Артан Груби

Функција: 
Заменик на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, задолжен за координација на политички прашања на ресорите
Е-пошта: 
cabinet@mpsoz.gov.mk, press@mpsoz.gov.mk
Фејсбук страница: 
Твитер профил: 
Инстаграм профил: 
Фотографија: 
Биографија: 

Артан Груби е роден во Скопје на 7 jуни 1977 година.  

Основното и средното образование го завршува во Скопје. Дипломира на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, каде се стекнува со звањето дипломиран новинар.

На истиот факултет ги заврши постдипломските студии од сферата на медиумите и комуникациите на тема „Улогата на новите медиуми во транзициони општества”.

Груби докторира на Факултетот за социјални науки - политички науки  при Државниот универзитет во Тирана на тема „Улогата на медиумите во граѓанското учество во политичко - општествени промени.“

Професионалната кариера Груби ја започнува во 1999 година, при што гради богата кариера во невладиниот сектор и во работа со меѓународните организации во Северна Македонија, Црна Гора, Албанија, Холандија и Косово како Амбасадата на Кралството Холандија во Скопје, НАТО, Хашкиот трибунал и американски Агенции за помош со разни оперативни задачи.

Од мај 1999 до октомври 2000 година е менаџер на проект во ЦРС, одговорен за целокупното управување со програмата за храна и засолниште за бегалци. Во истиот период е и координатор на проект за програма за засолништа и рехабилитација во Куманово. 

Во период од октомври 2000 до декември 2004 година работи во Хашкиот трибунал извршувајќи оперативни задачи со Канцеларијата на обвинителот во Косово, Северна Македонија, Србија, Црна Гора, Хаг, итн. 

Од јануари 2005 година до март 2008 година ја извршува функцијата  политички асистент во Кабинетот за политички советници на НАТО. 

Во периодот март 2008 година до март 2011 година е политички советник во амбасадата на Кралството Холандија во Скопје. 

Во периодот од април 2014 до декември 2016 година е избран за пратеник во Собранието, а членува во комисиите за надворешна политика, за политички систем и односи меѓу заедниците, за деловнички и мандатно-имунитетни прашања и е потпретседател на Делегацијата на Собранието во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација.

Од април 2016 година до август 2020 година повторно е избран за пратеник во Собранието. Во текот на овој мандат е претседател на Комисијата за европски прашања и претседател на пратеничката група за соработка со САД, додека членува и во Комитетот за односи меѓу заедниците, Националниот совет за евроинтеграции, Комисијата за прашања на  изборите и именувањата и е потпретседател на Делегацијата на Собранието во Парламентарниот комитет за стабилизација и асоцијација.

Од 30 август 2020 година ја извршува функцијата прв заменик на претседателот на Владата и министер за политички систем и односи меѓу заедниците во вториот мандат на Владата предводена од премиерот Зоран Заев.

Од мај 2013 година предава на Факултетот по новинарство на државниот универзитет во Тетово по предметите Теории на комуникации, медиумите и конфликтите, интерперсонална комуникација и односи со јавност.

Груби е основач и претседател од мај 2006 година до мај 2011 година на граѓанското движење „Разбуди се!“, влијателна невладина организација, која иницира воспоставување граѓанско општество во рамките на албанската заедница во Северна Македонија и има за цел да промовира поголема толеранција, еднаквост и граѓански активизам.

Од мај 2011 година во Демократска унија за интеграција извршува повеќе високи функции како шеф на кабинетот на претседателот на ДУИ и негов политички советник, додека во 2019 година е избран за организациски секретар на партијата. Член  е на Генералниот совет и претседателството на партијата.

Груби е оженет и татко на 3 деца.