Заев по повод почетокот на новата учебна година: Од наставата со физичко присуство нема подобра опција и затоа ги обезбедивме сите услови за враќање на учениците во училишните клупи

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Зоран Заев со видеообраќање го честиташе почетокот на новата учебна година 2021-2022 година.

Во продолжение на ова соопштение ви го пренесуваме интегралното обраќање на премиерот Заев:

„Почитувани наставници и родители, драги ученици во основното и средното образование, ви посакувам новата учебна 2021-2022 година да започне и да се одвива во симболиката на старото нормално.

На сите првачиња и на сите родители им го честитам почетокот на најважната фаза во нивниот живот кога ќе ги истражуваат неизмерните длабочини на знаењето. Знам дека нивната љубопитност и желба за истражување ќе им донесе радост за секое стекнато знаење. Тоа е нивниот влог за успешна и убава иднина.

Несомнено е дека отворањето на училиштата за настава со физичко присуство е најпосакуваната одлука за сите кои посакуваат здрав психо-социјален развој на учениците.

Сите многу изгубивме изминатата година, соочувајќи се со пандемијата која го затече целиот свет.

Сакам да им се заблагодарам на сите наставници, а секако и на родителите, кои се справија со предизвиците на онлајн наставата и не дозволија децата да изгубат од образованието.

Сега е време да го надополниме, сето она што не можевме да го развиваме во рестриктивните мерки.

Од наставата со физичко присуство нема подобра опција, тоа го тврдат наставниците, учениците, организациите кои се бават со психо-физичкото здравје на децата. И затоа се посветивме на сето она што е најважно за враќање на учениците во училишните клупи.

Владата, заедно со Министерството за образование и наука, ги вложи сите напори во обезбедување на здравствено безбедни средини за учениците.

За да се спречи ширењето на КОВИД-19 во училиштата потребна е максимална одговорност и почитување на планот и протоколите што ги усвоивме од страна на сите учесници во воспитно-образовниот процес, од ученици, наставници, родители, од општините.

Јас сум убеден дека децата веќе знаат зошто ги носат маските и зошто ќе се дружат малку пооддалечени еден од друг.

Министерството за образование и наука има развиено планови, кои ја покажуваат спремноста да се делува во било кое од можните сценарија кои можат да се случат. Уверен сум во таа спремност, исто како што знам дека сите будно ја следиме епидемиолошката состојба и се прилагодуваме на неа.

Важно е да бидеме одговорни и надвор од училиштата. Затоа и ја стимулираме вакцинацијата, бидејќи колку повеќе ни се заштитени возрасните дома, толку послободни ни се децата на училиште.

Толку поголеми ќе бидат насмевките и дружбата кај учениците.

Ако сите се придржуваме до мерките, послободни ќе ја поминеме оваа училишна година и со тоа ќе придонесеме да биде и последна ваква, пандемиска.

Сите сме заедно во ова и секоја поддршка и соработка од родителите, наставниците и од учениците е добредојдена.

Сите мора да бидеме солидарни и да покажеме разбирање и свест.

Драги деца, родители и наставници нека е среќен првиот училишен ден!"