Претседател на Владата на Република Северна Македонија 2017-2022

Претседател на Владата на Република Северна Македонија 2017-2022

Зоран Заев

Фејсбук страна: www.facebook.com/zoran.zaev
Твитер профил: www.twitter.com/Zoran_Zaev
Инстаграм профил: www.instagram.com/zoranzaev

 

Зоран Заев е искусен политичар посветен на градење подобра иднина за Северна Македонија и Западен Балкан како дел од ЕУ. Тој е страсен поборник на концептот „Едно општество за сите“, за просперитет преку дијалог, компромис, мир и меѓусебно почитување.

По неговиот избор за премиер на Република Северна Македонија во 2017 година, тој енергично работеше на подобрување на имиџот на земјата на меѓународната сцена. Како резултат на тоа, во јули 2018 година, на Самитот на НАТО во Брисел, Република Северна Македонија ја доби поканата за почеток на пристапните преговори за членство во НАТО и на 27 март 2020 година Северна Македонија стана дел од НАТО семејството на триесет нации и скоро една милијарда луѓе. Покрај тоа, премиерот Заев е силен поддржувач на аспирациите на земјата за евроатланска интеграција, со фокус на добрососедската политика, враќајќи ја довербата на стратешките партнери од ЕУ и САД.

Откако стана премиер, Заев го потпиша Договорот за стратешко партнерство, пријателство и добрососедство со Бугарија, а во јуни 2018 година, новата Влада, предводена од  Заев, го потпиша Договорот од Преспа со Грција за решавање на прашањето за името, со што се создава нова позитивна динамика за регионот. Премиерот Заев, заедно со премиерот Ципрас од Грција, е добитник на наградите Евалд Фон Клеист, Меѓународниот мир на Вестфалија за 2020 година, Хесијанската награда за мир 2020 и Наградата за развој на Европа за најдобра практика во промовирање на соработка, единство, вклучување разновидност и позитивно размислување. Двајцата лидери беа номинирани и за Нобеловата награда за мир во 2019 година. Неодамна, премиерот Заев ја доби наградата за човекови права за 2020 година на Фондацијата Фридрих Еберт (ФЕС) во Берлин.

Од 2003 до 2005 година, тој беше член на македонскиот Парламент, по што се кандидираше за градоначалник на Струмица, позиција што ја извршуваше три последователни мандати, од 2005 до 2016 година. Во 2008 и 2009 година градот ја освои највисоката национална награда за животна средина, додека како градоначалник, Заев ја доби наградата за најдобра практика од Советот на Европа за првото јавно приватно партнерство во земјата. Тој беше избран за лидер на владејачкиот Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ) од 2013 година, откако беше заменик-претседател на партијата помеѓу 2006 и 2008 година. Премиерот Заев е член на СДСМ од 1996 година.

Заев е економист и магистер по монетарна економија.