Медиа центар

 • Ивановски ја оценува администрацијата преку директна комуникација со граѓаните

  Дел од граѓаните се задоволни од работата на администрацијата во Централниот регистер, а некои се делумно. Генерално во целата администрација бараат да се намали чекањето пред шалтерите, најчеста појава во вторник и во петок, како и поголема ефикасност преку поврзување на институциите со цел побргу да ги добијат бараните документи.

 • Бизнис форум во Вашингтон: Македонија – најконкурентна европска бизнис дестинација

  Министерот за странски инвестиции Бил Павлески вчера во Вашингтон учествуваше на бизнис форумот „Македонија – најконкурентна европска бизнис дестинација“,кој го организираше македонската Амбасада во САД.

 • Премиерот Груевски препорачува дислокација на Топилницата

  Како резултат на реакциите во јавноста, и анализа на силните и слаби страни на процесот, како и на можните ризици, согледување на изнесените ставови и перцепциите на јавноста, и консултации со познавачи на приликите, претседателот на Владата на Република Македонија Никола Груевски, ја разгледа состојбата околу можностите за евентуално рестартирање на Топилницата во Велес.

 • Седница на Економскиот совет на Владата

  Економскиот совет на Владата на денешната седница, меѓу другото, расправаше за проектите за подобрување на патната инфраструктура особено за поголемите проекти, за автопатиштата и за регионалните патишта, како и за динамиката за нивна реализација, информира вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски.

 • Ставрески: Со флексибилно скроениот буџет Македонија подготвена за сите можни економски сценарија

  Задржување позитивни стапки на економски раст, подобрување на економската инфраструктура и одржување висок степен на социјална стабилност, се трите клучни цели на проектираниот буџет за 2012 година, рече денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

 • Министерката Канческа–Милевска во посета на Шведска

  Министерката за култура Елизабета Канческа–Милевска во рамки на еднодневната официјална посета на Кралството Шведска, денеска се сретна со шведската министерка за култура и спорт Лена Аделсон – Лијерот.

 • Измени на Законот за радиодифузна дејност за поголема независност на МРТ

  Постабилно финансирање и зголемување на независноста на Македонската радиотелевизија, се очекува да се постигне со новите измени и дополнувања на Законот за радиодифузна дејност со кои меѓу другото се предвидува зголемување на радиодифузната такса на 190 денари и на дозволеното време за емитување реклами.

 • Младите се повеќе заинтересирани за претприемништво

  Македонија од денеска до 20 ноември по четври пат е дел од Глобалната недела на претприемништво, најголемиот светски настан за промоција на претприемништвото меѓу младите луѓе. Целта е да се поттикнат младите луѓе на претприемништво и да ги реализираат своите идеи.

 • Министерот Тодоров во посета на штипската Клиничка болница

  Министерот за здравство Никола Тодоров, заедно со американски консултанти и македонски економски и медицински експерти пристигна во Клиничката болница во Штип, каде во наредните пет дена ќе се запознава со проблемите.

 • Бесими: Буџетот за одбраната во 2012 поголем за 9 отсто

  Во отчетот за сработеното во претходните 100 дена, министерот Бесими истакна дека со уште поголем интензитет и подготвеност ќе продолжат со остварување на стратешките цели на Република Макеоднија во одбраната и безбедноста.

Pages