Груби: Преку еднакво општество имаме корист сите

Првиот потпретседател на Владата  и министер за политички систем и односи меѓу заедниците, г. Артан Груби денеска учествуваше на третиот и последен ден од Школата за млади лидери „Дијалог на мировен форум“ што се организира во рамките на одбележувањето на 21-годишнината од Охридскиот рамковен договор.

Груби, откако им се заблагодари на младите учесници и предавачи на Школата за млади лидери „Peace Forum Dialogue“, им ги подели и сертификатите.

„Мислам дека треба да им објасниме на младите кои се придобивките што ги имаме од Охридскиот договор. Знаете дека  сите имаме корист од еднакво општество за сите и денес и после 21 година државата се грижи за заедниците кои живеат во неа и сите заедници станаа еднакви бидејќи Албанците, Македонците, Србите, Бошњаците и другите кои живеат заедно во една земја ни се грижа за безбедноста и евроатлантската перспектива. Денеска сме членки на НАТО и минатиот месец почнавме преговори за членство во Европската Унија. Знаете дека преку еднакво општество, сите имаме корист и денес после 21 година, државата се грижи за заедниците кои живеат во неа и сите заедници станаа еднакви, бидејќи Албанците, Македонците, Србите, Бошњаците и другите кои живеат заедно во една земја се грижа за безбедноста и евроатлантската перспектива. И заедно преку организирање на вакви настани подобро да ги покажеме и разјасниме придобивките што државата и општеството ги имаат од Охридскиот договор. Затоа се собравме деновиве овде заедно да го споделиме искуството, да научиме и да го споделиме истото со пријателите. Решивме Школата за млади лидери „Peace Forum Dialogue“ и „Peace Festival“ да се организираат заедно за да станат традиционални настани, додека следната година очекуваме да биде нешто уште поголемо. Многу ми е драго што одлучивте да учествувате во оваа школа и изразувам благодарност до сите учесници и предавачи кои беа дел од ова училиште“, рече Груби во својот говор пред присутните.

Инаку, во рамки на одбележувањето на 21-годишнината од потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, за прв пат ја организираше Школата „Peace Forum Dialogue“ за млади лидери. Преку оваа школа младите учесници имаат можност да се стекнат со информации за функционирањето на политичкиот систем во државата. Спроведувањето на политиките произлезени од Охридскиот рамковен договор, унапредувањето на меѓуетничките односи, управувањето со конфликти, градењето мир, социјалната кохезија, консензуалната демократија, интеграцијата, градењето мир и соживот меѓу етничките заедници и интеграцијата на граѓаните во јавноста. , општествениот, економскиот и културниот беа дел и од предавањата во рамките на Школата за млади лидери „Peace Forum Dialogue“. Целта на Школата за млади лидери беше стекнување нови знаења и подобрување на лидерските вештини за можности и придонес за иднината, во позитивниот развој на општеството.