• Нови простории на детската градинка во Делчево, згрижени уште 100 нови деца

  Од денеска во четирите нови занимални отворени во детската градинка „Весели цветови“ во Делчево се згрижени нови стотина дечиња кои беа на листата на чекање. Со ова бројот на дечињата згрижени во оваа градинка се зголеми на 340.

 • Димитриев: Парламентарни избори заедно со локалните за излез од кризата

  Предвремени парламентарни избори заедно со локалните се излез од политичката криза во земјава. Единствен гарант за зачувување на унитарноста на Република Македонија е формирање и развивање на силно граѓанско и мултиетничко општетсво, изјави денеска премиерот Емил Димитриев.

 • Во Канада презентирани можностите на Македонија во рударството

  Вицепремиерот за економски прашања Владимир Пешевски вчера пред околу 100 потенцијални инвеститори од рударскиот сектор ги презентираше можностите за водење на бизнис, како и инвестициските можности во Република Македонија, со особен фокус на можностите за инвестирање во секторот рударство, на бизнис форумот во Торонто, Канада, организиран од Канадската асоцијација за развој и рударско истражување.

 • Распишан оглас за изградба на секундарна и терцијарна гасоводна мрежа

  Владата распиша огласи за изградба на секундарна и терцијарна гасоводна мрежа преку јавно-приватно партнерство за Скопскиот, Западниот и Источниот регион. Вкупната проценета вредност за изградба на оваа гасоводна мрежа е околу 150 милиони евра.

 • Tри милиони евра за рамномерен регионален развој во 2017 година

  Tри милиони евра за вкупно 60 проекти предвидува годинашната Програма за рамномерен регионален развој.

 • Димитриев до Рама: И без вашето мешање ќе изнајдеме решенија

  Македонскиот премиер Емил Димитриев денеска му напиша писмо на албанскиот премиер Еди Рама во кое наведува дека постојаното мешање во внатрешните работи на Република Македонија прави голема штета на добрососедските односи и е спротивно на европските вредности.

 • Промовирана нова електронска услуга на Катастарот

  Граѓаните и бизнис заедницата од денеска можат да имаат увид во урбанистичките планови на целата територија на државата преку геопроталот на Агенцијата за катастар на недвижности преку врската: http://ossp.katastar.gov.mk/OSSP/. Тоа го овозможува новата електронска услуга што денеска беше промовирана во присуство на премиерот Емил Димитриев и министерот за транспорт и врски Владо Мисајловски.

 • Воведена новата службена униформа на АРМ

  Во Домот на АРМ денеска беше воведена новата службена униформа за офицери и подофицери во Армијата на Република Македонија која се состои од 20 делови. Покрај бројните високи гости, на настанот присуствуваше вицепремиерот Владимир Пешевски, министрите за одбрана и финансии Зоран Јолевски и Кирил Миноски.

 • Годинава поддршка за 69 проекти на креативните индустрии

  Шеесет и девет проекти од 90 пријавени на Конкурсот за финансирање проекти на креативните индустрии ќе бидат поддржани годинава од Министерството за култура.

 • Димитриев во посета на фабриката „Лион“ во Свети Николе

  Премиерот Емил Димитриев заедно со министерот за труд и социјална политика Ибахим Ибрахими и директорот на Агенцијата за вработување Влатко Поповски ја посетија фабриката за кондиторски производи „Лион“ во Свети Николе, каде што се вработени 176 лица, од кои 62 се лица со инвалидитет.

Pages