• Премиерот Никола Груевски се сретна со претставници на Движењето против хендикеп Полио плус

  Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска(понеделник, 03.10.2011 година) оствари средба со претставниците на Движењето против хендикеп Полио плус.На средбата беа дискутирани теми од значење за општествената група која ја претставува Движењето. Премиерот Груевски ја реафирмираше заложбата на Владата на Република Македонија за континуирано спроведување мерки и активности со кои се помага во подобрување на статусот на општествената група, како и посветеноста за обезбедување на нејзините права и интереси.

 • Ставрески: Очекувањата за растот на БДП е остварување на проектираниот од 3,5 проценти

  Владата останува на проекцијата за растот на БДП од 3,5 проценти и покрај тоа што има повисоки остварувања БДП во првата половина од годината. Ова го истакна вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески одговарајќи на новинарски прашања на денешната прес-конференција. Тој додаде дека тоа дава солидна основа да се проектира повисок раст за целата година, но оти во последните 30-тина дена има информации за сериозни ризици во европската и светската економија кои треба да се вградат во очекувањата, бидејќи тие со временско задоцнување ќе дојдат и во Македонија.

 • Ставрески: Решен еден од историски наследените проблеми од поранешна СФРЈ - исплатени старите девизни заштеди

  Исплатена e последната рата од обврзницата за старо девизно штедење во износ од 25,7 милиони евра. Со ова, како што истакна денеска вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески, заокружен е еден историски процес во самостојна Република Македонија и е испавена неправдата кон граѓаните и фирмите со заробени девизни заштеди. - Со заокружувањето на овој процес целосно се обештетија граѓаните и фирмите на еден транспарентен и ефикасен начин и се докажа цврстата определба на државата за навремено сервисирање на своите обврски. Дополнително со оваа исплата ќе се подобри ликвидноста на стопанството за нови 1,5 милијарди денари, рече на прес-конференција министерот Ставрески.

 • Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра

  Хрватската компанија „Агрокор“ денеска во Струмица го отвори откупно-дистрибутивниот центар за овошје и зеленчук „Агрофруктус“, гринфилд инвестиција вредна 20 милиони евра. Капацитетот на објектот е околу 60.000 тони со тенденција многу скоро да се зголеми до 100.000 тони.
  - Вредноста на инвестицијата е многу значајна, но уште поважно е што таа ќе донесе во иднина, сигурен откуп и пласман, поголеми приноси и приходи, поголема конкурентност, рече премиерот Никола Груевски ...

 • Во Нов Дојран пуштено во употреба двојно тениско игралиште

  Во Нов Дојран денеска е пуштено во употреба двојно тениско игралиште, дел од проектот на Владата и Агенцијата за млади и спорт „Изградба на 100 тениски терени“.
  Тениските терени ги имаат сите карактеристики потребни за одигрување меѓународни натпревари, осветлување, пристапни патеки, жичана ограда...

 • Во Валандово пуштен во употреба нов фудбалски терен

  Во Валандово денеска е пуштен во употреба нов спортски, фудбалски терен, дел од проектот „50 фудбалски игралишта“ на Владата и Агенцијата за млади и спорт. Игралиштето е со стандардни димензии. На него ќе може да се одржуваат тренинзи и натпревари, има соблекувална, тушеви и дренажен систем, осветлување, како и трибини за 500 гледачи.

 • Утврдена минималната плата во Македонија - 8.050 денари во нето износ

  Минималната плата во Република Македонија ќе изнесува 8.050 денари во нето или 12.265 денари во бруто износ, се договорија денеска трите социјални партнери - Владата, работодавачите и синдикатите.

  Утврденото ниво на минимална плата се однесува на основната плата за полно работно време и нормален

 • Конференција на тема „Информатичкото општество - иднината на Македонија“

  Министерството за информатичко општество и администрација предлага нов концепт на т.н. „Отворени е услуги“ кој предвидува на секоја заинтересирана компанија, која ќе задоволи одредени технички и правни услови и стандарди, да и биде дозволено да изработува ИТ решенија преку кои ќе се нудат електронски услуги при тоа користејќи ги податоците на институциите преку строго дефинирани правила и стандарди.

 • Конференција на тема „Систем на компетенции во државната служба“

  Отворањето дискусија за најдобрите европски практики во управувањето со човековиот капитал во државната администрација е основата цел на третата годишна конференција на Мрежата на сектори/одделенија за управување со човечките ресурси во државната служба на тема „Систем на компетенции во државната служба“, што денеска се одржува во Скопје.

 • Ердоган: Македонија има природно право да го користи своето име, грчкиот став е неразбирлив и неправеден

  Македонија има природно право да го користи своето уставно име под кое стана независна држава. Грчкиот став за нас е неразбирвлив и неправеден. Ние немаме разбирање за никаква додавка како горна, долна северна.Живееме во голбален свет во кој треба да преовладува мирот и разбирањето, изјави турскиот премиер Реџеп Таип Ердоган на заедничката прес-конференција со претседателот на македонската Влада Никола Груевски.

Pages