Стефан Андоновски

Функција: 
Министер за дигитална трансформација
Е-пошта: 
#
Фејсбук страница: 

#

Твитер профил: 

#

Инстаграм профил: 

#

Фотографија: 
Биографија: 

Стефан Андоновски е докторанд на Правниот факултет "Јустинијан Први" во Скопје и магистер по меѓународни односи на Универзитетот Џонс Хопкинс во САД. 

Пред политичкиот ангажман, пет години работи во бизнис секторот во Македонија и е консултант на меѓународни донаторски проекти во областа на дигиталниот маркетинг, комуникации и медиуми. На локалните избори во 2021 година е избран за член на Советот на Град Скопје.

Од јануари до јуни 2024 година ја врши функцијата дополнителен заменик на министерот за информатичко општество и администрација во Владата за органзација на парламентарните избори 2024 година.

На 23 јуни 2024 е избран за министер во Министерството за дигитална трансформација. 

Има напишано трудови и колумни во домашни и меѓународни списанија, фокусирајќи се на меѓународна медијација и преговори, како и на уставни реформи во постконфликтни системи. Зборува македонски, англиски и италијански јазик, а се служи и со грчки и германски јазик.