Средба на Премиерот Заев и Канцеларот Курц: Република Австрија е и останува голем пријател и поддржувач на Република Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев денеска во Виена оствари средба со Канцеларот на Република Австрија, Себастијан Курц.

Истакнувајќи дека секоја посета на Република Австрија е задоволство, Премиерот Заев му се заблагодари лично на Канцеларот Курц, но и на Владата на Република Австрија за сѐ што направиле за Република Северна Македонија, но и за целиот регион на Западен Балкан.

 

 

„Сега откако почна да се имплементира договорот од Преспа, се насочуваме целосно кон работа на реформите дома. Постигнатиот договор имаше позитивен импакт врз целиот регион. Со договорот успеавме да покажеме дека со партнерство и дијалог може да се постигне многу“, потенцираше Премиерот Заев на средбата со Канцеларот Курц.

На средбата Премиерот Заев истакна дека членството на Северна Македонија во Европската Унија е единствениот избор.

„По историскиот договор меѓу нашата земја и Грција, време е да им се посветиме на економските прашања во земјата“, рече Премиерот Заев и додаде дека оваа година сите напори ги насочуваме кон забрзан раст на економијата.

Средбата, како што истакна Канцеларот на Република Австрија, Себастијан Курц, уште еднаш го покажува и го докажува пријателството меѓу двете земји. По успехот со решавање на спорот со Грција, Република Австрија се надева дека годинава Република Северна Македонија ќе ги започне преговорите со Европската Унија, во тој процес, рече Канцеларот Курц, Австрија и натаму ќе ѝ ја дава потребната поддршка на Северна Македонија.