Средба Џафери - Хаџијев: Црноморската економска соработка нуди можности за продлабочена економска поврзаност меѓу Европа и Азија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, денес оствари средба со генералниот секретар на Парламентарното собрание на Црноморската економска соработка, Асаф Хаџијев.

Премиерот Џафери изрази задоволство од продолжувањето на воспоставениот дијалог со Парламентарното собрание на Црноморската економска соработка и во новото својство како претседател на Владата, потврдувајќи ја неговата убеденост дека дипломатијата на секое ниво на власта, било да е парламентарна или извршна, е неопходна во сегашниот сложен меѓународно-геополитички контекст, и истата придонесува во намалувањето на тензиите, градењето на доверба и наоѓањето решенија.

Премиерот го истакна значењето на организацијата за Црноморската економска соработка и изрази задоволство од придобивките од досегашното четиригодишно членство на Северна Македонија, кое не значи само членство во структурите на организацијата, туку нуди можност и за продлабочена економска поврзаност меѓу двата континенти, како и трите различни региони - Балканот, Кавказот и Црното Море. 

Во таа насока, се осврна на клучните стратешки проекти кои придонесуваат за поголема поврзаност и интегрираност на регионот, а со тоа носат и нови економски придобивки за земјите, како на пример Коридорот 8, кој го поврзува Јадранско со Црно море.

Генералниот секретар Хаџијев, му го честиташе на премиерот Џафери стапувањето на новата функција, изразувајќи задоволство и очекување за натамошен континуитет во воспоставениот добар и редовен дијалог со Џафери како претседател на Собранието. 

Хаџијев истакна дека, поради својата географска локација, Северна Македонија е клучна земја за Црноморската економска соработка, а членството во НАТО и започнатата интеграција во ЕУ даваат значајна дополнителна, политичка и безбедносна димензија која е добредојдена за зголемена економска динамика.