Ковачевски за Сител: Ќе направам сѐ за европската иднина на државата, граѓаните заслужуваат да живеат во земја членка на ЕУ

Во гостување на „Тема на денот“ на телевизија Сител, претседателот на Владата, Димитар Ковачевски посочи дека политичките кариери и партии не се приоритет, туку иднината на граѓаните. Премиерската функција значи одговорност и визија да им се обезбеди на граѓаните да живеат подобро. Ковачевски потенцираше дека Владата ги исполнила сите барања на опозицијата, со единствена цел-европска иднина на граѓаните. Ковачевски истакна дека ќе направи сѐ за земјата да влезе во ЕУ.

„Клучно е ова прашање да биде решено заради државата. Политичките партии постоеле, ќе постојат, власти имало, ресори воделе едни па ги заменувале други. Но ние најдобро самите сфативме што значи изгубени години и декада. Ние процесот го започнавме со Хрватска, 2006-та година. Денес Хрватска е член на ЕУ, дел од Шенген и воведе Евро. Ние сега сме во група со Албанија, Црна Гора и Србија. Ако ја испуштиме оваа шанса ќе отидат они пред нас и остануваме со Босна и Херцеговина и Косово“, рече премиерот за Сител.

Премиерот нагласи дека сето ова е клучно во дадениот момент бидејќи граѓаните сакаат и заслужуваат да живеат во земја членка на ЕУ и за конечно да се престане праксата нашите граѓани да земаат пасоши на други држави.