Премиерот Џафери првата работна посета ја започнува во Брисел / Kryeministri Xhaferi vizitën e parë të punës e fillon në Bruksel

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери на 13 и 14 февруари, 2024 година (вторник и среда), ќе оствари работна посета на Брисел, што ќе биде прва меѓународна посета по стапувањето на функцијата. 

Во делегацијата предводена од премиерот, ќе бидат првиот заменик-претседател на Владата на Република Северна Македонија за европски прашања, Бојан Маричиќ, и министерот за надворешни работи на Република Северна Македонија, Бујар Османи.

Во рамки на посетата, премиерот Џафери ќе ги посети седиштата на НАТО и на Европскиот совет, Европската комисија и Европскиот парламент.  

Во НАТО, Премиерот ќе се сретне со заменик генералниот секретар Мирчеа Џоана, по што ќе оствари одделни средби со челниците на Европскиот совет, Шарл Мишел и на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен. Во Европскиот парламент, премиерот ќе оствари средба со група европратеници од проевропските политички партии.
 
На средбата со заменик-генералниот секретар на НАТО, во фокус ќе бидат теми врзани за безбедноста и стабилноста на регионот и на европскиот континент, како и на активниот придонес на Северна Македонија во Алијансата.  

Со европските челници, премиерот Џафери ќе разговара за приоритетите на Владата во насока на продолжување на евро-интегративниот процес, со фокус на реформите и приоритетите врзани за Планот за раст, за подготовките за претстојните двојни избори, како и теми од регионален и глобален контекст.  


Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, më 13 dhe 14 shkurt të vitit 2024 (e martë dhe e mërkurë) do të qëndrojë për vizitë pune në Bruksel, e cila do të jetë vizita e parë ndërkombëtare pas marrjes së detyrës. 

Në delegacionin e kryesuar nga Kryeministri do të jenë zëvendëskryetari i parë i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut për Çështje opiane, Bojan Mariçiq dhe ministri i Punëve të Jashtme të Republikës së Maqedonisë së Veriut, Bujar Osmani. Në kuadër të vizitës, Kryeministri Xhaferi do të vizitojë selinë e NATO-s dhe Këshillit Evropian, Komisionin Evropian dhe Parlamentin Evropian.

Në selinë e NATO-s, Kryeministri do të takohet me Zëvendëssekretarin e Përgjithshëm Mirçea Xhoana, më pas do të zhvillojë takime të ndara me liderët e Këshillit Evropian, Sharl Mishel dhe të Komisionit Evropian, Ursula von der Lejen. Në Parlamentin Evropian, Kryeministri do të realizojë një takim me një grup euro-deputetësh të partive politike pro-evropiane.

Në takimin me ZSP të NATO-s në fokus do të jenë temat që kanë të bëjnë me sigurinë dhe stabilitetin rajonal dhe të kontinentit evropian, si dhe kontributin aktiv të Maqedonisë së Veriut në Aleancë.

Me liderët evropianë, Kryeministri Xhaferi do të bisedojë për prioritetet e Qeverisë në drejtim të vazhdimit të procesit të integrimit evropian, duke u përqëndruar në reformat dhe prioritetet që kanë të bëjnë me Planin e rritjes, përgatitjet për zgjedhjet e ardhshme të dyfishta, si dhe tema nga rajoni dhe konteksti global.
 

Календар Влада: 
Tuesday, February 13, 2024 - 00:00 to Wednesday, February 14, 2024 - 23:45