Министерства

Денеска се одржува вториот ден од меѓународната конференција на високо ниво во рамките на стратешкиот дијалог на регионална соработка за борба против недозволената трговија. Клучната порака која ја испрати министерката Дескоска во денешното обраќање е дека Министерството за правда планира изготвување на Закон за надоместок на жртвите од кривични дела.

Министерката Дескоска ги презентираше предизвиците со кои се соочуваме како држава во поглед на недозволената трговија, и го презентираше инстуционалниот одговор против ваквата трговија - активностите кои Владата на Република Македонија ги презема во справувањето со сите облици на недозволена трговија.

Според министерката, недозволената трговија претставува комплексен проблем кој во себе вклучува голем број сегменти како трговијата со луѓе и мигранти, недозволената трговија со оружје, дроги и културни добра и слично.

Во таа насока, министерката истакна дека во нашиот правен систем се вградени сите механизми за успешно справување со организираниот криминал, како: заштитата на сведоци, одговорноста на правните лица, проширената конфискација, посебните истражни мерки и други бројни алатки кои им ја олеснуваат работата на органите на прогонот.

- Не смееме да ја заборавиме и другата страна на овој вид криминал, посебно кај трговијата со луѓе, а тоа се жртвите. Би сакала да ве информирам дека во Министерството за правда е планирано изготвување Закон за надоместок на жртвите од кривични дела. Исто така во измените на Кривичниот законик кои се во тек, согласно препораките на ГРЕТА вградуваме одредби за неказнување на жртвите од трговија со луѓе за нивна неказнивност за сторени дела поврзани со нивната позиција на жртва – потенцираше Дескоска.

Министерот за локална самоуправа Сухејл Фазлиу денеска присуствуваше на инфо-сесијата на ИПА Програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Албанија, на која присуствуваше и претставникот на Делегацијата на ЕУ во Скопје, Никола Бертолини.

Министерот Фазлиу пред присутните се осврна на улогата и важноста на на прекуграничната Програма меѓу Македонија и Албанија, приоритетните цели и спроведувањето на проектите во рамките на вториот јавен повик. Вториот јавен повик, истакна Фазлиу, беше објавен на 29 ноември и е добра можност за општините и другите субјекти како потенцијални корисници, да придонесат за подобрување на развојните перспективи на локалните заедници и регионот.

- Вториот, актуелен повик за доставување на проектни предлози на располагање ни става нови 2,890,000 евра.  Врз основа на резултатите кои произлегоа од анализа на потребите во рамите на Вториот повик ќе се поддржат активности во функција на поттикнување на туризмот и културното и природно наследство, заштита на животната средина, унапредување на приспособувањето на климатските промени и миграцијата, заштита и  управување со ризик.

Во овој повик се зголемени износите за секој поединечен проект на минимум 300.000 евра до максимум 600.000 евра и се продолжува периодот на имплементација на проектите од минимум 18 месеци до максимум 36 месеци, рече министерот Фазлиу. Тој истакна дека за да се зголеми самоодоржливоста на резултатите од имплементацијата на проектите се воведува категорија инвестиции во набавка на опрема, инфраструктура и градежни работи, кои треба да изнесуваат најмалку 60% од вкупните подобни трошоци, односно од буџетот на проектите и секоја апликација треба да вклучува најмалку една локална власт како водечки  апликант или ко-апликант од секоја земја корисничка, една општина од Република Македонија и една општина од Албанија.

Пред присутните зборуваше и претставникот на Делегацијата на ЕУ во Скопје, Никола Бертолини, а подетално за Програмата и вториот јавен повик за истата се осврнаа претставници од оперативните структури на Минитерството за локална самоуправа и Делегацијата на ЕУ.

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска денес во рамки на првиот „Светски конгрес на претприемачи“, кој се одржува во Загреб, пред учесниците имаше обраќање во кое се осврна на економските политики на Владата на Република Македонија за поддршка на инвестициите. 

Зборувајќи за процесите на политичкото стабилизирање на државата преку посветеноста на Владата за реализација на стратегиските приоритети за влез во НАТО и започнување на преговори со ЕУ, министерката Апостолска истакна дека Македонија прерасна во функционална држава на владеењето на правото и европските вредности.

„Турбуленциите и неизвесноста ги оставивме зад нас, во историјата, а пред граѓаните и бизнисот отворивме економски перспективи кои ветуваат стабилна деловна клима и силна институционална поддршка за секоја претприемачка идеја која е втемелена на знаењето, иновациите и новите технологии“, рече Апостолска.

Осврнувајќи се на владините економски политики за поддршка и поттикнување на инвестициите преку Планот за економски раст и Законот за финансиска поддршка на инвестициите, Апостолска пред присутните претприемачи потенцираше дека државата на транспарентен начин, согласно јасни критериуми и без преговарања, со директна финансиска поддршка ги мотивира претприемачите да влегуваат во нови инвестициски проекти.

„Во рамки на овој сет на мерки, компаниите кои ќе одлучат да инвестираат во Македонија може да очекуваат финансиска поддршка за креирање на нови и добро платени работни места, за воспоставување на деловна соработка помеѓу домашните и странските компании, воведување на нови технологии и знаење во производните процеси и развој на отворање центри за развој на технологии, како и за поттикнување на конкурентноста и освојување на нови пазари“, рече Апостолска, притоа порачувајќи пред присутните дека за 37% е повисока буџетската финансиската поддршка која стопанството може да ја очекува од Владата во 2019 година.
Говорејќи за севкупната деловна клима во Македонија министерката Апостолска во своето обраќање се осврна и на владините приоритети во делот на инфраструктурата, енергетиката и програмите за дуално образование, кои се едни од главните услови за обезбедување на атрактивни и стабилни инвестиции. 

На овогодишниот прв „Светски конгрес на претприемачи“, кој се одржува од 4 до 7 декември во Загреб, партиципираат над 600 учесници, сопственици на компании, претприемачи, менаџери, политичари, претставници на академската средина од десетина земји од југоисточна и средна Европа.

Министерката без ресор задолжена за странски инвестиции, Зорица Апостолска вчера(04.12.2018) во име на Владата на Република Македонија со Меѓународниот економски форум „Перспективи” од Дубровник во Загреб, Република Хрватска, потпиша  „Протокол за партнерство и соработка”, со кој се прифаќа иницијативата Република Македонија да биде земја домаќин на вториот „Светски конгрес на претприемачи” во 2019 година. Со прифаќањето на оваа инцијатива, се очекува надоградба на деловниот имиџ на Македонија, како земја која е посветена на економскиот развој и унапредувањето на претприемачките слободи.

На свеченоста на потпишувањето министерката Апостолска истакна дека регионалните иницијативи на бизнисот, кои се фокусирани на развивањето и промоцијата на претприемачката култура, секогаш внесуваат позитивен импут во економскиот амбиент на државата.

„Со изразената волја на Владата на Република Македонија да го поддржи одржувањето на следниот Светски конгрес на претприемачи непосредно се вклучуваме во воспставувањето на партнерски односи и соработка помеѓу бизнис заедниците од регионот на централна и источна Европа, затоа што сме уверени дека развивањето и унапредувањето на економската соработка е важна за развојот на секоја земја“, рече Апостолска.

Претседателот на управниот одбор на Меѓународниот економски форум „Перспективи“, Винко Ќуро изрази благодарност до Владата на Република Македонија за прифатената инцијатива и притоа истакна дека на овој начин ќе се овозможи и одличен регионален канал за промовирање на стопанството и претпремиништвото, како и на можностите за инвестирање во Македонија.

„Преку идентификување и промовирање на успешните претприемачи, добри претприемачки пракси и креативни проекти, квалитетни и иновативни производи и услуги, нови  технологии, нови маркетинг трендови и ИК-технологии, овој конгрес за македоноските стопаственици и претприемачи наредната година ќе понуди одлична можност за унапредување на пазарната комуникација“, рече Ќуро.

Овој Конгресот е резултат на работата на „Регионалниот самит на претприемачи на средна и југоисточна Европа - 300 најдобри“, кој традиционално се одржува во Дубровник, Република Хрватска, и произлегува од иницијатива на делегати-претприемачи од Австрија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Хрватска, Косово, Македонија, Норвешка, Германија, Србија, Словенија и Швајцарија.

На овогодишниот прв „Светски конгрес на претрпемачи“, кој се одржува од 4 до 7 декември во Загреб, партиципираат над 600 учесници, сопственици на компании, претприемачи, менаџери, политичари, претставници на академската средина од десетина земји од југоисточна и средна Европа.

На вториот ден од работната посета на Брисел, министерот за надворешни работи, Никола Димитров, на маргините од министерскиот состанок, до сега, оствари повеќе билатерални средби и тоа со: алтернативниот министер за надворешни работи на Грција, Џорџ Катругалос, МНР на Унгарија, Петер Сијарто, МНР на Кралството Холандија, Стеф Блок и МНР на Грузија, Давид Залкалиани.

 

 

На средбата со својот грчки колега, МНР Димитров разговараше за процесите и правните чекори кои следат во врска со пристапниот протокол за членство во НАТО на Република Македонија. Од двете страни беше истакната цврстата волја за имплементирање на Договорот од Преспа.

За време на билатералната средба со Унгарија, МНР Димитров истакна дека случајот со бегството и добивањето азил на поранешниот премиер Груевски, е предизвик за билатералните односи меѓу Република Македонија и Унгарија, кој го третираме со голема внимателност и во согласност со  принципите на владеење на правото кон кои Македонија се стреми, а да се остане посветен на патот кон одржување на односите меѓу двете земји. „Ќе ги искористиме сите правни можности за негово соочување со правдата во Македонија“ - МНР Никола Димитров. МНР Сијарто ја повтори поддршката на Унгарија за европската и евроатлантската интеграција на Република Македонија.

Со холандскиот МНР Стеф Блок, кој честиташе за завршувањето на втората фаза за уставните измени, стана збор за реформите во областа на владеењето на правото. Министерот Димитров посочи дека „нашата цел е да не оставиме никаков сомнеж меѓу земјите членки дека заслужуваме почеток на пристапни преговори со Европската унија.“

Со МНР на Грузија, Давид Залкалиани, се разговараше за унапредување на билатералните односи меѓу двете земји. Министерот Никола Димитров ќе оствари билатерални средби и со своите хомолози од Романија, Норвешка, Литванија и Турција.

На последниот ден од работната посета на Брисел, во рамките на НАТО, МНР Димитров ќе учествува на министерскиот состанок на Северно-Атлантскиот Совет со земјите контрибутори во мисијата Решителна поддршка во Авганистан. Во рамките на ЕУ, МНР Димитров ќе се сретне со ВП на ЕУ Могерини и со еврокомесарот Хан.

Владата на денешната седница донесе одлука за воведување на нова интервентна мерка за земјоделците производители на ориз. Конкретно, земјоделците ќе добијат 5 денари за килограм произведена и предадена оризова арпа во регистрирани откупувачи. Владата ја донесе оваа одлука поради нарушениот баланс помеѓу понудата и побарувачката и многу ниската откупна цена. Со оваа нова дополнителна субвенција ќе се поттикне  договорениот откуп на оризова арпа од реколтата 2018 година, од што бенефит ќе имаат и земјоделците. Субвенцијата се однесува за количините кои се произведени и предадени во период од 1-ви октомври до 25 декември 2018 година и  кои не надминуваат 5,5 тони по хектар.

 

 

„Со новата мерка се очекува да бидат субвенционирани околу 5.000 тони оризова арпа во висина од 5 денари по килограм, поради што се очекува поддршката за оваа мерка да изнесува околу 25 милиони денари или 400 илјади евра. Субвенциите ќе бидат исплатени од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019 година“, изјави министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски. 

Истовремено на оризопроизводителите им стојат на располагање мерките од Програмата за финансиска поддршка во земјоделството. Односно, оваа година  субвенцијата со користење на сертифициран семенски материјал е 12.000 денари по хектар, за без семенски материјал е 6.000 денари. Но, со годинешната Програма, за 20 отсто ја зголемивме субвенцијата за растително производство вклучително и за оризот за земјоделците со развоен капацитет. Конкретно, за оние кои имаат површини од 5 до 50 хектари, субвенцијата изнесува 14.400 денари по хектар за користен сертифициран семенски материјал и 7.200 денари за без семенски материјал. Го зголемивме и скалестото рангирање од минимум 10 хектари на 20 хектари за исплата на 100% од субвенцијата. Дополнително доколку се користи семенски сертифициран ориз се добиваат 3.000 денари по хектар.

Министерот за здравство, д-р Венко Филипче, заедно со директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ден Дончев, денеска одржаа прес конференција на која беше презентиран нов начин на функционирање на детската кардиохирургија. 

- Донесовме одлука договорот на болницата „Жан Митрев“, којшто со години е за извршување кардиохируршки интервенции на возрасни но и на деца, од следната година да се прошири и да ги додадеме и дечињата, коишто со најтешките срцеви болести, досега се лекуваа на Клиниката за детска хирургија, истакна министерот Филипче. 
Целта е да се спојат експертизите во државното и приватното здравство, односно да се симне јасната бариера меѓу државните и приватните болници и да овозможиме нашите доктори да може да работат во приватните установи.

Досега овој проект се спроведуваше со странски едукатори, кои најпрво беа од САД, а потоа и од Србија, кои работеа со наши експерти од областа на детската хирургија и ги обучија да работат интервенции во областа на детската кардиохирургија. На тој начин, децата почнаа да остануваат во нашата земја, се надградуваше експертизата на нашите лекари, меѓутоа стануваа недоволни инфраструктурните можности за натамошен развој на оваа струка.
 
Тој посочи дека со новиот модел дополнително ќе бидат стимулирани и докторите, и медицинските сестри и дека ќе ги споиме експертизите од државното и од приватното здравство. Трошокот на Фондот ќе остане ист, а Министерството за здравство ќе заштеди огромна сума пари, која сега оди кај странските едукатори. По ова, таа странска експертиза нема да биде потребна и очекуваме овој центар да стане регионален центар, заради тоа што со такво ниво на експертиза на сега приватните и јавни доктори, кои сега ќе бидат на едно место, со такви услови на болница, којашто е акредитирана по највисоките американски стандарди немаме конкуренција во целиот регион - во околните земји и земјите членки на ЕУ – таму каде што ние се стремиме.
 
- Ова е еден модел, којшто искрено очекуваме ќе го преземат и околните земји. Има огромен одлив на кадри во странство, со тоа се соочуваат и Бугарија, Србија, Албанија, Грција до пред некое време, и Косово. Ова се моделите на коишто даваме можност за надградување на знаењето, за развој, нешто што сериозно сметаме дека нашите доктори ќе ги задржи во нашата земја, а на граѓаните ќе им овозможи здравствени услуги, како што и самите во огромен број случаи, бараат навистина добра инфраструктура, која ние до изградбата на новиот клинички центар, во овој момент, за жал, не можеме да ја обезбедиме, потенцираше министерот Филипче.

Директорот на Фондот за здравствено осигурување, Ден Дончев, истакна дека Фондот во просек обезбедува околу милион евра на годишно ниво за здравствени услуги за детската кардиохирургија на домашната клиника, а во просек се испраќаат годишно околу 20 дечиња во странство за кардиоваскуларни интервенции. Во зависност од состојбата, во просек една здравствена интервенција чини просечно 15 до 20 илјади евра, и тоа се дополнително 300 до 400 илјади евра кои Фондот ги обезбедува за лекување на најмалите пациенти во последните неколку години. 

-Веруваме дека преку овој проект значително ќе можеме да ја намалиме бројката на дечиња, кои се упатуваат за лекување во странство, за овој тип на интервенција. Освен позитивните финансиски импликации, ова ќе претставува и бенефит и ќе придонесе за подобро функционирање на одредена струка во здравството, а ќе влијае позитивно и на домашниот буџет на родителите, на бебињата и децата, бидејќи нема да треба да плаќаат хотели, храна и други трошоци за да бидат во странство заедно со своите деца кои се на лекување, туку ќе бидат дома“, посочи директорот на ФЗОМ. 
 
Воедно, директорот на ФЗОМ информираше дека кардиохируршките операции кои ќе се извршуваат во приватната болница ќе продолжат да бидат на товар на Фондот, како и досега.


Целта на денешната прес-конференција е да го објасниме новиот начин на функционирање на детската кардиохирургија. Како што сите знаете, овој проект почна пред многу години со помош на странски едукатори, кои прво беа од САД, а потоа и од Србија. Тие работеа со наши експерти од областа на детската хирургија, како и техничари и медицински сестри, и ги обучија да работат интервенции во областа на детската кардиохирургија, и една патологија, што до тој момент не се третираше во нашата земја и сите дечиња беа упатувани во странство. На тој начин, децата почнаа да остануваат во нашата земја, се надградуваше експертизата на нашите лекари, меѓутоа стануваа недоволни инфраструктурните можности за натамошен развој на оваа струка. 

За таа цел, ние донесовме одлука договорот на болницата „Жан Митрев“, што со години е за извршување кардиохируршки интервенции на возрасни, но и на деца, од следната година да се прошири и да ги додадеме и дечињата коишто со најтешките срцеви маани досега се лекуваа на Клиниката за детска хирургија. 

Зошто донесовме таква одлука и што не натера да помислиме дека е тоа еден соодветен модел за натамошен развој на оваа струка, но и за соодветен третман за одличен исход во лекувањето на овие деца...

Имено, со години наназад ние имаме домашна експертиза, а тоа е врвниот експерт Жан Митрев, којшто работи многу години на ова поле и на некој начин ја почна кардиохирургијата во нашата земја. Ние одвојувавме огромна сума пари за странските едукатори, од друга страна работејќи со нашите експерти сметаме дека една таква врвна и одлична инфраструктура како што е таа, ќе даде одлични услови за лекување на овие деца. 

Во овој момент, не се прави се на едно место кај децата. Имено, дијагностиката се прави во приватна болница, понатаму дел од лекувањето се одвива на Клиниката за педијатрија, и оперативните интервенции и интензивната нега се спроведува на Клиниката за детска хирургија. Таа на некој начин е загушена, како расте обемот на работа, како расте бројот на пациенти, како расте експертизата и можностите да се инвестира во нови методи за децата. 

Затоа, целта е да ги споиме експертизите во државното и приватното здравство. Да ја симнеме јасната бариера меѓу државните и приватните болници, да овозможиме нашите доктори да може да работат во приватните институции. 

Трошокот за овој договор ќе остане апсолутно ист. Истите средства кои се трошат и Фондот купува на некој начин услуги за детската кардиохирургија, сега ќе ги купува од друго место. 

Со тоа очекуваме за ист трошок да имаме апсолутно подобри услови и нормално подобар исход како и подобри услови за работа на нашите лекари, но и многу попријатни услови за престој на децата и на нивните семејства. 

Ова е еден модел со којшто сакаме нашите доктори да ги задржиме во нашата земја. Секој сака да напредува, секој сака да го надградува своето знаење, ние во овој момент додека не е готов Клиничкиот центар, не можеме да исполниме инфраструктурни услови за нови методи, посебно не за тие методи кои бараат мултидисциплинарен пристап, а тоа значи повеќе специјалности на едно место, со цел да се направи некоја нова метода или интервенција. 

За тоа треба да е една зграда, да е модерна, да е унифициран системот на давање услуги, треба да е интегриран, а ние тоа за жал во сегашниот кампус на клинички не можеме да го постигнеме. 

Очекуваме дека со ова дополнително ќе бидат стимулирани и докторите, и медицинските сестри и дека ќе ги споиме експертизите, како што реков, и од државното и од приватното здравство, трошокот на Фондот ќе остане ист, а Министерството за здравство ќе заштеди огромна сума пари, која сега оди кај странските едукатори. После ова, таа странска експертиза нема да биде потребна и очекуваме овој центар да стане регионален центар, заради тоа што со такво ниво на експертиза на сега приватните и јавни доктори, кои сега ќе бидат на едно место, со такви услови на болница, којашто е акредитирана по највисоките американски стандарди немаме конкуренција во целиот регион, зборуваме за околните земји и за земјите членки на ЕУ – таму каде што ние се стремиме. 

Ова е еден модел, којшто искрено очекуваме ќе го преземат и околните земји. Има огромен одлив на кадри во странство, со тоа се соочуваат и Бугарија, Србија, Албанија, Грција до пред некое време, и Косово. Ова се моделите на коишто даваме можност за надградување на знаењето, за развој, нешто што сериозно сметаме дека нашите доктори ќе ги задржи во нашата земја, а на граѓаните ќе им овозможи здравствени услуги, онака како што и самите во огромен случаи бараат во навистина добра инфраструктура, која ние до изградбата на новиот клинички центар, во овој момент, за жал, не можеме да ја обезбедиме. 

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски,  денеска потпиша четири нови регионални проекти на ФАО, во вкупен износ од 1.5 милиони американски долари.

„Овие проекти се голем придонес кон решавање на актуелните прашања во регионот и подобра координација во справување со заедничките проблеми. Приближувајќи ги иновативните меѓународни практики и глобалните стандарди, ФАО во наредниот период ќе ни помогне да ги оствариме целите предвидени во стратешките документи, како и законските обврски, и успешно да ги спроведеме мерките во програмите за поддршка на земјоделството и руралниот развој“, изјави Николовски.

Првиот Проект е насочен кон подобрување на контролата на штетници на растенија и системот за фито-санитарна сертификација и предвидува низа специјализирани обуки за сите чинители во фитосанитарниот систем. За вториот Проект, итно справување со Африканска свинска чума на Балканот, е многу важно навременото вклучување на Република Македонија како дел од регионот каде се појави оваа сериозна болест. Третиот регионален проект со кој ќе се развива Стратегија за намалување на загуби и отпад од храна, доаѓа во вистинско време и се совпаѓа со еден од стратешките приоритети на Владата на Република Македонија. Последниот Проект е во областа на рибарството и аквакултурата и овозможува помош во креирањето на политиките во рибарството, преку согледување на моменталните  состојбите, проценка на постоечките практики, нивна усогласеност со добрите меѓународни практики и нивен понатамошен развој.

Отпочнувањето на овие проектите е планирано во првите месеци од 2019 година, а МЗШВ и сите вклучени институции ќе ги стават на располагање потребните ресурси, за да се обезбеди не само успешно спроведување на овие проекти, туку и одржливост на сите преземените мерки, по нивно завршување

Република Македонија и ФАО имаат долгогодишна успешна соработка, заснована на бројни проекти и програми, кои се од голема помош во процесот на трансформација на земјоделството и неговото прилагодување кон политиките и стандардите на Европската Унија. Во јули годинава, Република Македонија ја потпиша Програмската рамка со Организацијата за храна и земјоделство на ОН (ФАО) за периодот 2018 – 2020 година, со која се поставуваат приоритетните области за Владата на Република Македонија.

Станува збор за три приоритетни области кои се во насока на зголемување на конкурентноста на земјоделскиот сектор, подобрување на животот во руралните средини преку одржлив рурален развој, и јакнење на капацитетите за одржливо управување со природните ресурси и прилагодување кон климатските промени.

Заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана, Радмила Шекеринска денеска во Брисел учествуваше на конференција за односите меѓу ЕУ и Западен Балкан, посветена на проширувањето на Унијата, интеграцијата и предизвиците од трансформацијата на земјите од регионов.  На самитот, министерката Шекеринска зборуваше на првата сесија насловена како „ЕУ-Западен Балкан: се уште комплицирано“.

Обраќајќи се пред присутните Шекеринска рече дека во политиката во регионов премногу долго се користел изговорот дека се комплицирани прашањата. „Така беше и со односите на Македонија со Грција и со Бугарија, но ние наместо да се оправдуваме дека е комплицирано, работевме да ја смениме ’статус кво’ ситуацијата. Успеавме да го решиме тридеценискиот спор поради лидерството и храброста од двете страни.“, рече министерката. 

„Ова лето не само што го склучивме договорот со Грција, туку и го ратификувавме во нашиот Парламент, во моментов ја премостуваме и втората пречка за негово спроведување.Парламентот во два наврати веќе гласаше за уставните измени. Направивме напори за спроведување на успешен процес и сме решени да имаме успешна завршница“, подвлече министерката Шекеринска.

Министерката истакна дека членството во ЕУ не е само да се пополнат графите за бараните услови туку е всушност трансформацијата на општеството. „Вистинската трансформација во повеќето земји од Централна и Источна Европа се одвивала за време на пристапниот процес. Значи, она што го бара Македонија е да почне тој процес на преговори“, нагласи таа.

Во рамки на работниот престој  во Брисел, заменичката на претседателот на Владата и министерка за одбрана Радмила Шекеринска синоќа имаше работна вечера заедно со министерот за надворешни работи Никола Димитров и НАТО амбасадорите, а за утре е предвидена средба со високата претставничка на ЕУ за надворешна и безбедносна политика,  Федерика Могерини. На средбата ќе биде направен пресек на состојбите во евроинтегративните процеси и актуелните прашања во земјава.

Привремените мерки за заштита од семејно насилство и добрите пракси и предизвици беа тема на денешната дебата по повод 16 дена активизам на која присуствуваше министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска.

„Системот за превенција за да спречи било каква форма на насилство врз жените и девојките мора да вклучи работа и со сторителите на насилството. Работиме на унапредување и унифицирање на системот за постапување, изготвени и усвоени се стандарди и процедури за сите форми на насилство во соработка со граѓанскиот сектор. За првпат е отворено засолниште за згрижување на жртви на сексуално насилство, а заедно со министерството за здравство отворени се 3 центри за жртви на сексуално насилство во состав на здравствените установи во Куманово, Тетово и Скопје“, рече министерката Царовска на денешната дебата, организирана од Асоцијација за здравствена едукација и истражување, како дел од проектот „Советувалиште за превенција од употреба на дроги и семејно насилство“, поддржан од Град Скопје.

Министерката изрази голема почит и благодарност кон сите оние кои секојдневно работат да им овозможат помош и поддршка на жените жртви на насилство. Потсети дека неодамна Владата го усвои Акцискиот план за спроведување на Истанбулската конвенција за периодот 2018-2020 година, и на иницираните измени на Кривичниот законик, но и на подготовката на предлог законот за родово засновано насилство кои се прават во соработка со Министерството за правда.

Царовска истакна дека државата има должност да обезбеди услови за живот безбеден од насилство за секој поединец. Но, за да се постигне реален успех во оваа борба сите ние мораме да продолжиме да работиме и заедно да испратиме јасна порака дека никој не смее да молчи.

На дебатата присуствуваа и претставници од Министерството за внатрешни работи, судии и граѓански организации коишто работат на случаи поврзани со насилство врз жените.