ПВРСМ Џафери на Регионален самит на лидери во Котор, Црна Гора / KQRMV Xhaferi në Samitin rajonal të liderëve në Kotor të Malit të Zi

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, на 15.05.2024 (среда) и 16.05.2024 година (четврток), ќе биде во работна посета на Црна Гора, на Регионалниот самит на лидери во Котор, под мотото „Еден регион, заедничка визија“.  

На 16.05.2024 година, во 09:30 часот, премиерот Џафери ќе се обрати на Панелот 1 насловен „Состојбата на терен и идните планови - нов план за раст“ што може да се следи на следните линкови:

Линк до видео на македонски јазик
Линк до видео на албански јазик

На панелот, покрај премиерот Џафери, ќе се обратат и Албин Курти, претседател на Владата на Република Косово, Александар Вучиќ, претседател на Република Србија, Борјана Кришто, претседателка на Советот на министри на Босна и Херцеговина, Еди Рама, претседател на Владата на Република Албанија, Џејмс О’Брајан, помошник државен секретар за европски и евроазиски прашања на САД, Оливер Вархеи, комесар за добрососедска политика и проширување на Европската комисија, а ќе се разговара за Планот за раст на Западен Балкан.


Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi, më 15.05.2024 (e mërkurë) dhe 16.05.2024 (e enjte), do të qëndrojë në vizitë pune në Malit të Zi, në Samitin rajonal të liderëve në Kotor, nën moton “Një rajon, vizion i përbashkët”.

Më 16.05.2024, në orën 09:30, Kryeministri Xhaferi do të drejtohet në Panelin 1 të titulluar "Situata në terren dhe planet e ardhshme - plani i ri i rritjes" të cilin mund ta ndiqni në linkun në vijim:

Video në maqedonase
Video ne shqipe

Në panel, krahas Kryeministrit Xhaferi, do të drejtohen edhe Albin Kurti, Kryetari i Qeverisë së Republikës së Kosovës, Aleksandar Vuçiq. Presidenti i Republikës së Serbisë, Borjana Krishto, Kryetare e Këshillit të Ministrave e Bosnjë dhe Hercegovinës, Edi Rama, Kryetari i Qeverisë së Republikës së Shqipërisë, Xhejms O‘Brajan, ndihmës sekretari shtetëror për Çështje Evropiane dhe Euro-Aziatike i SHBA-ve, Oliver Varhei, komisari i Politikës së Fqinjësisë dhe Zgjerimit i Komisionit Evropian, a do të bisedohet diskutohet për Planin e rritjes së Ballkanit Perëndimor.

Календар Влада: 
Среда, Мај 15, 2024 - 00:00 to Четврток, Мај 16, 2024 - 23:45