Именувани замениците-министри во Владата: Го комплетираме системот на ефикасни институции за остварување на стратешките интереси на државата и на граѓаните, рече премиерот Заев при доставувањето на предлогот

На предлог на претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Зоран Заев, Собранието, денеска ги именуваше замениците-министри во Владата.

- Башким Хасани, е избран за заменик на министерката која раководи со Министерството за одбрана,

- Назим Буши, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за внатрешни работи,

- Димитар Ковачевски, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за финансии,

- Агим Нухиу, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за правда,

- Илхан Рахман, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците,

- Фатмире Исаки, за заменичка на министерот кој раководи со Министерството за надворешни работи,

- Зоран Маневски, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за економија,

- Трајан Димковски, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство,

- Илир Хасани, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за здравство,

- Арафат Шабани, за заменик на министерката која раководи со Министерството за образование и наука,

- Енвер Хусејин, за заменик на министерката која раководи со Министерството за труд и социјална политика,

- Зоран Димитровски, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за локална самоуправа,

- Седат Сулејмани, за заменик на министерката која раководи со Министерството за култура,

- Александар Бајдевски, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за информатичко општество и администрација,

- Беким Реџепи, за заменик на министерот кој раководи со Министерството за транспорт и врски и

- Христина Оџаклиеска, за заменичка на министерот кој раководи со Министерството за животна средина и просторно планирање.

На именувањето на замениците на министрите во Владата, му претходеше обраќање на претседателот на Владата Зоран Заев, во кое тој образложувајќи ја предлог-листата со 16 заменици-министри, изрази уверување дека предложените кандидати, совесно и со најголема посветеност и одговорност, ќе ги извршуваат своите работни обврски согласно законот и определбите на Владата на Република Северна Македонија за остварување на нејзината Програма и за остварување на стратешките интереси на Република Северна Македонија, како и интересите на сите нејзини граѓани.

„Сега е време да доработиме и да сработиме. Да ја исполниме нашата обврска да го испорачаме ветеното. Заедно со вас пратениците, со граѓаните, да продолжиме да пишуваме успешни страници за иднината, на нашата демократија и заедно да го чекориме патот до подобра иднина за сите“, истакна премиерот Заев на собраниската седница, на која ја претстави листата на заменици-министри во Владата.