Зоран Љутков

Функција: 
Министер за култура и туризам
Е-пошта: 
#
Фејсбук страница: 

#

Твитер профил: 

#

Инстаграм профил: 

#

Фотографија: 
Биографија: Работно искуство    
Период (од – до):   2006-2024
Име и адреса на институцијата:   НУ. Драмски театар-Скопје,Шекспирова бр 15 , 1000 Скопје, Македонија
Работно место:   Актер-Прва категорија
 
Поважни театарски улоги:
 
Џерардо,Девојката и смртта,адаптација и режија на Васил Христов,ТВ21 Скопје 2017
Креонт,Антигона и Креонт од Миро Гавран, р.Нела Витошевич Кино Култура,2016
Крал Иби , од Алфред Жари,р.Андреј Цветановски Н.Т. Велес, 2015
Тартиф,Тартиф од Молиер,р.Никола Ристов Н.Т. Велес, 2014
Хамлет – Хамлет, според Шекспир, р. Васил Зафирчев
Баал - БААЛ, од Бертолт Брехт, р. Мартин Кочовски, ДТС 2011
Дон Жуан – Дон Жуан, од Молиер, р. Деан Дамјановски, Н.Т. Велес, 2006
Хлестаков – Ревизор, од Гогољ, р. Владимир Милчин, МНТ, 
Херострат – Да се заборави Херострат, од Григориј Горин, р. Зоја Бузалковска
Клит - Александар, текст и режија Љубиша Георгиевски, ДТС 2009
Ланселот – Змејот, од Евгениј Шварц, р. Александар Ивановски, Н.Т. Велес, 2000
Данил Хармс – Случајот Д.Х., Според поезијата на Данил Хармс, р. Владимир Милчин, ДТС, 2000
Петар Верхеновски – Демони, од Достоевски, р. Владимир Милчин, МНТ
Ромео – Ромео и Јулија, од Вилијам Шекспир, р. Зоја Бузалковска, Н.Т.Куманово, 2002
Клиентот – Во самотијата на памучните полиња, од Бернар Мари Колтес, р. Деан Дамјановски, Н.Т. Велес, 2003
Трималхион – Сатирикон (Големата гозба), според романот на Гај Петрониј Арбитер, р. Кирил Петрески, Н.Т. Прилеп, 2003
 
 
Филмски улоги:
 
Турчин – Прашина, р. Милчо Манчевски, History Dreams Ltd., 2001
Крстоносец – Тајната книга, р. Владо Цветановски, Министерство за култура на Р. Македонија, 2002
Мирче – Резервни делови, р. Дамјан Козоле, Emotionfilm, Ljubljana,2003 
Филип – Контакт, р. Сергеј Станојковски, Сектор Филм, 2004
Мирче – Караула, р. Рајко Грлиќ, Сектор Филм, 2005
Славко – Коски, р. Милчо Манчевски, Сенка Филм, 2006
 Началник на полиција - Пепи и муто, Унковски 2016
 
ТВ Филм и серии:
 
Мустафа – Последниот валцер, р. Младен Крстевски, Јаки Вел & МКРТВ, 2000
Томи – Заведени, р. Слободан Деспотовски, Совет за радиодифузија, 2002
Режисерот – Приказна за љубовта и свршувањето, р. Александар Русјаков, ФДУ – Скопје, 2003
Сашко – Сашко и Сашка, р. Драган Вељановски, BOX N0 2, 2005/6
Александар – 9 степени, р. Томи Алексов, Совет за радиодифузија, 2006
Крсто – Транзициони мерки, р. Драган Вељановски, City star, 2006
Судијата Звонко – Преспав,ОХО Продукција 2017-2023
Петар – Бистра вода,р.Јани Бојаџи, Алфа тв. 2023
 
 
     
Период (од – до):   2009-2018
Име и адреса на институцијата:   Интернационален Фестивал на античка драма СТОБИ- Велес,Петре Прличко ББ,Велес
Работно место:   Претседател на организационен одбор-директор
     
Период (од – до):           
Име и адреса на институцијата: 2014-2018
Работно место:  
  ,,Рацинови средби” - Велес
  Извршен продуцент
Период (од – до):  
   
   
  2017-2018
Име и адреса на институцијата:   НУ „Охридско лето“-Охрид, Ул. Партизанска бр.4, 6000 Охрид, Македонија
Работно место:  
  Селектор на драмска програма
     
Период (од – до):   2010-2013
Име и адреса на институцијата:   НУ. Драмски театар-Скопје,Шекспирова бр 15 , 1000 Скопје, Македонија
     
Работно место:   Уметнички раководител
     
     
Образование    
     
Име на образовната институција:   Факултет за драмски уметности, Скопје, Македонија
     
Титула/степен на образование:   Дипломиран драмски актер
     
Домашни публикации    
     
Година на објавување:   2024
Наслов:   “CULTURAL AND CREATIVE INDUSTRIES: ECONOMIC
BENEFITS AND PERSPECTIVES” 
 
Вид на публикацијата:   Научен труд (ко-автор) Ljutkov, Z., Boshkov, T., Radjenovic, Z. (2024).  Cultural and Creative Industries: Economic Benefits and Perspectives. In: Seventh International Scientific Conference: „Challenges of Tourism аnd Business Logistics In the 21st Century“ ISCTBL 2024, 17 May 2024, Porta Makedonija, Skopje.
     
Признанија и награди    
     
Година:   2002
Име на институцијата која го доделила признанието/наградата:   Македонски театарски фестивал ,,Војдан Чернодрински-Прилеп
Признание/награда:   Награда за најдобар млад актер
     
Година:   2014
Име на институцијата која го доделила признанието/наградата:   Интернационален фестивал ,,Гола месечина” Скопје
Признание/награда:   Награда за најдобра машка улога 
     
Година:   2021
Име на институцијата која го доделила признанието/наградата:   Интернационален Фестивал на античка драма СТОБИ- Велес,Петре Прличко ББ,Велес
Признание/награда:   Награда за најдобра главна машка улога
     
     
мајчин јазик:   Македонски
     
Останати јазици:   Англиски       
Читање:        Добро             
Пишување:        Добро              
Говорење        Добро