Spasovski në Konferencën e donatorëve “Bashkë për Shqipërinë” në Bruksel: Qeveria e Maqedonisë së Veriut dhe populli në mënyrë aktive do të marrin pjesë në nismën e koordinuar të donatorëve për riparimin dhe zbutjen e pasojave nga tërmeti tragjik

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut dhe populli i vendit tonë në mënyrë aktive do të marrin pjesë në nismën e koordinuar të donatorëve për riparimin dhe zbutjen e pasojave nga tërmeti tragjik – “Bashkë për Shqipërinë” dhe për këtë qëllim u formua grupi i punës me pjesëmarrjen e përfaqësuesve nga institucionet relevante, të cilët do të përpilojnë plan për ndihmë për rindërtimin dhe për menaxhimin me pasojat nga tërmeti, theksoi Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Oliver Spasovski në konferencën donatore për Shqipërinë në Bruksel.

Në fjalimin e tij në Konferencë në organizim të Kryetares së Komisionit Evropian, Ursula Fon Der Lajen, në të cilën përveç vendeve anëtare të BE-së marrin pjesë edhe vendet e Ballkanit Perëndimor, Kryeministri Spasovski, theksoi se populli në Republikën e Maqedonisë së Veriut me shqetësim të madh priti mëngjesin e 26 nëntorit vitin e kaluar dhe ndoqi informacionet për pasojat tragjike nga tërmeti i fuqishëm në Shqipëri në Durrës dhe në rrethinën e këtij qyteti.

Që në të njëjtën ditë, Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut morri vendim që ekipe të përbëra nga 42 pjesëtarë të forcave republikane për mbrojtje dhe shpëtim, të koordinuara nga Drejtoria për Mbrojtje dhe Shpëtim, të nisen për në Shqipëri dhe të ndihmojnë në veprimet e koordinuara të ekipeve të shpëtimit të autoriteteve lokale.

“Në emër të solidaritetit si themel mbi të cilin ndërtohet ideja për Bashkimin Evropian, Maqedonia e Veriut menjëherë dërgoi ekipe të ndihmës së parë të cilët i vunë në dispozicion të gjitha kapacitetet dhe aftësitë e tyre për të ndihmuar në shpëtimin dhe strehimin e çdo jete njerëzore. Kjo ishte jo vetëm detyrë profesionale, por një përgjigje njerëzore, solidare për çdo individ në ekipet e shpëtimit për t’i ndihmuar ata, miqtë tanë në Shqipëri”, theksoi Kryeministri Spasovski.

Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, në të njëjtën ditë kur ndodhi tërmeti ,mori vendim të ndahen gjashtë milionë denarë si mbështetje fillestare financiare për riparimin e pasojave nga tërmeti në Republikën e Shqipërisë.

Spasovski theksoi se Qeveria me kujdes e shqyrtoi Raportin për vlerësimin e dëmeve nga tërmeti, të përgatitur nga Delegacioni i Bashkimit Evropian në Tiranë dhe se është i përgatitur në mënyrë të duhur të përgjigjet për nevojat e zbuluara në Raport dhe të kyçet në mbështetjen dhe ndihmën e vazhdueshme për riparimin e dëmeve nga tërmeti.

“Bashkimi Evropian, mes tjerash, është bashkësi e vlerave. Një nga ato vlera themelore  është solidariteti, dhe kjo konferencë konfirmon se vendet anëtare të Bashkimit Evropian e ruajnë  dhe e vlerësojnë këtë vlerë. Republika e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipëria nuk janë vende anëtare të Bashkimit Evropian, por kujdesin që e tregon Komisioni Evropian i inkurajon qeveritë dhe popujt e këtyre dy vendeve dhe u jep atyre të drejtën dhe inkurajimin se afirmimi i vlerave evropiane është investim serioz në aspiratat e tyre, që një ditë të realizojnë qëllimit e tyre dhe të jenë të anëtarë të barabartë në  Bashkimin Evropian”, tha Spasovski në konferencën donatore për Shqipërinë në Bruksel.

Fjalimin e tij para Komisionit Evropian në Bruksel dhe para përfaqësuesve të qeverive të vendeve anëtare të BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor, Spasovski e përfundoi me mesazhin në emër të popullit të Maqedonisë së Veriut, se propozimi për metodologjinë e re për procesin e zgjerimit të Bashkimit Evropian, solli pritshmëri të reja dhe se në periudhën e ardhshme do të mirëpresim lajmin e mirë nga Brukseli për fillimin e negociatave.

 

 


Спасовски: Солидарноста во Европа e темелот врз која се гради идејата за Европската Унија и останува ѕвезда водилка и за донаторската конференција „Заедно за Албанија“

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија Оливер Спасовски денеска се обрати на донаторската конференција „Заедно за Албанија“ во Брисел, што ја организираше Европската Комисија заради санирање на штетите и за ублажување на последиците од катастрофалниот земјотрес во Албанија.

Во продолжение на ова соопштение ви го пренесуваме обраќањето на премиерот Спасовски во целост:

Ми претставува посебна чест и задоволство, во името на Владата на Република Северна Македонија и на народот на нашата земја, да земеме учество на оваа донаторска конференција за санирање и ублажување на последиците од трагичниот земјотрес – „Заедно за Албанија“.

Солидарноста во Европа e темелот врз која се гради идејата за Европската Унија. Солидарноста беше и останува ѕвезда водилка.

Народот во Република Северна Македонија со голема загриженост го дочека утрото на 26 ноември минатата година. Во текот на ноќта постојано доаѓаа информации за силен земјотрес во Албанија во Драч и во околината на овој град. 

Уште истиот ден, Владата на Република Северна Македонија донесе одлука тимови составени од 42 припадници на републичките сили за заштита и спасување, координирани од Дирекцијата за заштита и спасување, да заминат за Албанија и да помагаат во координираните акции на  спасувачките екипи на локалните власти.

Нашите тимови добиваа комплексни задачи за прва помош и извлекување на настраданите граѓани во Драч, како и за санирање на штетите од катастрофалниот земјотрес. Ги ставија на располагање сите свои капацитети, сите свои вештини за да помогнат да се спаси и да се згрижи секој човечки живот и болка.

Покрај тимовите од обучени спасувачи, нашата Дирекција за спасување и заштита упати и механизација, специјализирана техничка опрема, амбулантно возило, медицинска и техничка опрема, како и најсовремена механизација која се користеше за да се дојде до преживеаните под урнатините и да се спаси секој човечки живот. 

Тоа беше не само професионална должност, тоа беше човечки, солидарен одговор на секој поединец во спасувачките екипи да им се помогне на луѓето, на нашите пријатели во Албанија во неволја.

Воедно, беа испратени неколку пратки хуманитарна помош од Црвениот Крст на Северна Македонија и од Министерството за одбрана.

Владата на Република Северна Македонија истиот ден донесе одлука да се издвојат 6 милиони денари како првична финансиска поддршка за санирање на последиците од земјотресот во Република Албанија.

Почитувани,

Владата внимателно го разгледа Извештајот за проценка на штетите од земјотресот, подготвен од страна на Делегацијата на ЕУ во Тирана.

За да одговори на потребите детектирани во извештајот, Владата формираше работна група со учество на претставници од десет релевантни домашни институции, кои ќе изработат план за помош и поддршка на институциите во Република Албанија во насока на јакнење на капацитетите, развој на политики и инструменти од областа на нивното делување за обнова на земјата и за справување со последиците од земјотресите.

Почитувани,

Европската Унија, меѓу другото, е заедница на вредности.

Една од тие темелни вредности е солидарноста, и оваа конференција потврдува дека земјите членки на ЕУ, ја негуваат и афирмираат оваа вредност.

Република Северна Македонија и Албанија не се земји членки на Европската Унија, но грижата што ја покажува Европската Комисија ги охрабрува владите и народите на овие две земји и им дава за право и охрабрување дека прифаќањето на европските вредности е сериозен влог во нивните аспирации еден ден да го остварат својот стремеж и да бидат рамноправни членки на Европската Унија.

Го завршувам ова мое обраќање со апел да се исправи грешката од октомври минатата година, и на Советот следниот месец да го добиеме долгоочекуваниот старт на преговорите за членство во Унијата.

Да завршам со пораката што ја носам во името на народот на Северна Македонија, дека предлогот за новата методологија за процесот на проширување на ЕУ, донесе нови очекувања, и дека во претстојниот период ќе ја дочекаме убавата вест од Брисел.