Премиерот Заев по повод настаните на 27 април минатата година: Насилството никогаш не може да биде одговор, да се вложиме сите во слободата и во животот, за омразата и насилството никогаш да не се повторат

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев и претседателот на Собранието на РМ Талат Џафери, денеска имаа свое обраќање по повод настаните од 27 април минатата година во македонскиот парламент.

Во продолжение на ова соопштение ви го пренесуваме обраќањето на премиерот Заев во целост:

 

 

Еве нè, на овој ден, точно една година после бруталните и насилнички настани овде во Собранието на Република Македонија, стоиме гордо исправени во домот на граѓаните и во служба на граѓаните на нашата земја - Македонија.

Не е тешко да се сетиме на тој ден, кога во попладневните и вечерните часови граѓаните беа шокирани од насилството кое се случи во оваа сала.

Таа вечер, Домот на граѓаните во кој се соочуваат аргументите, беше узупиран од насилството. Наместо да ги отворат вратите за правната држава, за владеењето на правото, за новото време кое носи реформи и за легалните институции, тие ги отворија вратите на насилството, ги отворија вратите на пеколот.

Тоа што се случи тој ден, на 27 април, се очајнички постапки на насилство.

Денес сè уште не можам да прифатам дека некои од тие насилници, за да го реализираат нивниот монструозен план и намера, биле подготвени и за ликвидации нa некои од членовите на Собранието.

Да, почитувани граѓани, во нивните очи се гледаше зло, чисто зло и намера за одземање човечки животи. Тоа што се случи тој ден, на 27 април, се постапки на ароганција, очај и алчност на оние кои беа решени да се задржат на власт по секоја цена, без чувство за последиците на нивните мрачни амбиции. Тоа не беше само напад против мене, туку напад против секој еден граѓанин на Република Македонија и на темелите на демократијата. Нивните постапки не беа само криминал туку беа повеќе од предавство.

За да не се случи голема трагедија и најлошото, помогнаа разумот и присебноста на мнозинството од пратениците, храброста на поединците и силниот порив кај секој од нив за безумието да заврши без трагични последици.

Ги гледав и очите на соборците, на пратениците, на членовите на обезбедувањето, на новинарите и камерманите, на сите кои се спротиставија на насилството. Во очите на соборците видов силна силна желба за живот. Но, видов и гордост, човечка бистра гордост, верба и одлучност да се оттурне злото, да се спасат живи глави и да се оди напред за демократска, граѓанска, за Македонија на сите нејзини граѓани.

Овој силен мотив ни даде сила, да се храбриме меѓусебно, човечката чест да ја држиме на највиско ниво, да си помагаме во санација на раните, да го запираме крварењето, но и да ги повикуваме нашите пријатели и поддржувачи да одат во партискиот штаб, а не во Собранието, за да не настрада уште некој.

За да не ескалира насилството помогна и присебноста на поголемиот дел од граѓаните на Република Македонија кои останаа разумни и смирени, зашто во такви моменти малку треба за да се поттикне реакција и на другата страна и да се судрат сограѓани. Брат со брат. За среќа тоа не се случи. Во овој момент сакам да ви се заблагодарам за присебноста и мудроста што ја покажавте! Повеќе од било што друго, таа присебност му покажа на светот дека Македонија е спремна за новата иднина.

И да знаете, ја познавам болката што и вие ја доживеавте таа вечер и ја делам вашата тага за тоа што и се случи на Македонија. Сите сме луѓе, ниту јас, ниту овие пратеници и министри сме исклучок. Како ваш брат, пријател, татко и другар ја почувствував вашата голем грижа. Сите бевме ужаснати. Но се боревме и го надминавме стравот. Не можевме да си дозволиме да бидеме кукавици пред лицето на тиранијата. Тоа е одговорноста што лично ја чувствував, но тоа е и одговорноста на сите нас бидејќи здружени ги надминавме тие тешки моменти и само заедно ќе се избориме Македонија да биде дел од напредниот современ и демократски свет.

Денес сите вложуваме напор оваа траума да ја оставиме зад нас, во минатото, да биде завршена работа. Но, катарзата на тој настан низ кој минаа сите граѓани на Република Македонија, мора да помине низ правосудниот систем. Тоа е, воедно, и единствениот начин за да ја дознаеме целосната вистина и позадина на тој настан.

Инспираторите, организаторите и насилниците ќе треба да се соочат со политичките, но и со правните последици. Низ судска институционална постапка, во држава во која владее правото, без политички притисок и влијание.

Така ќе направиме единствената асоцијација и слика за овие настани да биде сликата за слободата. Нека биде 27 април сликата за Македонија која се бори за својата слобода.

А тие, насилниците, иронично, без да помислат дека ќе се случи такво нешто, тие што ги организираа и што ги извршуваа неразумните, насилнички настани во Собранието, не се ни свесни дека всушност го забрзаа доаѓањето на слободата во земјата.

Политичкото насилство во Собранието постави јасна граница. Од една страна застапниците на мракот, на политичкото насилие, оние кои сакаат моќ за своја лична корист, a од другата страна демократските, прогресивните политички актери од сите политички бои во Собранието, заедно со мнозинството граѓани.

Каде сме денеска, на 27 април 2018, година дена после обидот да се урниса демократијата?

Во периодот од изборите во 2016 година до 27 април минатата година, постојано повторувавме дека граѓаните на Република Македонија запреа и срушија режим со пенкало. На слободни избори, низ слободно изразена волја на граѓаните.

Пенкалото го заменија институциите. Институциите на системот, со полн капацитет и со довербата што ја имаат од граѓаните, треба да бидат столбовите на правната држава и на сигурноста на граѓаните.

Мнозинската волја на граѓаните, застанати зад идејата за едно современо општество, ја донесе одлуката за поинаква, граѓанска, демократска Република Македонија, земја на можности за сите свои граѓани.

Излеговме од длабоката политичка криза и од „заробената држава“. Се вративме на патот по кој чекорат сите европски демократски држави.

Ја убедивме Европската Комисија дека заслужуваме препорака, сега сакаме да ги убедиме и државите членки на ЕУ и Европскиот Совет дека заслужуваме почеток на преговорите за членство во ЕУ.

Република Македонија и нејзините граѓани ги заслужија сите признанија за спроведените реформи кои го зачудија светот. Денес светот го гледа нашиот напредок како резултат на една мирољубива демократија која е спремна да биде дел од западот и од новата иднина. Каква разлика може само една година да направи. Ова достигнување е ваше. Наше, заедничко е! И мора да го надградуваме понатаму!

Почитувани сограѓани, во зрела демократија насилството никогаш не може да биде одговор.
Да се вложиме сите во слободата и во животот, за омразата и насилството никогаш да не се повторат! Никогаш повеќе омраза и насилство!

Омразата може само да ја изеде душата, од внатре. Немаме време во животот и за омраза и за сакање. Времето е доволно само за едното. Затоа сакајте безрезервно и со отворени срца и умови борете се за слободата, за правдата и за подобар живот. Наша заедничка вредност што не дефинира како држава е да се почитуваме едни со други и тоа нè прави горди и одговорни граѓани на Република Македонија.

Како ваш премиер ве повикувам да се ослободиме од болката од минатите години и наместо тоа да се задолжиме со убава мисла, со верба и посветеност, заедно да ја изградиме нашата заедничка иднина, иднината на нашите деца и на нашата Македонија.

Само со заедничка работа имаме перспективи и светла иднина. Имаме можности да изградиме живот за сите. Оваа промена бара време и труд, но покажавме дека кога работиме заедно, резултатите брзо доаѓаат.

Ова е мој повик за акција – приклучете се со сета ваша сила и креативност, вложете ги сите идеи и целиот туд да ја изградиме нашата заедничка Македонија како земја за сите граѓани, едно општество, економија во развој, членка на НАТО и ЕУ, држава со услужни институции, земја на вредни и среќни граѓани. Македонија, земја на можности за сите свои граѓани.

 

Обраќање на претседателот на Собранието, Талат Џафери

 

 

Новинарски прашања и одговори