Грковска-Дион: Меѓународната поддршка е значајна, но имплементацијата на реформите се клучни за евроинтеграцискиот процес на Северна Македонија

Заменичката на претседателот на Владата на Република Северна Македонија задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска, денеска имаше средба со специјалниот пратеник на премиерот на Канада во Европската Унија и Европа и амбасадор на Канада во Франција и Монако, Стефан Дион. На средбата вицепремиерката Грковска се заблагодари за меѓусебната соработка, како и за поддршката што Канада ни ја даваше во процесот на зачленување во НАТО Алијансата, но и во однос на евроинтеграцискиот процес.

Вицепремиерката Грковска истакна дека Република Северна Македонија има обврска да ги спроведе реформите и таа домашна задача мора да ја завршиме, без разлика што ја имаме поддршката од меѓународната заедница.

Специјалниот пратеник, г-динот Дион изрази задоволство што надворешната политика на Северна Македонија кореспондира со политиката на НАТО членките, но и со позициите на Канада, особено во однос на воената агресија врз Украина.

Воедно вицепремиерката Грковска, го информираше г-динот Дион за надлежностите на Кабинетот за политики за добро владеење чија обврска е, како што рече таа, да ги детектира слабостите во системот и потоа да понуди соодветни решенија.

Таа нагласи дека унапредување на транспарентноста, отчетноста, одговорноста и ефикасноста на институциите, креирање антикорупциски политики, како и координација на процесот на дигитална трансформација се клучните приоритети на Кабинетот за политики за добро владеење.

Двајцата соговорници се согласија дека за Северна Македонија, но и за регионот е од клучно значење евроинтеграцискиот процес на Северна Македонија да се одвива непречено, со акцент на суштинските реформи.