Плати на Претседателот и министрите во Владата

Како дел од заложбите на Владата за поголема дигитална транспарентност, на оваа страница можете да ги проверите висините на платите на Претседателот на Владата, Замениците на Претседателот на Владата и на министрите во Владата.

Висината на платата на министрите е јавен податок. Во таа насока, во продолжение е висината на нето платата исплатена за месец декември 2020 година:

Име и Презиме Функција

Нето плата (денари)

Минат труд (денари) Вкупно нето (денари) Стаж (години)
Претседател на Влада на Република Северна Македонија
Зоран Заев Претседател на Владата 78.896,00 9.364,00 88.260,00 23
Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија
Артан Груби Прв Заменик на Претседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците 65.026,00 5.452,00 70.478,00 16
Славица Грковска Заменик на Претседателот на Владата задолжен за политики за добро владеење 65.026,00 8.019,00 73.045,00 24
Фатмир Битиќи Заменик на Претседателот на Владата за економски прашања, координација на економски ресори и инвестиции 65.026,00 6.736,00 71.762,00 20
Бојан Маричиќ Заменик на Претседателот на Владата за европски прашања 65.026,00 4.171,00 69.197,00 12
Министер во Владата на Република Северна Македонија
Бујар Османи Министер за надворешни работи 65.026,00 5.452,00 70.478,00 16
Славјанка Петровска Министерка за одбрана 65.026,00 5.452,00 70.478,00 16
Оливер Спасовски Министер за внатрешни работи 65.026,00
14.241,00
7.057,00 86.324,00* 21
Никола Тупанчески Министер за правда 65.026,00 11.226,00 76.252,00 34
Фатмир Бесими Министер за финансии 65.026,00 5.773,00 70.799,00 17
Крешник Бектеши Министер за економија 65.026,00 3.529,00 68.555,00 10
Љупчо Николовски Министер за земјоделство, шумарство и водостопанство 65.026,00 3.850,00 68.876,00 11
Беким Сали Министер за здравство 65.026,00 4.491,00 69.517,00 13
Јетон Шаќири Министер за образование и наука 65.026,00 4.171,00 69.197,00 12
Јована Тренчевска Министерка за труд и социјална политика 65.026,00 7.057,00 72.083,00 21
Горан Милевски Министер за локална самоуправа 65.026,00 5.773,00 70.799,00 17
Бисера Костадиновска Стојчевска Министерка за култура 65.026,00 3.209,00 68.235,00 9
Благој Бочварски Министер за транспорт и врски 65.026,00 3.529,00 68.555,00 10
Насер Нуредини Министер за животна средина и просторно планирање 65.026,00 963,00 65.989,00 2
Адмирим Алити Министер за информатичко општество и администрација 65.026,00 2.888,00 67.914,00 8
Џемаил Чупи Министер без ресор задолжен за дијаспора 65.026 3.850 68.876 11

*На министерот за внатрешни работи во Влада на Република Северна Македонија му се утврдува зголемување за 20% на платата утврдена за извршување на функцијата. Додатокот на плата се исплаќа согласно решение бр.16-1561/2 од 12.06.2017 година.