Владата на Република Северна Македонија домаќин на меѓувладината седница со Владата на Република Албанија

Денеска, 14.11.2022 година (понеделник) ќе се одржи меѓувладината седница помеѓу Владата на Република Северна Македонија и Владата на Република Албанија.

Линк за следење во живо на официјалниот пречек од 9:45 часот

По официјалниот пречек, предвидена е тет-а-тет средба помеѓу премиерот Димитар Ковачевски, претседател на Владата на Република Северна Македонија и Еди Рама, претседател на Владата на Република Албанија.

Потоа, во 10:15 часот, во свечената сала во Владата на Република Северна Македонија започнува меѓувладината седница каде официјални обраќања ќе имаат премиерите на двете земји. Потоа, следи отворена дискусија помеѓу министрите од двете влади.

Во 13:20 часот на меѓувладината седница ќе се одржи и церемонија на потпишување на Договори и Меморандуми од страна на министрите на двете Влади со цел продлабочување на соработката помеѓу двете земји.

Линкови за следење на официјалните обраќања и меѓувладината седница:

Меѓувладина седница Северна Македонија-Албанија
Konferencë ndërqeveritare Maqedoni e Veriut-Shqipëri
Intergovernmental session North Macedonia-Albania

Премиерите на Северна Македонија, Димитар Ковачевски и на Албанија, Еди Рама во 14:15 часот ќе одржат заедничка прес-конференција во Медија центарот на Владата на Република Северна Македонија. Формат на прашања од акредитираните медиуми од двете земји 2+2.

Линкови за следење во живо на прес-конференцијата.

Прес-конференција на премиерите Ковачевски и Рама
Konferencë për shtyp e kryeministrave Kovaçevski dhe Rama
Press conference of PM Kovachevski and PM Rama

На меѓувладината конференција присуствуваат медиуми од двете земји кои веќе се акредитираа на повикот на Владата.

Календар Влада: 
Понеделник, Ноември 14, 2022 - 09:30