Премиерот Ковачевски ќе се обрати на Талински дигитален самит 2023 во Естонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, утре (вторник) 5 септември 2023 година, ќе учествува на Талински дигитален самит 2023 во Естонија.

Претседателот на Владата, Ковачевски ќе се обрати на отворањето на Самитот, каде ќе учествуваат лидери на држави, претставници на ЕУ, телекомуникациски и tech компании и граѓански организации.

Клучните теми на кои ќе се разговара на Талински дигитален самит 2023 се предизвиците и можностите во дигиталната ера, како и освежување на агендата на демократијата и технологијата, исцртувајќи го патот кон посилна отпорна, респонзивна и отворена иднина. Целта на Самитот е суштински придонес кон глобалниот дискурс околу градењето на отпорни модерни демократии.

Во рамки на учеството на Самитот, предвидено е претседателот на Владата, Ковачевски да оствари билатерална средба со премиерката на Естонија, Каја Калас.

Обраќањето на премиерот Ковачевски на македонски јазик
Обраќањето на премиерот Ковачевски на албански јазик
Обраќањето на премиерот Ковачевски на англиски јазик

Календар Влада: 
Вторник, Септември 5, 2023 - 00:00 to 23:45