Средба Џафери - Лосон: Обединетото Кралство има клучна улога во градењето европска демократија во Северна Македонија

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Талат Џафери, се сретна со амбасадорот на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска во земјава, Н. Е. Метју Лосон.

На средбата беа потврдени силните партнерски односи кои Северна Македонија и Велика Британија ги негуваат во рамки на НАТО, како и воспоставените трговски и економски односи кои се на високо ниво меѓу двете земји.

Премиерот Џафери ја потенцираше важноста што Обединетото Кралство е нашиот втор трговски партнер и е втор по обем странски директен инвеститор во Северна Македонија. Воедно, Северна Македонија е најголемиот трговски партнер на Обединетото Кралство на Западен Балкан, а британските бизниси во земјава постојано се зголемуваат, што беше повод за создавањето на британско-македонската стопанска комора.

Амбасадорот Лосон, на Џафери му честиташе за изборот претседател на Владата и истакнувајќи дека овој историски чекор е потврда дека земјата е позитивен модел на мултикултурализам и пример за други земји.  

Премиерот Џафери му се заблагодари на амбасадорот Лосон за силната посветеност на Обединетото Кралство за евро-атлантските интеграции на Северна Македонија, истакнувајќи ја клучната улога на Велика Британија во градењето на нашата земја како независна европска демократија во последните 3 децении.

Џафери и Лосон разговараа и за актуелни теми врзани за внатрешно-политичката состојба во земјата и активностите на Владата во подготовката на претстојните двојни избори.