Заев на „Само интервју“: Донесовме закони кои овозможуваат прочистување на судството и очекувам тоа да го направат самите судии

„Законите ги донесовме, Законот за јавно обвинителство, Законот за судски совет, Законот за судовите и останатите европски закони, од пакетот 3-6-9, потоа од Планот 18 и очекувам сите претседатели на судовите да направат  организација и план за работа. Можат да работат со позачестени рокови, да не застаруваат предметите. Законот за судски совет ги дава сите алатки за прочистување на судството во делот на ефикасноста, во делот на правичноста“, подвлече претседателот на Владата, Зоран Заев потенцирајќи дека многу лесно може да се види кој не работи од судиите и така да се прочисти судството  и тие што работат чесно да останат посветено и чесно да работат.

Премиерот Заев посочи дека како политичар не може да дава коментари за судството, со цел да не се меша во независноста на судиите, но, подвлече дека тој може да коментира дека најавеното прочистување на правосудството има потенцијал и дека може да се види и преку процесите кои започнаа против некои судии и дека тоа се охрабрувачки сигнали што ветуваат.