Промовирани нови 150 аудио книги за слепи и лица со оштетен вид

Нови 150 наслови на аудио книги наменети за слепи и лица со оштетен вид беа промовирани денеска во рамки на проектот „400 аудио книги за лица со оштетен вид“. Досега се промовирани и достапни за слепите лица 340 наслови. На денешната промоција најавено беше и снимање нови 400 наслови.

Новите аудио книги се од едициите на Министерството за култура (поезија, класици, раскази, македонска книжевност) кои набрзо ќе бидат достапни за користење во Народно-универзитетската библиотека, Националниот сојуз, како и во Државното училиште за деца и младинци со оштетен вид. 

- Меѓу поважните проекти за слепите лица е проектот „400 аудио книги“ кој се реализира веќе трета година по ред, а го започнавме како заедничка иницијатива на Министерството за труд и социјална политика, Министерството за култура, Националниот сојуз на слепи лица и медиумите. Денеска на наше задоволство промовираме 150 наслови на аудио книги од едициите на Министерството за култура - поезија, класици, раскази, македонска книжевност, рече на денешната промоција министерот за труд и социјална политика Диме Спасов.

Со овие наслови и оние кои претходно беа реализирани, додаде Спасов, слепите лица ќе имаат на располагање  над 340 наслови на аудио книги од различна тематика достапни за нивна едукација и блискост со пишаниот збор. Тој најави и снимање дополнителни 400 наслови.

- Бидејќи проектот беше општо прифатен и слушајќи ги барањата на слепите лица пред се на учениците и студентите, одлучивме годинава да го зголемиме фондот на книги кои ќе бидат снимени и понатака достапни за јавноста. Во тек е постапка која ја спроведува Министерството за труд и социјална политика за снимање нови 400 наслови која, според нашите очекувања, ќе започне летото 2016, а ќе заврши наредната година. За таа цел издвоивме буџет од 4.600.000 денари, истакна Спасов.

Појасни дека во новите 400 наслови застапени се дела од изданијата  135 тома Македонска книжевност (на македонски, албански и турски јазик) дела од странски автори во едициите Нобеловци и Ѕвезди на светската книжевност во издание на Министерството за култура.

Досега реализираните проекти, рече претседателот на Националниот сојуз на слепи лица Жарко Селковски, се од големо значење за слепите лица за подобрување и олеснување на секојдневниот живот.

- Еден од позначајните проекти е снимањето на овие аудио книги кои се од голема вредност за нас слепите лица, пред се за оние кои покасно го изгубиле видот, не можат да го користат црниот тисок или не го познаваат брајовото писмо, рече Селковски.

Овие 150 книги, додаде тој, го збогатуваат фондот кој е достапен преку веб страницата на Сојузот и да се најдат во библиотека при НУБ „Свети Климент Охридски“.