Претседател на Владата на Република Македонија

 

Емил Димитриев стапи на функцијата, Претседател на Владата на Република Македонија, на 18 јануари 2016 година во Скопје, Република Македонија.

Македонец, оженет, татко на две деца.

Роден е на 19 март 1979 година во Пробиштип.

ПРОФЕСИОНАЛНО ИСКУСТВО

 • 2014 Пратеник во Собранието на Република Македонија;
 • 2013 Генерален секретар на ВМРО-ДПМНЕ;
 • 2011 Потсекретар на ВМРО-ДПМНЕ за ИЕ 3;
 • 2008 Заменик Министер во Министерството за Одбрана;
 • 2006 Раководител на општ сектор во Хидросистем Злетовица;
 • 2000-2004 Координатор на Советничка група на ВМРО-ДПМНЕ на Општина Пробиштип;
 • 2001 Вработен во ЕСМ Пробиштип;
 • 2008 година Претседател на ОК на ВМРО ДПМНЕ Пробиштип;
 • 1996 година Претседател на ОК на УМС на ВМРО ДПМНЕ Пробиштип.

ОБРАЗОВАНИЕ

 • Постдипломец на Филозофски факултет при УКИМ во Скопје;
 • Дипломиран социолог – Филозофски факултет Скопје;
 • Школа за резервни офицери на Воената Академија Генерал Михајло Апостолски во Скопје;
 • Завршени обуки од областите социјално управување, човечки ресурси, односи со јавност.