• Доскоцил: Македонија има водечка улога за заштитата на границите

  Македонија има водечка улога во обезбедувањето на границите, не само на т.н.Балканска рута за мигрантската криза, туку и во врска во Австрија и со Германија, нагласи австрискиот министер за одбрана и спорт Ханс Петер Доскоцил по денешната средба со министерот за одбрана Зоран Јолевски.

 • Оглас за 420 грантови за самовработување

  Сите заинтересирани невработени лица од денеска до 30 април можат да аплицираат за финансиска подршка за самовработување преку отворање мал бизнис во износ од 200 илјади денари.

 • Спасов: 49 милиони денари помош за самовработување на лица со инвалидност

  Сите заинтересирани лица со инвалидност кои се работоспособни од денеска ќе можат да аплицираат за грант за самовработување преку отворање сопствен бизнис во висина од 270 илјади денари. Дополнително, тие ќе можат да вработат уште најмногу две лица, за кои ќе добијат по 92 илјади денари. Овие лица може, но не мора, да бидат со инвалидност.

 • МОН почнува грант програма од 700.000 евра за подобрување на вештините на учениците

  Министерството за образование и наука во соработка со Светска банка преку “Проектот за развој на вештини и поддршка на иновации“, започнува со реализација на грант програма вредна 700.000 евра, чија цел е поврзувањето на јавните средни стручни училишта со малите, средните и големи компании во земјата, со краен очекуван исход – подобрување на практичната настава и вештините за вработување на учениците, изјави заменик министерот за образование и наука Спиро Ристовски на денешната прес конференција.

 • Во јавниот сектор вработени 128.347 лица во 1.288 институции

  Во 1.288 институции во Македонија се вработени 128.347 лица, покажува денеска објавениот прв годишен извештај за податоците од Регистарот на вработените во јавниот сектор.

 • Оглас за отворање амбуланти во рурални подрачја

  Стимулација за отворање ординации на матични доктори по општа медицина во точно определени рурални подрачја, е новата мерка на Министерството за здравство и ФЗОМ за која денеска е објавен оглас, односно за реонот кој го покриваат вкупно 14 здравствени домови низ државата во точно определени населени места.

 • Презентирана програмата за „Дојран – град на културата за 2016“

  Со концерт на Каролина Гочева, Даниел Кајмаковски и ДНК в сабота, на плоштадот „Под јаворите“ во Нов Дојран, ќе биде отворена манифестацијата „Дојран – град на културата за 2016 година“. За најмладите ќе настапат учесниците на детскиот фестивал „Калинка“ и студиото за модерен балет од Богданци. Се подготвува и огномет.

 • Ристовски: Позитивен извештајот на Кембриџ за примената на наставните програми

  Од идната учебна година сите основци ќе учат математика и природни науки по адаптирани наставни програми од Меѓународниот центар за наставни програми на Универзитетот Кембриџ. Проектот почна пред три години и засега програмите се применуваат од прво до шесто, а од септември ќе бидат воведени во седмо, осмо и деветто одделение. Со тоа, адаптираните наставни програми по овие предмети ќе го опфатат целото основно образование.

 • Ристовски: Македонските дипломи ќе имаат европски предзнак

  Квалификациите кои ќе се стекнуваат во сите степени на образование ќе имаат еквиваленти во квалификациите на ЕУ, со што дипломите на македонските граѓани ќе бидат вреднувани од европските работодавачи. По двегодишен процес Македонија успешно ја усогласи рамката на квалификации со европската - извештајот бил едногласно прифатен од Европската комисија во Брисел минатата недела и оценет како јасен и прегледен.

 • Бесплатни обуки за 2.000 млади за компјутери и странски јазици

  Сите невработени млади до 29 години кои имаат завршено минимум средно образование од денеска ќе можат да аплицираат на огласот за обуки за странски јазици и компјутерски вештини за 2.000 лица, што ги овозможува државата преку Агенцијата за вработување на Република Македонија. Огласот за обуките е отворен денеска и ќе трае до исполнувањето на квотите. За реализација на обуките државата има обезбедено 12 милиони и 400 илјади денари.

Pages