Zaev nga Bërdo-Kranj: Qytetarët maqedonas nuk mund të arsyetojnë bllokadat, ndërsa më është dhënë besimi nga ta për të gjetur zgjidhje

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev në përfundimin e Samitit të BE-së për Ballkanin Perëndimor dha deklaratë për media të cilën ua përcjellim në tërësi:

“Sot në Samitin e Ballkanit Perëndimor këtu në Bërdo, Slloveni, kemi një konfirmim tjetër të fuqishëm se vetëm një shtet anëtar i BE -së kundërshton integrimin tonë dhe fillimin e bisedimeve për anëtarësim në Bashkimin Evropian.

Fatkeqësisht, zhgënjimi im i madh, i imi por edhe i të gjithë qytetarëve tanë, bllokada vjen nga fqinji ynë Bullgaria.

 

Mesazhet nga Presidenti Makron dhe Kancelarja Merkel janë të qarta – për zgjidhje duhet të shikohet para, drejt së ardhmes dhe jo duke gërmuar në të kaluarën.

Por fatkeqësisht, nuk jam i sigurt se Presidenti Radev  e ka kuptuar atë mesazh.

Hapat dhe bllokadat që Radev i ndërmori në emër të Bullgarisë janë ofendim për qytetarët maqedonas.

Populli maqedonas, me tërë  paqedashësin e vet, nuk mund të arsyetojë bllokadat.

Populli im më kanë dhënë një mandat për të më ka dhënë një mandat për të krijuar zgjidhje, por ata nuk më kanë dhënë një mandat për të justifikuar politikat e shekullit të kaluar.

Deri tani, nuk ekziston vend anëtar i BE-së që ka ndonjë vërejtje për reformat tona.

Përparimi ynë në integrimin në BE duhet të varet kryesisht nga reformat e brendshme që lidhen me arritjen e standardeve evropiane dhe jo nga çështjet dypalëshe. Prandaj, ne jemi të përkushtuar për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve dypalëshe që janë zvarritur në të kaluarën, siç dëshmohet nga Marrëveshja e Prespës dhe Marrëveshja e vitit 2017 me Bullgarinë.

Nuk është lajm i ri që për ne është e papranueshme, në frymën e marrëdhënieve të mira evropiane miqësore, të intensifikojmë bisedimet me fqinjin tonë Republikën e Bullgarisë.

Ne themi – po, mundemi dhe duhet, të dy palët, menjëherë pas zgjedhjeve në Bullgari dhe në Maqedoninë e Veriut, siç duhet, me vullnet të sinqertë politik të ndërmarrim masa të sigurta për zgjidhjen e çështjeve të hapura.

Por, gjithashtu nuk është lajm i ri se qëndrimi ynë i qartë dhe i zëshëm për çështjet e identitetit është se identiteti maqedonas nuk mund të jetë një temë për bisedime.

Maqedonia e Veriut ka ndërmarrë të gjitha hapat e nevojshëm në kompetencën tonë për të zhbllokuar procesin e zgjerimit të BE -së, jo vetëm për ne, por për tërë rajonin.

Suksesi ynë në evropianizimin e vendit u njoh dhe u konfirmua me vendimin e Këshillit Evropian në mars të vitit të kaluar për të filluar negociatat për vendin tonë.

Ne mbetemi të përkushtuar ndaj qëllimit tonë strategjik - anëtarësimin në BE përmes zbatimit të plotë të vlerave dhe standardeve evropiane në Maqedoninë e Veriut.

Kjo është ajo që duan qytetarët tanë, ne duhet ta bëjmë atë.

Maqedonia e Veriut është Evropë. Ballkani Perëndimor është Evropë!

Dua të përfitoj nga ky rast për të falënderuar Slloveninë dhe Kryeministrin Jansha për angazhimin dhe kohën e tyre cilësore për të mirën e tërë Ballkanit Perëndimor dhe procesin e zgjerimit, dhe besoj se deri në fund të mandatit të tyre, ata do të qëndrojnë të përkushtuar deri në fundi i vitit .

Falënderime të veçanta për Kancelaren Merkel dhe Presidentin Makron, të cilët gjithashtu përkushtuam kohë për të folur me mua dhe Presidentin Radev për gjetjen e zgjidhjeve.

Sigurisht, falë Kryetares së Komisionit Evropian Ursula von der Lajen, Kryetarit të Këshillit Evropian Sharll Mishell, zëvendëskryetarit të Komisionit Evropian Borel dhe Eurokomisionerit Varheji.

Dua ta falënderoj edhe për mbështetjen nga takimet me Kryeministren e Estonisë Kalas dhe me Kryeministrin e Irlandës, Martin. Patëm takime të shkëlqyera, biseduam për bashkëpunimet dypalëshe dhe kemi edhe shumë për të bërë në atë drejtim por jemi falënderues edhe për mbështetjen e tyre të drejtpërdrejtë për integrimin e Maqedonisë së Veriut në BE”.