Премиерот Заев: 250 милиони евра за развој на општините во 2018-та

Почитуван амбасадоре на Делегацијата на ЕУ во Македонија, Самуел Жбогар,
Почитуван министер за финансии Драган Тевдовски,
Почитуван господине Беким Имери од Светска банка,
Почитувана госпоѓа Миликије Халими, Градоначалник на Општина Арачиново,

Почитувани граѓани, (Të nderuar qytetarë)
 

Особено ми е драго што сме тука, заедно со нашите пријатели и партнери од ЕУ и Светската банка, за да означиме почеток на една инвестиција што ќе значи големо подобрување на услугите за граѓаните во една од најголемите приградски општини во земјата.

Иако на само неколку километри од центарот на главниот град, нашите сограѓани во Арачиново долго време беа оставени на маргините на општеството.

Илустрација за тоа не е само бараката стара речиси 7 децении што се користи како општинска зграда, отсуството на канализација за што јавноста е добро запознаена и за што говоревме интензивно во претходните години, како и на други елементарни услови за нормален живот на граѓаните.

Затоа, уште тогаш јасно и недвосмислено кажавме дека наш приоритет е подобар живот за сите граѓани. 

Почетокот на изградбата на оваа зграда е само една од многуте капитални инвестиции кои ги стартуваме во оваа година.

Во текот на 2018-та, Владата ќе вложи околу 250 милиони евра во развој на општините, нивната економија и локалната инфраструктура. Тоа се големи, значајни средства, со што ќе обезбедиме дополнителен импулс за раст на нашата економија, БДП и за повеќе пари кај граѓаните.

Со активирање на овие проекти, дел од кои се закочени со години, ќе придонесеме за сериозно унапредување на квалитетот на животот во руралните и помалите општини, кои ја заслужуваат поддршката од Владата.

Со над 110 милиони евра кои ги обезбедивме од кредити и заштеди ќе ги деблокираме општините од долгови, што ќе им овозможи да влезат во нови инвестиции и да придонесат за заживување на локалната економија.

Освен тоа, со над 125 милиони евра кои се обезбедени од различни буџетски ставки, влегуваме во сериозен инвестициски циклус за развој на локалната инфраструктура, изградба на водоводи, канализации, градинки, училишта, локални и регионални патишта.

Нашите граѓани, особено во помалите и рурални средини се чесни, вредни луѓе кои заслужуваат поголема поддршка од Владата и нашите институции.

Ве уверувам дека и во иднина таа поддршка нема да отсуствува туку постојано ќе се зголемува и унапредува.

Сакаме да има достоинствен живот и развој за сите граѓани на нашата земја. Сакаме да ја гледаме Македонија како едно општество, еднакво за сите граѓани без оглед на нивната припадност или место на живеење, како  големо семејство, каде што сите се грижат едни за други и заедно чекорат кон поубава, попросперитетна заедничка иднина.

Почитувани граѓани,

Досега направивме реконструкција на училиштата, ги реконструиравме овде и муслиманските и христијанските гробишта, работиме на проектната документација за канализацијата и за трајно решавање на проблемот со вода за пиење. Во моментов се работи на урбанистички план за една нова, голема странска инвестиција овде во Арачиново.

Дадовме збор - Арачиново ќе биде конечно убава и инфраструктурно средена општина за живеење за сите.

Нека е со среќа почетокот на изградбата на новата општинска зграда и многу генерации да се радуваат на неа!

Благодарам.