Маричиќ: Пред нас се многу предизвици, важно е да останеме на европскиот пат

Заменик претседателот на Владата задолжен за европски прашања, Бојан Маричиќ, денеска имаше средба со пратениците од Европскиот парламент, на која низ отворен и конструктивен разговор потврдија дека и покрај сите предизвици со кои се соочува Европа, Европската Унија мора да остане активна во регионот и во Северна Македонија.

Прогрес е возможен, веруваме дека има решение, но мора и да се покаже европско лидерство и политичка волја од двете страни. Европскиот парламент може да влијае на политиката на Унијата и очекуваме поддршката која ја добиваме ќе се реализира на дело, рече Маричиќ на состанокот.

Европратениците на средбата со вицепремиерот ја потврдија заложбата за проширување на Унијата со регионот и нагласија дека очекуваат да продолжи дебатата во самата ЕУ за прашањето и важноста за проширување на Унијата, за иднината на Северна Македонија и регионот во ЕУ  да биде потврдена.

Верувам дека европратениците навистина ја ценат улогата на Северна Македонија и во регионот и како билатерален партнер на Европската Унија. Одамна требаше да ги започнеме преговорите и веќе доволно време е изгубено, сега е историски момент за историски одлуки, додаде Маричиќ.

На состанокот беше разговарано и за суштинските визии за иднината на ЕУ, како и за ставовите на европратениците околу политичките случувања во Европа и на Западен Балкан.  

Вицепремиерот на крајот ги потврди македонските позиции во преговорите со Бугарија и кажа дека остануваме посветени на нашата европска интеграција, бидејќи тоа го заслужуваат граѓаните кои го прифатија предизвикот за трансформација и европеизација на општеството.