Вицепремиерката Славица Грковска во работна посета на Австрија во промоција на родовата еднаквост, женските права и мирот и безбедноста

Заменичката на претседателот на Владата задолжена за политики за добро владеење, Славица Грковска е во тридневна работна посета на Виена, Република Австрија, каде ќе оствари средба со австриската министерка за правда, Алма Задиќ, со цел продлабочување на соработката меѓу двете држави.

Во рамки на посетата вицепремиерката Грковска ќе се сретне и со претседателот на Уставниот суд на Австрија, Кристоф Грабенвартер.

Таа ќе има работен состанок со генералната секретарка на ОБСЕ, Хелга Шмид, а свое обраќање во врска политиките за родова еднаковст и женските права ќе има пред Постојаниот совет на ОБСЕ.  

На покана на францускиот амбасадор во Австрија, Жил Пекот и постојаната претставничка на Франција во ОБСЕ, амбасадорката Кристин Фагес, вицепремиерката Грковска ќе има обраќање и на приемот посветен на Меѓународниот ден на жената, 8-ми март, на тема „Жените, мирот и безбедноста“.

Во агендата на вицепремиерката се предвидени и средби со директорот на „Транспаренси Интернешнл“ - Австрија, Лука Мак и со високи претставници на Обединетите Нации во Австрија, како и со Канцеларијата на Обединетите Нации за дрога и криминал.

Календар Влада: 
Tuesday, March 7, 2023 - 00:00 to Thursday, March 9, 2023 - 23:45