Kovaçevski me qytetarët e Gollobërdës: Ne mbrojmë pozitën dhe të drejtat, veçoritë gjuhësore dhe kulturore të maqedonasve jashtë Maqedonisë së Veriut

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, ka zhvilluar sot një takim me maqedonasit nga zona e Gollobërdës së Shqipërisë. Në kuadër të planit të Veprimit për përkrahjen e maqedonasve në Gollobërdë dhe Pustec, Kryeministri dhuroi një makinë ndërtimore dhe poqe elektrike për ndriçimin e rrugëve, me çka u përmbush edhe një kërkesë nga marrëveshja e përbashkët e maqedonasve nga këto zona me Qeverinë.
 

Në vazhdim ju përcjellim të plotë deklaratën e kryetarit të Qeverisë, Dimitar Kovaçevski:

“Mirëdita të gjithëve, së pari dua t'u uroj një mirëseardhje të ngrohtë bashkëkombësve tanë maqedonas që jetojnë në Gollobërdë në Shqipëri. Sot edhe një herë treguam mbështetjen tonë të vazhdueshme për nevojat e banorëve të Gollobërdës, në kuadër të mbështetjes së përgjithshme që Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut ofron në të gjitha fushat për maqedonasit tanë që jetojnë në Shqipëri, duke përfshirë edhe vendet e tjera dhe nuk ka vend ku nuk ka maqedonas dhe sot flasim për ndihmë specifike që kemi dhënë pikërisht për maqedonasit tanë që jetojnë në Gollobërdë.
 

Plani i Veprimit për të mbështetur maqedonasit tanë nga Gollobërdës dhe Pustec tregon mbështetjen tonë për përmirësimin e kushteve të jetesës së njerëzve që jetojnë këtu. Sot, me dhurimin e një makinerie ndërtimore dhe poqe elektrike për ndriçimin e rrugëve, ne i përgjigjemi edhe një kërkese tjetër të maqedonasve tanë dhe përmbushim marrëveshjen e përbashkët.

Dua të njoftoj një projekt tjetër shumë të rëndësishëm nga Plani i Veprimit, zbatimi i të cilit është në zhvillim e sipër dhe ishte një kërkesë dhjetëravjeçare dhe një problem dhjetëvjeçar në këtë pjesë të Shqipërisë, ai është pika kufitare Trebisht-Xhepishtë, e cila është e një rëndësie të jashtëzakonshme që popullata maqedonase në rajonin e Gollobërdës të fillojë të funksionojë 24 orë. Është një pjesë infrastrukturore që duhet bërë nga pala shqiptare, ka pjesë që duhet të bien dakord mes ministrive të Brendshme dhe sot bashkë me kryeministrin e Shqipërisë, Edi Rama, kemi biseduar dhe ministrat përkatës janë tashmë të njohur nga të dyja vendet për mënyrën se si duhet të riparojmë dhe zgjidhim këtë problem të kahmotshëm që kanë maqedonasit e Gollobërdës dhe mbi të gjitha i referohet komunikimit të pandërprerë 24 orësh në pikat kufitare mes dy vendeve.

Qeveria gjithashtu zbaton më shumë aktivitete në drejtim të rritjes së numrit të bursave për studime në institucionet e arsimit të lartë në vendin tonë, ne vazhdojmë të financojmë projekte për diasporën, përfshirë edhe maqedonasit nga Shqipëria.

Jemi të përkushtuar për zgjerimin e bashkëpunimit ndërmjet institucioneve kompetente të Shqipërisë për të gjitha çështjet me interes për maqedonasit tanë që jetojnë në Shqipëri, si në fushën e regjistrimit, në fushën e organizimit në vetëqeverisjen lokale dhe në fusha të tjera të jetës së përditshme. Me projekte konkrete bëjmë gjithçka për përmirësimin e jetës së tyre, në vazhdimësi ndihmojmë në përmirësimin e kushteve të jetesës së njerëzve, përmirësojmë kushtet e punës në shkolla, ndihmojmë financiarisht rregullimin komunal të komunave ku jeton popullata maqedonase.

Sot pata rastin të takohem me maqedonasit tanë dhe gjatë këtij takimi praktikisht bëmë një donacion të një makinerie që do të përdoret gjatë muajve të dimrit për pastrimin e borës dhe ndriçimin e rrugëve, donacioni total është 1 milion denarë dhe do të jetë dorëzohet menjëherë dhe do te përdoret ne Gollobërdës si dhe ne komunat e tjera te banuara me maqedonas dua t’ju uroj mirëseardhje edhe njëherë bashkëqytetarëve tanë maqedonasit tanë qe jetojnë ne Shqipëri dhe siç thonë edhe ata këtu ndjehen si ne shtëpinë e tyre sepse Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut janë vende që aktualisht kanë marrëdhënie që janë në një nivel jashtëzakonisht të lartë dhe miqësor. Ju mirëpresim sërish dhe ju uroj fat”.