Бујар Османи

Функција: 
Заменик на Претседателот на Владата, задолжен за европски прашања
Е-пошта: 
cabinet@sep.gov.mk
Фејсбук страница: 
Твитер профил: 
Инстаграм профил: 
Биографија: 

Бујар Османи цврсто верува дека Република Северна Македонија својот развој, безбедност и просперитети силно ги поврзува со членството во Европската Унија, при што постојано ја потврдува својата аспирација да се приклучи кон евро-атлантските структури. Тој верува дека членството во ЕУ како наш стратешки приоритет е главната движечка сила за нашата посветеност да работиме напорно и со целосна посветеност за понатамошна демократизација на нашата држава и општеството. Како заменик претседател на Владата задолжен за европски прашања го координира процесот на пристапување кон ЕУ и е Национален ИПА координатор.

Бујар Османи е роден на 11 Септември 1979 во Скопје, Република Македонија. Дипломира на Медицинскиот факултет во Скопје во 2004 година. Дел од својата специјализација по хепато-билио-панкреатична хирургија ја заврши во Лондон, Обединетото Кралство во периодот 2006-2007 година, додека од 2012 година се стекнува со звање специјалист хирург. Од 2014 е докторант на Школата за докторски студии при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“ во Скопје.

Своето работно искуство го започнал во 2004 година како доктор на медицина на Универзитетската клиника за хируршки болести „св.Наум Охридски„ во Скопје. Истата година држел предавања во средното медицинско училиште „Др.Панче Караџозов“ во Скопје. Во 2008 година е назначен како министер за здравство на Република Македонија и таа функција ја извршува се до 2011 година. Од 2011 година е Специјалист хирург во Универзитетска Клиника за Дигестивна хирургија – Скопје. Во 2011 исто така е назначен за Секретар за комуникација со јавност при претседателството на Демократската Унија за Интеграција. од јуни 2017 година е назначен како заменик претседател на Влада задолжен за европски прашања.

Бујар Османи е оженет, татко на две деца. Зборува албански (мајчин јазик), македонски, англиски и делумно француски јазик.