Министерства

На покана на Кристиан Вигенин, претседавач со Комисијата за европски прашања и надзор на европските фондови при Националното Собрание на Република Бугарија, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, денес, во Софија, учествуваше на Конференцијата на Комисиите за европски прашања на националните парламенти на земјите-членки на Европската унија и на земјите - кандидати, која се одржува во рамките на ротирачкото бугарско претседавање со Советот на Европската унија. Министерот Димитров беше поканет како специјален гостин да се обрати на сесијата „Интеграција и поврзаност на Западниот Балкан - нова движечка сила на политиката за проширување на Европската унија“.

Во своето излагање, МНР Димитров се заблагодари на бугарското претседателство за широкоградата поддршка и насочувањето на светлото кон Регионот. Воедно, тој ги претстави историските исчекори кои Република Македонија ги презема во контекст на затворање на отворените прашања со своите соседи, како и последните преземања на планот на домашни реформи, што се сериозна потврда за еден процес на созревање на земјата.

Притоа, министерот Димитров истакна: „Ова е Регион кој географски не е на маргините на ЕУ, туку остров опкружен со земји членки на ЕУ. Самото тоа е доволен аргумент дека политичкиот фокус на ЕУ кон Регионот, исто така не треба да биде маргинален... И ваквото внимание ние немаме луксуз да не го сфатиме сериозно”.

Во рамки на учеството на Конференцијата, министерот Димитров оствари и неколку билатерални средби и куси разговори со парламентарци од повеќе земји членки на ЕУ, како и со својот домаќин Кристиан Вигенин и МНР Екатерина Захариева, која се обрати на истата сесија заедно со Министерот. Поконкретно, Министерот засебни средби оствари со француската парламентарка и претседателка на Комисијата за европски прашања на Националната асамблеја на Франција, г-ѓа Сабин Тилеј, со холандската парламентарна делегација, предводена од претседателот на Комитетот за европски прашања во холандскиот претставнички дом, г-дин Малик Азмани, а имаше и работен ручек со членови од германската парламентарна делегација, предводена од претседателот на Комитетот за ЕУ прашања во германскиот Бундестаг, г-дин Гунтер Крихбаум, како и разговори со г-ѓа Лилијана Танги.

За време на средбите, МНР Димитров информираше за постигнатиот историски исчекор во контекст на односите со Грција и за претстојните чекори и предизвици на тој план и замоли за поддршка од европските партнери за отворање на европскиот пат за Република Македонија, кој е од суштинско значење во претстојниот период во однос на натамошна имплементација на договорот со Грција. Позитивната одлука на ЕУ ќе биде истовремено и целосно заслужена валоризација на реформските резултати на домашен план. Од соговорниците беа упатени честитки за покажаното водство, искрена политичка волја и храброст во постигнувањето на заемно прифатливо решение меѓу Република Македонија и Грција. 

Денес (18.06.2018), се одржа Третиот по ред состанок на Меѓувладината мешовита комисија (ММК) за спроведување на Спогодбата меѓу Република Македонија и Република Хрватска во сферата на националните малцинства. 

Македонската страна во ММК беше предводена од министерот задолжен за дијаспора, Едмонд Адеми, а од хрватската страна од државниот секретар на Главниот уред за Хрватите надвор од Република Хрватска, Звонко Милас. 

На состанокот, согласно Спогодбата потпишана меѓу двете земји, за македонското национално малцинство (МНМ) во Република Хрватска и хрватското национално малцинство (ХНМ) во Република Македонија се дискутираше според усвоениот дневен ред, на којшто беа разгледани повеќе прашања од интересот на националните малцинства на двете земји, пред се во областа на образованието, вработувањето, финансирањето, културата, медиумите и други прашања преземени од Вториот состанок на ММК, одржан во 2010 година во Загреб. 

Согласно преземените обврски од Спогодбата меѓу двете земји и националните закони се усвои заеднички Записник потпишан од двете коопретседатели на делегациите на ММК со повеќе обврзувачки препораки.

Особено нагласена е важноста на активното учество на претставниците на двете малцинства во работата на ММО.
По расправата по точките на дневниот ред, двете страни на ММК се согласија, Записникот од Третиот состанок, заедно со препораките произлезени од дискусиите на претставниците на ММК, да се достават до двете влади на разгледување и усвојување. 

ММК предлага претставниците на државните институции – членови на ММК согласно препораките, а во духот на Спогодбата, да преземат соодветни мерки и активности за реализација на горенаведените препораки.

Двете страни се согласија наредниот Состанок на ММК, да се одржи во Загреб во период од една година, согласно Спогодбата.  
 

Денес (18.6.2018) во рамките на своите задолженија Министерот без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за Роми 2014-2020, оствари средба со претставниците на ромскиот граѓански сектор.  

Во однос на сработеното, Министерот Ахмедовски информираше дека  по големи напори собрани се околу 20тина проекти кои се однесуваат на подобрување на условите во комуналната и патната инфраструктура во населбите каде е застапено ромското население. Распределени се 20 милиони денари во 9 општини со кои значително ќе се подобри комуналната инфраструктура како и безбедноста на живеалиштата на ромското население во овие општини.

Исто така потенцираше дека е започнат процесот на ревидирање на Националните акциски планови, кој произлезе како заклучок од првата средба со граѓанскиот сектор одржана во февруари 2018г.

Министерот Ахмедовски информираше дека во претстојниот период еден од главните фокуси ќе биде обезбедување на трајно сместување на лицата кои се привремено згрижени во јавни објекти во општините Кочани и Штип. Во оваа насока Кабинетот ќе учествува во подготовка  на проекти во кои ќе бидат предвидени елементи за целосна интеграција на овие лица и како и интеграција на локалното население. 

„Ова е почеток од нашиот нов и реорганизиран проактивен пристап кој секако дека треба уште да се доизгради но се надевам дека ќе бидеме поразлични од другите и  на наредната средба ќе можеме да излеземе со уште вакви конкретни податоци за успешна реализација“ истакна министерот Ахмедовски. 

Во рамки на средбата следеше дискусија околу зајакнувањето на комуникацијата и соработката со граѓанскиот сектор со цел да се обезбедат конкретни резултати во спроведувањето на јавните политики кои се  однесуваат на Ромите во Македонија. 

На крајот Министерот Ахмедовски ги повика граѓанските организации да земат активно учество во подготовката и спроведувањето на политиките кои имаат за цел да ја подобрат состојбата на оваа маргинализирана заедница. порака до нив да бидат отворени за меѓусебна координација со цел да се максимизира ефектот од нивните проекти и активности и да се зголеми бенефитот за крајните корисници-самата ромска заедница.

Целта на денешната средба беше информирање на граѓанскиот сектор за спроведените активности  како и меѓусебна координација во насока на преземање на понатамошни активности. 
 

Почитувани сограѓани на Република Македонија во дијаспора.
 
Овие денови, сите ние, граѓаните на Република Македонија, тука, во државата, и во дијаспората, учествуваме и го испишуваме новото поглавје во нашата историја. Поглавје во кое со конечниот договор за решавање на македонско-грчкиот спор за името и за стратегиско партнерство го решаваме отвореното прашање меѓу Република Македонија и Република Грција, истовремено градиме пријателство и меѓусебна доверба меѓу двете земји и двата народи, кое никогаш не било поголемо. 
 
Во нашите раце, во рацете на граѓаните е клучот за отворање на европска перспектива за економски развој и подобар живот за граѓаните. Перспективата и место во заедницата на европските народи за најдобра заштита на достоинството, идентитетот и иднината на македонските граѓани.
 
Ставаме крај на тридецениски спор и излегуваме од стегите на изолацијата. 
 
Сите ние храбро влегуваме во решавање на спор што земјата ја влечеше надолу. Кога се мислеше дека нема излез, ние се одваживме. 
 
 Пред нас е договор во кој е исцртана достоинствена визија за нашата земја и  - ТРГНУВАМЕ НАПРЕД.
Договорот ги утврдува на ПРИЈАТЕЛСКИ начин интерпретациите на поимот МАКЕДОНИЈА, при што на достоинствен начин се заштитени достоинството, националниот, културниот и севкупниот идентитет на нашите граѓани. 
 
Согласно ова, македонците имаат право да се определуваат како МАКЕДОНЦИ без никакви ограничувања.
 
Македонски јазик, македонски народ, Македонец, Македонка, заштитени и зајакнати. Потврден македонски идентитет признаен од сите наши соседи, од Република Грција и од меѓународната заедница. Засекогаш.
 
 
Почитувани наши сограѓани во дијаспора.
 
Република Македонија е демократско општество со европски вредности, при што слободата на секој поединечно и на неговото право на изразување и на избор и е загарантирано. 
 
До пред една година преовладуваше страв да се остварува ова право и тоа денес е минато.
 
Затоа велиме, граѓаните на Македонија се тие што ќе го дадат последниот збор со доистоинствено на референдум. Слободно.
 
Не дозволувајте да ве плашат и да ве поколебат за вашата иднина. Граѓаните во Република Македонија, каде и да се, не паметат од вчера. 
 
Многу добро знаат дека во изминатите триесет години ниту имаше предлози, ниту решенија. Најмалку од оние што денеска се однесуваат неодговорно за иднината на нашата земја.
 
Ја отстранивме последната пречка за нашето членство во НАТО. Ние ќе бидеме 30 членка во НАТО.
 
Добиваме отварање на преговори со ЕУ. Доколку не го надминевме спорот со Грција, вратата за членство во ЕУ ќе останеше затворена.
 
Граѓаните го имаат последниот збор за договорот на референдум. Имаат можност сами да одлучат. 
 
Силно веруваме дека ќе го направат вистинскиот избор. 
Знаеме дека имаме добар, достоинствен договор што го потврдува идентитетот и ја гарантира нашата иднина.

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, вчера (14.06.2018) оствари работна посета на општина Велес каде имаше средби со градоначалникот Аце Коцевски и претставници на локалната бизнис заедница, при што ги посети и компаниите Маркард и Ронтис.
 
На средбата со градоначалникот Коцевски, министерката Апостолска беше информирана за економските развојни планови на општината, за капацитетите за гринфилд инвестиции во индустриските зони Караслари и Мамутчево, како и за браунфилд објекти кои би можеле да бидат понудени на потенцијални странски инвеститори. Стана збор  и за реализација на концептот на дуално образование во општината во соработка со бизнис секторот, што беше заеднички оценето дека ќе придонесе за поголема конкурентност на локалните претпријатијата и намалување на невработеноста, како и на одливот на стручниот кадар.
 
Министерката Апостолска го информираше градоначалникот за можностите за финансиска поддршка кои произлегуваат од Планот за економски раст и кои им стојат на располагање на бизнисмените од Велес.
 
Во рамки на посетата, заедно со претставник на Фондот за иновации и технолошки развој, пред триесетина сопственици на компании беа презентирани мерките за поддршка на инвестициите од трите столба на владиниот План за економски раст.
 
„Она што сакаме да го стимулираме е и зголемување на вложувањата на домашните компании во нови проекти, во проширување на сопствените бизниси, во градењето на деловни релации со успешни странски компании, како и во освојувањето на нови пазари. Намерата е економскиот раст и развој на земјава да го поставиме на здрави темели преку градење на успешни интеракции помеѓу домашните комапнии и странските компани, преку размена на искуства и знаења, преку усвојување на нови технологии. Само на тој начин домашното стопанство ќе може да одговори на предизвиците кои ги поставуваат глобалните пазари“, рече министерката Апостолска пред бизнисмените од Велес.
 
Во рамки на работната посета на општината, министерката Апостолска ги посети германската компанија Маркард и швајцарската Ронтис, при што имаше работни средби со менаџметот на компаниите, а на кои се разговараше за владините политики за поддршка на инвестициите, како и за плановите на компаниите за проширување на своите призводствени капацитети во земјава.

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на 13 и 14 јуни 2018 година, престојуваше во работна посета на Сојузна Република Германија.

Mинистерот Димитров оствари средба со неговиот домаќин, министерот за надворешни работи на СР Германија, Хајко Мас, на која се разговараше за последните случувања во врска со Договорот со Грција за надминување на разликата околу името, како и за интензивирање на процесот на европската и евро-атлантската перспектива на Република Македонија.

За време на посетата МНР Димитров се сретна и со државниот министер за Европа, Михаел Рот, советникот за надворешна политика на германската канцеларка, Јан Хекер и пратеникот и претседател на пратеничката група за ЈИЕ, Јосип Јуратовиќ.


Интегрално го пренесуваме говорот од прес-конференцијата на МНР, Никола Димитров:

Почитувани граѓани, почитувани медиуми, драг Хајко,

Ми претставува голема чест и привилегија што имам прилика лично да те запознаам, ние разговаравме по телефон претходно, меѓутоа (н.з. ова е) прва лична средба.

Многу сме ѝ благодарни на Германија за поддршката, за нас Германија е исклучително важна земја, нашиот прв трговски партнер. Земја во којашто гледаме еден столб на Европа, базирана на принципи, на свет  каде што владее меѓународното право и меѓународните правила, исто така базирани принципи.

Македонија живее историски денови, недели и месеци. На добар пат сме да затвориме еден спор, којшто беше како камен и ни’ го отежнуваше прогресот, и нѐ заклучи во чекалната каде што поминавме доста многу години. Македонија е земја кандидат за членство во ЕУ од 2005 год. Оваа година добивме 9-та препорака од Европската комисија дека сме спремни да започнеме (н.з. со преговорите). Ова чекање создаде и кризи, меѓутоа, како што велат „никогаш немој да пропушташ добра криза“, научивме и добри лекции.

Македонија денес се бори за истата Европа којашто вие во Германија ја живеете. Сакаме да немаме спорови со соседите, сакаме да имаме независни судии, сакаме да имаме слободни медиуми, сакаме да имаме одговорни политичари.

Ние сме генерација што мора да ја заврши работата, што мора да го затвори - не други сили, туку самите ние (н.з. да го затвориме) македонското прашање, да нема веќе прашалници кои сме, да нема прашалници дека зборуваме македонски јазик и да ја отвориме перспективата и иднината за следната генерација. Ќе ја завршиме нашата задача и ова го правиме без никакви домашни политички калкулации. Ова го правиме мислејќи каква Македонија сакаме за 5, за 10 или за 15 години од денес.

Преземено од DW на македонски јазик

Имаме историска шанса да затвориме прашање во време кога нема многу шанси за успех, не само во Европа, туку и во светот; и мислам дека за сите ќе биде добро: и за Македонија и за Грција и за Балканот и за Европа и за светот - ова прашање да се затвори. Многу е важно, бидејќи нашите главни мотиви, покрај пријателството со Грција, се да ги започнеме преговорите со Европската унија и да се зачлениме во НАТО Алијансата. Многу е важно, и благодарен сум за поддршката на Хајко, на Германија воопшто, Македонија да добие политичка одлука од Европскиот совет кон крајот на овој месец, во јуни, за почеток на преговори и да добие покана за членство во НАТО, бидејќи само така компромисот што го постигнавме ќе биде win win за двете страни.

Ние сме денес во свет којшто има многу проблеми и мислам дека немаме лукуз да не ги користиме шансите кога се создадени, за решавање на проблеми. После решавањето на овој спор, Македонија веќе нема да има ниту едно отворено прашање со ниту еден сосед. Ние немаме гранични спорови. Постигнавме Договор за пријателство минатата година со нашиот источен сосед, со Република Бугарија. Кон крајот на оваа година, доколку се’ оди според планот, а ќе направиме се’ да оди според планот - ние ќе бидеме без билатерални спорови и ќе бидеме земја која ќе шири таков дух, такво пријателство и ќе бидеме од помош на сите оние коишто сѐ уште имаат спорови во нашиот регион, на Балканот.

Одговор на МНР Никола Ддимитров: Нашата одговорност беше да создадеме шанса и да понудиме можност на нашите граѓани да се изјаснат каква иднина сакаат. Договорот предвидува референдумско изјаснување што би требало да се случи некаде оваа есен, можеби до крајот на септември или почетокот на октомври оваа година. Мислам дека најодговорно и за Владата, којашто е спремна да се соочи со својата политичка одговорност, создавајќи ја шансата граѓаните да се изјаснат, и Парламентот и Претседателот не смеат да застанат на патот и да ја заменат волјата на граѓаните. Историските победи и историските успеси никогаш не се лесни. Наше е да правиме сѐ што можеме секој ден. Јас веднаш по посетата на Берлин се враќам во Скопје, имаме владина седница на којашто ќе се разгледува текстот на Договорот. Се разбира дека ќе има и различни мислења, меѓутоа политички одговорно е да го оставиме изборот на граѓаните и притоа да им кажеме зошто мислиме дека ова е добра работа за нашата земја. Убеден сум дека граѓаните ќе го направат правилниот избор.

Министеркaта без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска, денес оствари работна средба со амбасадорката на Република Хрватска во Република Македонија, Данијела Баришиќ.

На средбата се разговараше за економско-трговските релации помеѓу двете земји, за можностите кои Македонија ги нуди за инвеститорите и нивното искористување од страна на хрватски компании.  

Информирајќи ја амбасадорката за поддршката која компаниите може да ја очекуваат од Владата, од страна на министерката Апостолска беше истакнато дека со донесувањето на Законот за финансиска поддршка за инвестициите и правилниците за аплицирање се заокружи правната регулатива и се нуди правна сигурност за секој потенцијален инвеститор.

На средбата стана збор за успешни хрватски компании кои работат во Македонија, при што заеднички беше констатирано дека нивното искуство може да биде позитивен сигнал и за други хрватски компании да започнат да размислуваат за реализација на инвестиции во земјава. 

Во насока на понатамошно развивање на економската соработка помеѓу двете држави, на средбата се разговараше и за конкретни бизнис настани во Хрватска, а на кои министерката Апостолска би имала можност да ги претстави условите за инвестирање во Македонија.

Со изградбата на колекторите на левиот и десниот брег на реката Вардар, Градот Скопје успешно ќе ги собира урбаните отпадни води со што санитарно-хигиенските услови во централното градско подрачје ќе бидат значително подобрени. Изградбата на овој колекторски систем е предуслов за изградба на главната пречистителна станица за отпадни води за градот Скопје, чија градба ќе започне во 2020 година – изјави министерот за животна средина и просторно планирање Садула Дураки на настанот по повод офцијалното одбележување на почетокот на градежните работи на ИПА 2 проектот „Подобрување на инфраструктурата за собирање на отпадните води во градот Скопје“.

Проектниот договор предвидува изградба на колектор на десниот брег на реката Вардар во должина од 3,4 км и тоа од булевар „Србија“ до Железничкиот мост при што во него ќе се слеваат отпадните води од постојната пумпна станица „Горно Лисиче“, потоа изградба на колектор на левиот брег на реката Вардар во должина од 4,5 км од точката на моменталното празнење на постојната канализациска мрежа до железничката пруга и изградба на колектор од пумпната станица „Макошпед“ до поврзувањето со новиот главен колектор на левиот брег на реката Вардар.

Успешното имплементирање на овој инфраструктурен ИПА 2 проект ќе безбеди зголемување на обемот на собраните отпадни води кои ќе бидат префрлени на идната планирана пречистителна станица за отпадни води и следствено, ќе ја зголемат ефикасноста на функционирањето на истата.

Инвестицијата е финансирана со средства на Европската Унија во износ од над 9 милиони евра и ко-финансирана од Буџетот на Р. Македонија во висина од 15%, а предвидено е да заврши во февруари 2020 година.

На настанот присуствуваа и евроамбасадорот Жбогар и градоначалникот на Скопје Шилегов.

Денеска во Владата на на Република на Македонија се одржа втората седница на Комитетот за земјоделство и безбедност на храна, со кој што претседаваше заменик претседателот на Комитетот, односно министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. На седницата присуствуваа советничката за земјоделство на ПВРМ, Ленче Николовска, директорот на Агенцијата за храна и ветеринарство, Зоран Атанасов, директорот на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој Николче Бабовски, како и останатите директори на институциите од областа на земјоделство и претстваници од МЗШВ.

На дневен ред на денешната седница се дискутираше за неколку  актуелни точки од областа на земјоделството: Состојбите во житопроизводството и мерки за надминување на проблемите, Состојбите со производството на праски и превземени  активности имерки за надминување на можни проблеми со пласман на праските, и Зголемување на капацитетите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој  и динамика на реализацијана програмите.

Во однос на првата точка за состојбите во житопроизводството и мерките за надминување на проблемите, беше констатирано дека оваа година очекува поголемо производство од минатата година или околу 300.000 тони пченица, со просечени приноси од 3.000 до 4.000 тони по хектар. Претстваниците од МЗШВ, посочија дека изминатиов период се одржани повеќе состаноци со земјоделците производители на пченица и со мленичарите откупувачи, се со цел да се постигне договор од заеднички интерес. Комитетот донесе заклучок, Агенцијата за стокови од следната недела да ја започне постапката за објавување на јавен оглас за откуп на домашна пченица за потребите на резервите, во количина од 12.000 домашна пченица. На овој начин ќе се мотивираат мелничарите да откупуваат домашна пченица која што потоа ќе ја продадат на Агенцијата за стокови резерви, а воедно ќе се влијае и да се постигне солидна откупна цена на домашното жито. Воедно, за прв пат ќе се пуштат и помали лотови на кои што ќже можат да конкурираат и земјоделците.Овој предлог минатата недела беше прифатен од земјоделците и од мелничарите.

Комитетот го отвори и прашањето за моменталниот откуп на праски. Беше истакнато дека во најголемиот производтсвен регион за праски, Росоман, годинава насади со праски има на околу 5.000 хектари, од кои се очекува производство од 12.000 до 13.000 тони праски. Моменталната откупна цена на квалитететните праски е 20-23 денари за килограм, а праските  за преработувачката индустрија и чиј род се проценува на 500 тони, цената е 2 денари за килограм. Министерот Николовски, потенцираше дека субвенциите за предадено овошје во преработувачки капацитетите оваа година се зголемени од 2 на 3 денари за килограм предадено овошје која што им стои на располагање на земјоделците кои имаат праски за предавање во преработувачки капацитетите. Исто така, министерот Николовски потенцираше дека Владата преку МЗШВ интензивно работи на проширување на листата на нови пазар за пласман не само на праските туку и на останатите земјоделски производи.

Во таа насока, беше потенцирано дека се продолжуваат активностите за зголемување на извозот на земјоделски производи, вклучително и праските во Руската федерација, како наш традиционален пазар. Тимови од МШЗВ и од Македонско-руската комора, веќе имаат одржано неколку состаноци со одговорните на руската служба „Росејхоснадзор“, со цел отсранување на сите потенцијални бариери и зголемување на извозот од Македонија. При тоа се работи на проект преку кој што македонските стопанственици ќе можат да имаат директна продажба на производите пред руските ланци на маркети што би се спроведувало преку Македонскиот дом во Русија, а со цел избегнување на посредници кои во моментов ја диригираат и условуваат цената и количините на производите, на штета на производителите. Се констатираше дека најголем проблем во моментов е што нема соодветна база на податоци за количини, цени и динамика во сезона на берба на производите, за да може да се понудат на странските пазари.

Дополнително, министерот Николовски потенцираше дека уште пред неколку месеци е испратен допис до сите конзуларни канцеларии и до амбасадорите, да помогнат во делот на отворањето на странските пазари за македонските земјоделски производи. Од друга страна, информираше дека МЗШВ има изготвено листа од околу 50 заинтересирани фирми за инвестиции, од кои дел се заинтересирани за изградба откупно-дистрибутивни центри, за што Работните групи во МЗШВ веќе имаат направено мапирање на региони каде би се граделе истите.

Во однос на точката за зголемување на капацитетите на Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој  и динамика на реализацијана програмите, директорот на АФПЗР посочи дека со новите вработувања се работи на зајанување на капацитетите. Истоа така потенцираше дека досега од привот јавен повик за ИПАРД 2 се склучени 138 договори за мерката 1 и 3, односно Инвестиции во материјални средства на земјоделските стопанства и Инвестиции во материјалните средства за преработка и маркетинг на земјоделските и рибните производи. Оаа бројка се очекува да се зголеми во следниот период. Во делот на исплата на субвенциите, се нагласи дека истата се одвива континуирано, со висока реализација Програмата за директни плаќања од околу 95 отсто.

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу и постојаната претставничка на УНДП, Луиза Винтон, денеска го отворија форумот на кој се презентираа условите и критериумите  за финансирање на проекти во планските региони и во општините, во рамките на  проектот “Подобрување на општинското управување”, финансиран од Европската Унија, во вкупна вредност од 2,4 милиони евра.

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу истакна дека Министерството за локална самоуправа во овој период е посветено на зајакнување на капацитетите на општините за добро управување, пред се со промовирање на принципите на транспарентност, отчетност и инклузивност во сите области на делување.

- Во рамките на проектот Подобрување на општинското управување, што Министерството го имплементира со УНДП, се финансираат осум проекти во осумте плански региони, a во втората фаза ќе бидат финансирани проекти и во 30 општини, во вкупна вредност од 1 милион евра. Денеска, со учество на сите присутни  ги договараме генералните услови за подготовка и избор на првите осум проекти. Целта на Министерството за локална самоуправа е  функционални единици на локалната самоуправа и конкурентни плански региони. Преку подобро управување на локално ниво да обезбедиме подобар пристап до услугите и подобар квалитет на живеење за сите граѓани, рече министерот Фазлиу.