Ковачевски: Човечкиот капитал е клучен фактор за економски развој и за да продолжиме да ја менуваме државата кон подобро

Премиерот Димитар Ковачевски денеска се обрати на првиот академски час на Економски факултет - Скопје, на кој се обратија и ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, проф. д-р Никола Јанкуловски и деканот на Економскиот факултет, проф. д-р Предраг Трпески.

Во оваа прилика премиерот Ковачевски им го честиташе на студентите и професорите првиот академски час и потсети дека пред многу години како студент и самиот присуствувал на првиот академски час на Економскиот факултет, потсетувајќи дека станува збор за образовна институција со долга историја која создава трајни вредности и го обликува општеството.

Во оваа прилика тој на идните студенти им порача дека светот, регионот и нашата држава забрзано се менуваат и дека се соочуваме со голем број на предизвици и кризи, но дека токму во вакви услови од исклучително значење е стекнувањето фундаментални и применливи знаења за домашната и светската економија.

„Ви посакувам да стекнете основни и напредни знаења и вештини за да бидете сигурни и горди со својата лична вредност, да бидете целосно конкурентни на домашниот и европскиот пазар, рамо до рамо со своите европски колешки и колеги! Ако пред повеќе децении учевме за основните економски фактори, денес општествените и економските промени ни покажуваат дека разликата помеѓу успешна и помалку успешна држава и економија е факторот на знаењето, на човечкиот капитал како критично важен фактор за економски развој! Ние сме мала држава и мала економија во развој, но тоа не смее да го сметаме како проблем, туку да го претвориме во шанса!”, истакна премиерот Ковачевски.

Премиерот едновремено порача дека сите квалитетни и високо-образовни кадри се нашиот влог во системот кој ќе ја креира и развива европска иднина на земјата, што ќе резултира и со задржување на квалитетните млади луѓе во државата.

„За тоа ја имате и ќе ја имате поддршката на Владата! И за поддршка преку стипендирање и за нови модели за ангажирање и вработување на најдобрите во македонската економија и институции! И за повисоки инвестиции во образованието и научно-истражувачкиот развој! Наш огромен успех како држава е да успееме да ги задржиме нашите луѓе, нашата вредност, нашиот народ, нашите експерти, дома за да тие директно влијаат на нашиот развој како држава!“, порача премерот Ковачевски.

Церемонијата на првиот академски час беше заокружена со свеченото доделување на индексите на стипендирани студенти, односно 10-те најдобро рангирани студенти, запишани за прв пат на Економски факултет - Скопје во учебната 2022/2023 година, според успехот од средното образование.