Премиерот Никола Груевски во интервју за ТВ Алфа

Државниот испит за студентите ќе се полага од 2017 година

Претседателот на Владата Никола Груевски денеска во интервју за ТВ Алфа, изјави дека студените кои ќе полагаат државен испит точно ќе знаат од кои прашања ќе биде направен избор и оти испитот ќе почне да се спроведува во 2017 година, односно за студентите кои на универзитетите во земјава ќе се запишат во септември 2015 година. Груевски потенцираше дека оние што веќе студираат нема да полагаат државен испит.  

-  Ние од прва објавивме дека ќе одиме со државен испит, дека тоа го разгледуваме. Но кога опозицијата виде дека со ова може да ги навлече студентите и младите против Владата и владејачките партии, го смени зборот државен испит во екстерно за да ги наелектризира и да ги насочи кон протести и создаде целосна забуна. Јас не знам зошто протестираат овие студенти, тие нема да полагаат државен испит, не се запишани по тој закон, изјави Груевски.

Потсети дека државен испит веќе се спроведува во повеќе земји во Европа, како Полска, Чешка, Словачка, Унгарија... Со државниот испит, појасни тој, се утврдува дали студентот има минимум знаење да положи испит. - Целта на државниот испит е да се види дали тој знае за шестка. Ако добил седумка, осумка, деветка или десетка тука многу не навлегува државниот испит. Тој се фоусира само на минимално знаење на студентот за шестка. Се поставуваат прашања и се утврдува со колку минимум студентот го положил државниот испит, рече премиерот.

Во однос на прашањата, Груевски истакна дека тие ќе бидат објавени претходно. - Студентите точно ќе знаат од кои прашања можат да добијат прашања. На пример, ако тие положиле во прва и втора година 14 испити, и од тие испити има 1.400 можни прашања, тие ќе бидат објавени на веб-страна на интернет и секој ќе може да ги види. Од тие 1.400 секој ќе добие по пет од секој испит. Тоа се седумдесет прашања. Ќе положи ако има повеќе од половина позитивни одговори, или, пак, ако се оди по тежински фактор, што е уште пологично, ако има половина бодови согласно тежинскиот фактор за секое прашање. Од каде ќе бидат прашањата извадени? Државниопт испит ќе го спроведува не државата, не Владата, не МОН туку Одборот за акредитација во кој што има професори. И таму ќе имаме реконструкција. Ќе влезат голем дел професори кои имаат најмногу свои публикации во списанија со импакт фактор, кои најмногу поминуваат надвор. Ќе се полага во специјални државни испитни центри што ќе ги организира државата, не во самиот факултет... Секој студент ќе добие различна комбинација на прашања, а нив ќе ги одреди софтверот. Инаку, Одборот за акредитација прашањата ќе ги креира од наставната програма која што самиот универзитет ја приложил до нив, рече премиерот. 

Целта е, рече Груевски, „ако некој на кој било начин успеал да добие оценки без знаење да го натераме да научи и да биде рамноправен со тие што учеле“. Многу од младите оценките ги добиваат со труд и со учење, а помал дел успеваат без учење да поминат и, додава тој, потоа тие се конкуренти на пазарот на трудот што не е фер.

Првото полагање очекуваме да биде некаде средината на 2017, кога ќе наврши втора година онаа генерација која ќе се запише во 2015 година. Ако некој не положи, ќе полага повторно.

- Намерно го поделивме државниот испит во два дела. едниот да биде за прва и втора година, а другиот за преостанатите две или три. Се предвидува засега со сигурност да се полага писмено, електронски, компјутерски, при што одговорот ќе го има веднаш. Штом ќе го одговори последното прашање компјутерот ќе му исфрли колку бодови освоил. И тоа ќе биде објавено на електронска огласноа табла, размислуваме и за усно. Се уште размислуваме, тре јавната расправа. На некои факултети ќе има модификации, самата наука не дозволува вака да се полага. За нив стручните комисиите ќе одредат поинаков начин на полагање, рече Груевски. 

Потсети дека вакво полагање веќе има на Медицинскиот фалутет во Скопје и оти со Законот за медицински факултет е донесен пред околу две години. - Неодамна веќе полагаа и немаше никакви проблеми. Тие што знаеа си положија, тие што помалку учеле можеби ќе полагаат повторно, рече премиерот Груевски.

Платите на специјалистите ќе се зголемат за 25 отсто

Претседателот на Владата Никола Груевски денеска платите на специјалистите од скопските клиники и градската болница „8 септември“ ќе се зголемат за 25 отсто и оти тие се главно од заштедите направени со тендерите за инсулин и за набавка на лекови. 

Министерот за зравство Никола Тодоров најави 25 отсто зголемување на платите на специјалистите од скопските клиники и градската болница „8 септември“. Од нив 4 отсто се од редовното зголемување на платите кое, како што рече Груевски, беше најавено во програмата, 9,2 отсто е дополнителното покачување со ноемвриската плата и 9,2 отсто ќе следи со февруарската плата.

- Ние го сменивме законот, направивме реформа, тоа го најавивме во нашата програма. Најавивме во законот дека ќе направиме реформа и паралелен увоз со што веруваме дека за истите лекови, истиот квалитет цената ќе биде пониска, државата ќе направи заштеда и со таа заштеда ќе инвестираме во нешто друго, истакна Груевски.

Првиот тендер што го објавивме, појасни Груевски, беше централизиран со параленен увоз откако се смени законот.

- Во првиот тендер се објави набавка на 72 лека, односно секоја здравствена установа ги даде двата најфреквентни лека и двата најскапи лека . Вкупно 72 лека. Од овој тендер заштедата е шест милиони евра од кои 110 милиони одат за покачување на платите во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ и Градската болница „8 септември“, а другиот дел одат за неколку болници односно што имаат поголеми долгови како што се прилепската, битолската, гостиварската и други, посочи Груевски. 

Потоа објавен е втор тендер за набавка на инсулин. - Од тој тендер за истиот квалитет на инсулин добивме заштеда од 3,8 милиони евра. Тие средства ќе се употребат за пообемно реновирање на прилепската и битолската болница, нов ургентен центар во Куманово и набавка на опрема за болницата Свети Наум Охридски во Скопје, рече Груевски. Ќе бидат набавени најмалку два ендоскопски стола, еден кревет за лица со изгореници и мамограф. Ќе се набават уште шест мамографи за болниците „Свети Наум Охридски“, за охридската, за штипската, во кочанската, во прилепската и во кавадаречката болница.  

Од третиот тендер, посочи премиерот, кој е за над 600 лекови се очекува заштеда од три до четири милиони евра. 

-Очекуваме заштеда од 3 до 4 милиони евра и од таа заштеда околу 70% од средствата ќе бидат за ново зголемување на платите на лекарите, но овој пат во здравствените домови каде што е брзата помош итн...бидејќи тие не се ставени на плаќање на учинок и имаат пониска основа. Се очекува наредниот месец или најкасно јануари да заврши овој тендер. Од заштедата најголем дел ќе оди во покачување на платите на лекарите во здравствените домови. Вкупно очекуваме околу 13 до 14 милиои евра заштеда, изјави премиерот.

Парите од заштедите во здравството, во минатото оделе како екстра профити

Претседателот на Владата Никола Груевски во интервјуто за ТВ Алфа изјави оти со реформите во здравството и со новите тендери ќе се заштедат околу 13 до 14 милиони евра. Со овие пари, според него, во минатото се правеле екстра профити. 

Клучно прашање е, посочи Груевски, зошто во минатото не се правеле вакви заштеди и зошто некој толку многу протестира.

- Каде завршувале овие пари? Овие пари во минатото завршувале како екстра профити на фармацевстките куќи и веледрогерии, како што ги немало во други земји и некој тоа го дозволувал, рече Груевски.

Тие (фармацевстките куќи и веледрогерии) и сега, додаде тој, имаат профити и ќе имат големи заработки и добри плати.  

Груевски зборуваше за заштедите во здрвавството одговарајќи на прашање за најавеното зголемување на платите на специјалистите на скопските клиники и градската болница „8 Септември“.   

Министерот за зравство Никола Тодоров најави 25 отсто зголемување на платите на специјалистите од скопските клиники и градската болница „8 септември“. Од нив 4 отсто се од редовното зголемување на платите кое, како што рече Груевски, беше најавено во програмата, 9,2 отсто е дополнителното покачување со ноемвриската плата и 9,2 отсто ќе следи со февруарската плата.

- Се заедно излегува околу 25% зголемување, истакна премиерот. Парите, главно, доаѓаат од заштедите што беа направени на тендерот за инсулин и на тендерот за набавка на лекови.

- Ние го сменивме законот, направивме реформа, тоа го најавивме во нашата програма. Најавивме во законот дека ќе направиме реформа и паралелен увоз со што веруваме дека за истите лекови, истиот квалитет цената ќе биде пониска, државата ќе направи заштеда и со таа заштеда ќе инвестираме во нешто друго, истакна Груевски.

Првиот тендер што го објавивме, појасни Груевски, беше централизиран со параленен увоз откако се смени законот.

- Во првиот тендер се објави набавка на 72 лека, односно секоја здравствена установа ги даде двата најфреквентни лека и двата најскапи лека . Вкупно 72 лека. Од овој тендер заштедата е шест милиони евра од кои 110 милиони одат за покачување на платите во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ и Градската болница „8 септември“, а другиот дел одат за неколку болници односно што имаат поголеми долгови како што се прилепската, битолската, гостиварската и други, посочи Груевски. 

Потоа објавен е втор тендер за набавка на инсулин. - Од тој тендер за истиот квалитет на инсулин добивме заштеда од 3,8 милиони евра. Тие средства ќе се употребат за пообемно реновирање на прилепската и битолската болница, нов ургентен центар во Куманово и набавка на опрема за болницата Свети Наум Охридски во Скопје, рече Груевски. Ќе бидат набавени најмалку два ендоскопски стола, еден кревет за лица со изгореници и мамограф. Ќе се набават уште шест мамографи за болниците „Свети Наум Охридски“, за охридската, за штипската, во кочанската, во прилепската и во кавадаречката болница.  

Од третиот тендер, посочи премиерот, кој е за над 600 лекови се очекува заштеда од три до четири милиони евра. 

-Очекуваме заштеда од 3 до 4 милиони евра и од таа заштеда околу 70% од средствата ќе бидат за ново зголемување на платите на лекарите, но овој пат во здравствените домови каде што е брзата помош итн...бидејќи тие не се ставени на плаќање на учинок и имаат пониска основа. Се очекува наредниот месец или најкасно јануари да заврши овој тендер. Од заштедата најголем дел ќе оди во покачување на платите на лекарите во здравствените домови. Вкупно очекуваме околу 13 до 14 милиои евра заштеда, изјави премиерот.

УЈП ќе продолжи со контролите

Управата за јавни приходи ќе ги продолжи контролите секаде низ земјата, изјави премиерот Никола Груевски во интервјуто за ТВ Алфа, и притоа посочи дека граѓаните не треба да се ставаат во нерамноправна положба во однос на плаќањето даноци. 

- Долго време слушавме критики дека немало контрола за законот за пушење во Западна Македонија или за фискални каси. Сега слушаме критики зошто ги има. Управата за јавни проходи си ја врши својата работа. Таа контролира и во Скопје, Охрид, Битола, Штип, Кочани, но и во Тетово, во Чаир, во Студеничани, во Кондово, и во Куманово и секаде. Тоа и е работа. Таа треба да се грижи за спроведување на законот и секој подеднакво да ги плаќа даноците. Да не се ставаме во нерамноправна положба, едни да не плаќаат данок, а други да плаќаат. Имаме најнизок данок во Европа, да потсетам. Тоа е нелојална конкуренција и тоа се државни приходи и со тие купуваме работи за образование, здравство, рече Груевски.

Во врска со забелешките дека инспектори од УЈП на терен излегувале со зајакнати сили, Груевски вели дека таа одлука веројатно е донесена врз основа на минатите негативни искуства.

- До вчера зборуваа во Центар не се пушело, во Чаир се пушело, рече премиерот и додаде дека над 70 проценти од граѓаните го поддржуваат овој закон за пушење. 

Контролите, рече Груевски, ќе продолжат секаде. - Сите се исти пред законот, законите важат за сите. Проблеми можд да се јават. Во Студеничани имало проблем, но затоа полицијата врши проценка дека треба да има зајакнато присуство, додаде премиерот.