Ковачевски - Вучиќ - Рама: Отворен Балкан значи нови отворени можности, го развиваме регионот по европски стандарди

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски, заедно со претседателот на Република Србија, Александар Вучиќ и премиерот на Албанија, Еди Рама, денеска остварија трилатерална средба во Бардолино, Италија, како дел од програмата на работната посета на меѓународниот саем за вино „Винитали“ каде лидерите ќе учествуваат на презентациите на вината од трите земји, на заедничкиот штанд на Отворен Балкан.

На средбата се разговараше за имплементација на активностите во рамките на регионалната иницијатива Отворен Балкан, како и заедничкото учество на меѓународниот саем за вино „Винитали“, кој годинава се одржува по 55-ти пат.

Беше истакнато дека со заедничкото претставување на саемот „Винитали“, еден од винските саеми со највисок квалитет на глобално ниво, го носиме и промовираме винскиот и туристичкиот квалитет на трите земји поблиску до светската публика и потенцијалните инвеститори.

Констатирано е дека на заедничкиот Отворен Балкан штанд, македонските, српските и албанските винарии и вина стојат рамо до рамо со светските врвни производители. На заедничкиот настап на трите земји на саемот за вино „Винитали“ се гледа како огромна можност за промоција, вмрежување, привлекување на странски инвеститори и отварање нови пазари.

На средбата, беше потенцирано дека од летово можноста за слободен пристап до пазарот на труд за граѓаните од трите земји станува реалност. Правото на пристап до пазарите на труд во трите држави ќе се стекнува многу побрзо и поедноставно, со електронско издавање на Отворен Балкан идентификациски број и издаден единствен матичен број за странец од Министерство за внатрешни работи, по извршените соодветни проверки.

Со стартот на реализација на овие договори, на лицата кои ќе добијат Отворен Балкан идентификациски број им се овозможува непречен престој од две години во кој период имаат право да најдат работа.

На состанокот, исто така, беше нагласено олеснувањето и забрзувањето на протокот на стоки и подобрувањето на трговската размена меѓу трите земји со воведувањето на зелените ленти на граничните премини.

Беше поздравено и нагласено потпишувањето на Меморандумот за соработка меѓу Северна Македонија и Србија за граничниот премин Табановце, со којшто се предвидува инфраструктурно проширување на бројот на сообраќајните ленти на преминот Табановце - Прешево, поставување или подобрување на сообраќајните сигнали, како и дополнителна инфраструктурна опрема на овој премин, како и воспоставување нови процедури за гранична проверка за забрзано преминување на патниците и возилата на граничниот премин.  

Исто така, во врска со граничниот премин на Северна Македонија со Албанија, Ќафасан, беше истакнато дека се формирани работни групи кои почнуваат да работат на наоѓање решенија за целосна функционалност на „Оne Stop Shop“.

На состанокот се разговараше и за можни идни активности како Отворен Балкан - младински камп, саем за храна, филмски фестивал но и можноста за отворање на границите меѓу трите земји.

На состанокот беа договорени конкретни следни чекори за имплементирање на придобивките од Отворен Балкан односно патоказ со конкретни проекти кои би се реализирале во наредниот период, а од кои ќе имаат придобивки економиите на трите земји.