Министерот за локална самоуправа Ристо Пенов на состанок со градоначалниците од Вардарскиот плански регион

Министерот за локална самоуправа Ристо Пенов денеска во Кавадарци имаше работен состанок со градоначалниците од Вардарскиот плански регион. Со градоначалникот на општина Кавадарци Митко Јанчев и со градоначалниците на општините од регионот се разговараше за начинот на функционирање и одржливоста на регионалниот стационар за згрижување на бездомни животни во Вардарскиот плански регион, изграден со финансиски средства од Министерството за локална самоуправа и донаторска поддршка од швајцарската Влада.

-Вредноста на проектот е 21 милион денари и со изградбата на стационарот во Вардарскиот плански регион се решава овој акутен проблем за 150 илјади граѓани во 9 општини од планскиот регион, затоа е важно општините да соработуваат и да обезбедат негова одржливост, преку заедничко финансирање на неговите функции, беше истакнато на состанокот.

На состанокот се разговараше и за други прашања поврзани со функционалноста на локалната самоуправа, како и за реализацијата на проектите финансирани од буџетската програма за рамномерен регионален развој.

Беше истакната важноста од соработка меѓу општините, но и соработката меѓу централната и локалните власти заради подготовка и финансирање на проекти кои што ќе го подобруваат квалитетот на живеење во општините и ќе создаваат услови за развој.  Министерството за локална самоуправа и Бирото за регионален развој со средства од буџетот на државата во 2023 година финансираа 135 проекти за развој на планските региони, на општините, на селата и на специфичните подрачја, а се кофинансирани и 192 проекти во општините, финансирани од ИПА инструментот за прекугранична соработка, во вториот програмски период.

-Важна е соработката меѓу општините заради подготовка на поголеми, издржани проекти кои што покрај буџетските средства ќе можат да користат и средства од ИПА инструментот на Европската Унија и други донатори како што е Светска Банка и кои што ќе имаат поголемо влијание на квалитетот на живеење и на развојот на регионот, но исто така ќе гарантираат и одржливост на она што веќе е направено, беше речено на состанокот.