Премиерот Заев од заедничката прес-конференција со премиерот Борисов: Продолжуваме да градиме пријателство и соработка во име на сите идни генерации коишто доаѓаат после нас

Интегрално обраќање на премиерот Заев од заедничката прес-конференција со премиерот Борисов: Продолжуваме да градиме пријателство и соработка во име на сите идни генерации коишто доаѓаат после нас

 

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, заедно со премиерот на Република Бугарија, Бојко Борисов, денеска, одржаа заедничка прес-конференција на која ја одбележаа и двегодишнината од потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со пријателска Република Бугарија.

Во продолжение, ви го пренесуваме интегрално обраќањето на премиерот Заев:

 

 

„Чест ми што денеска, што по повод двегодишнината од потпишувањето на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка со нашата пријателска Република Бугарија, тука во Скопје разговараме за заедничките постигнувања до сега, за тековните проекти кои нѐ поврзуваат и за идеите за заедничката наша европска иднина.

Европа го препознава нашиот заеднички ентузијазам со кој на Балканот му дадовме навистина нов лик. Затоа, земјите носители на Берлинскиот процес, одлучија дека наредната година Бугарија заедно со Северна Македонија ќе бидат ко-претседавачи на процесот и ко-домаќини на Самитот во јули 2020 година. Тоа е доказ за градењето на добрососедските односи и зрелост за повисоко ниво на соработка. Догодина, јас и мојот пријател и колега, премиерот Борисов заеднички ќе ги пречекаме сите премиери од Берлинскиот процес да разговараме за новите европски идеи за иднината, во Скопје и во Софија.

Ефектите од поврзувањето се за сите граѓани на нашите две земји. Бизнисите и институциите ја интензивираа добрососедската соработка и како резултат на тоа во 2018-та година имаме раст на нашата трговија 12,8% во споредба со 2017-та година. Во двете години позади нас од бугарски компании во Северна Македонија се влезени инвестиции во вредност од повеќе од 35 милиони евра во повеќе области, а и наши компании прават заеднички инвестиции во Република Бугарија, за што сме посебно среќни.

Уметниците и културните работници создадоа нови платформи за креативни за поврзување помеѓу Македонците, Бугарите и сите други граѓани кои живеат во нашите две земји. Не е само фестивалот со име „Една љубов“ или „One Love“. Да ги спомнеме сите коишто го прават мостот на поврзувањето, тоа се Влатко Стефановски и Теодосиј Спасов коишто се музички олицетворенија на духот од Договорот, но и театарските претстави во двете земји, поетските вечери, соработките помеѓу министерствата посебно изразена во областа на здравството, но и на другите министерства, како што е одбраната, внатрешните работи и така натаму.

Јас навистина се радувам на општествените иницијативи за решавањето на споровите на Балканот дека се поткрепени со актуелни културни творештва кои во себе ја содржат идејата за заедништво и за просперитетна иднина. Нека ни бидат и понатаму инспирација на сите.

Поттикнати од минатото и предизвикани од иднината, ние, Северна Македонија и Бугарија, секој ден им покажуваме и на Балканот и на Европа и светот дека нашите предизвици можеме да ги решаваме преку разговори, почитување и трпеливост, без посредници.

Постигнавме согласност и веќе заеднички чествуваме личности и настани од заедничката историја на нашите земји и народи.

Во месеците кои се пред нас, продолжуваме посветено и без предрасуди да работиме на согледување и утврдување на сите историски точки и личности кои нѐ поврзуваат. Денеска заклучивме, да ги охрабруваме двете комисии од двете страни, да продолжат во решавањето и на прашањата што се следни. Решивме веќе 4 историски личности коишто заеднички ги чествуваме, исто така верувам дека ќе се најде решение и за историската личност, херојот Гоце Делчев. Гоце Делчев е личност, херој, кој ги поврзува двата народи, затоа и во Република Северна Македонија и во Република Бугарија продолжуваме да му оддаваме почит на големиот Делчев, преку јазикот на заемното разбирање, тоа го правиме заеднички со нашите блиски пријатели кои споделуваат слични чувства, вредности и цели.

Убеден сум дека делата на Делчев може само да нѐ поврзуваат и во чест на таа идеја заедно со премиерот Борисов, денеска ќе се поклониме на гробот на великанот во црквата Свети Спас, а секако после ќе одиме и во Дојран, да го пуштиме во повторна употреба, односно, споменикот на полковник Каварналиев, кој беше разрушен, а денеска е возобновен и од локалната заедница во Дојран и од граѓаните на Република Северна Македонија.

Продолжуваме понатаму да градиме пријателство, да бидеме инвентивни во градењето на тоа наше пријателство, добрососедство и соработка, затоа што им го должиме и на децата и на младите, односно на сите идни генерации коишто доаѓаат после нас.“