на родителско право се покренати во четири случаи, а донесени се 16 решенија за постојан надзор над вршењето на родителското право. Во два случаи постапката е во тек, соопшти денеска на прес-конференција ресорниот министер Спиро Ристески.

Во Тирана потпишан Меморандум за заедничко управување со басенот на реката Дрим

Контролата и координацијата на водите и биодиверзитетот во Дримскиот слив се дел од обврските опфатени во Меморандумот за заедничко управување со басенот на реката Дрим меѓу Македонија, Албанија, Косово, Црна Гора и Грција.

Отворен шестиот Саем на општини „ЗЕЛС ЕКСПО 2011“

Македонските општини во наредните два дена во рамките на шестиот Саем „ЗЕЛС ЕКСПО 2011“ ќе можат да ги претставуваат тековните активности, најдобрите проекти и идните планови со кои ќе ги зајакнат капацитетите и ќе обезбедат поголем економски развој.

Ставрески: Растот од три проценти за 2012 година што го прогнозира НБРМ највисок во регионот

Добро е тоа што и Народна банка верува дека следната година ќе имаме значаен економски раст. Предвидените три проценти се највисоки во регионот, изјави денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, коментирајќи ги проекциите на НБРМ за три процентен раст на македонската економија во 2012 година, наспроти владините од 4,5 проценти.

Stavreski: NBRM's 2012 projected growth highest in region

It is good that the central bank believes next year's economic growth will be significant. The projected three percent are the highest in the region, Vice Premier and Finance Minister Zoran Stavreski said Friday in comment to projections given by the National Bank of the Republic of Macedonia (NBRM) over a 3-percent rise of the country's economy in 2012, down from the Government's 4.5 percent.

Кина и донираше на Македонија 23 автобуси за превоз на ученици

Дваесет и три училишни автобуси и донираше НР Кина на Македонија, за превоз на ученици во основните и средните училишта во општините, пред се за руралните средини. Производител е кинеската компанија „Јутонг“, која ги направи и двокатните автобуси за јавен превоз во Скопје.

Pages