Маричиќ: Заедничкиот придонес на централната власт со дијаспората нуди прагматични решенија за прашањата на Македонците во странство

На денешната координативна средба со претставници на канцелариите за дијаспората од општините во Северна Македонија Првиот заменик претседател на Владата задолжен за европски прашања Бојан Маричиќ разговараше за предизвиците со кои се соочува македонската дијаспора во странство. 
Маричиќ ја истакна важноста на координацијата на претставниците со оглед на тоа потребно е да се решаваат и да се земаат во предвид предизвиците, прашањата и проблемите со кои се соочуваат македонските државјани кои живеат во странство. 
На состанокот присутните дискутираа за систематско утврдување на приоритетите на дијаспората; обезбедување на механизам на соработка кој ќе биде од заемна корист за државата и дијаспората. 

На средбата беше истакната важноста од присуство и координација со матичните служби, пензискиот фонд, Владата, како и локалните претставници од општините. 

Предизвиците со кои се сoочува дијаспората се обезбедување на документи, определување на работниот стаж и остварување на правото за пензија и други. На состанокот присутните разговараа за изнаоѓање на прагматични решенија за Македонците во странство. Беше дискутирано, преку стратегијата за дијаспората, да се организираат работилници на Кои ќе се презентираат предизвиците но и решенијата за прашањата.

Вицепремиерот Маричиќ ја истакна важноста од редовна комуникација на дијаспората со Владата со цел изнаоѓање на решенија со кои ќе се надминат предизвиците со кои се соочуваат Македонците надвор од државата. Решенијата треба да бидат адаптирани согласно државата во која се иселени согласно системот во кој живеат.  Важно е да се фокусираме на приоритетите,  вадење на документи и дефиниција на стажот на секој иселеник - рече Маричиќ. 
На состанокот присуствуваа и националниот координатор за дијаспората, Фатон Асани, Државниот секретар на Министерството за надворешни работи Филип Тосески, и 20тина претставници од општините низ државата.