Filipçe: Nuk ka mitingje masive, të gjitha tubimet të mbajnë distancën e rekomanduar prej dy metra; Komisioni të përpilojë protokoll për implementimin e kampanjës zgjedhore

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, informoi në konferencën e sotme për shtyp se me kërkesë të Presidentit Stevo Pendarovski dhe si rezultat i konkluzioneve të mbledhjes së takimit të liderëve  të mbajtur dy ditë më parë, Komisioni për Sëmundje Infektive përgatiti një protokoll për zhvillimin e fushatës zgjedhore dhe për ditën e zgjedhjeve, gjegjësisht për tërë procesin e votimit. Ky protokoll u mbështet njëzëri nga të gjithë anëtarët e komisionit dhe duhet të zbatohet plotësisht dhe pa përjashtim, në mënyrë që të mbrohet shëndeti i qytetarëve.

"Të gjithë liderët e partive politike në mbledhjen e liderëve  thanë se shëndeti i qytetarëve është në radhë të parë dhe prandaj pres që të gjitha partitë, anëtarët e tyre dhe pjesëmarrësit në fushatën zgjedhore dhe procesin zgjedhor, ta respektojnë këtë protokoll. Protokolli buron nga rekomandimet e përgjithshme për mbrojtjen e qytetarëve nga KOVID-19, të cilat aktualisht janë në fuqi dhe do të qëndrojnë në fuqi në periudhën e ardhshme. Në mënyrë shtesë , ai parashikon masa, kufizime që rregullojnë saktësisht mënyrën dhe zhvillimin e fushatës zgjedhore, aktivitetet individuale të partive, lëvizjen dhe organizimin e mitingjeve, dhe së fundi, protokollin shëndetësor për ditën e votimit, i cili përbëhet nga katër pjesë. Ato do t'i dorëzohen Kryeministrit, Oliver Spasovski, dhe natyrisht Presidentit z. Pendarovski, për komunikim të mëtutjeshëm me palët dhe koordinim ", thamMinistri Filipce.

Ai theksoi se në lidhje me fushatën parazgjedhore, në përputhje me rekomandimet e përgjithshme të Komisionit për Sëmundje Infektive dhe mbi bazën e të cilave bazohen rregullat e përgjithshme për lëvizjen, socializmin dhe komunikimin e njerëzve, të gjitha aktivitetet e partisë duhet të zhvillohen ekskluzivisht duke respektuar  distancën fizike prej një e gjysmë deri në dy metra, e cila ende rekomandohet. Mbetet e vlefshme gjatë gjithë periudhës tjetër, mbajtja e detyrueshme e një maskë mbrojtëse ose mbulimi i gojës dhe hundës, gjatë zbatimit të të gjitha aktiviteteve dhe komunikimit gjatë dhe para fushatës, sipas dekreteve , gjithmonë brenda dhe jashtë, kur nuk mund të ruhet distanca fizike, si dhe larja e shpeshtë e duarve dhe dezinfektimi i detyrueshëm në drejtim të parandalimit.

"Tubimet, të cilat mbahen jashtë dhe brenda, gjithmonë të respektojnë këto masa dhe në përputhje me rrethanat, numrin e pjesëmarrësve, madje edhe për tubime më të vogla, të përdorin pajisje me zë të lartë për të shmangur përqendrimin e njerëzve në një hapësirë ​​më të vogël. Fushata derë më derë gjithashtu duhet të zbatohet në përputhje me këto protokolle. Pajisjet mbrojtëse duhet të mbahenn, distanca duhet të mbahet me altoparlantë, pa hyrje dhe pa vizita në amvisëri, por vetëm jashtë derës dhe në oborre. Aktivitetet e partisë në selinë dhe ambientet e partisë kurdo që është e mundur të mbahen jashtë, dhe nëse ato mbahen brenda, të zbatohen të gjitha rregullat e mësipërme. Mbajtja e mbledhjeve në ambientet partiake nuk duhet të jetë më e gjatë se dy orë, pas së cilës ato duhet të ajrosenn dhe të bëhet dezinfektimi ditor i ambienteve ”, njoftoi Ministri Filipce.

 

 

 

 

Ai shtoi se stendat e lëvizshme, d.m.th. sportelet për shpërndarjen e materialit reklamues nuk duhet të shërbejnë si vende për mbledhjen e një numri të madh të qytetarëve, për të mos pasur një numër të madh aktivistësh në një stendë, jo më shumë se dy dhe të gjithë tëmbajnë pajisje mbrojtëse, sipas protokolleve. Transporti i partisë kryhet me mjetet e transportit publik, kapaciteti i të cilit është i mbushur në maksimum 50% dhe të gjithë brenda automjeteve  të mbajnë pajisje mbrojtëse. Transportuesit duhet të sigurojnë mjete për dezinfektimin e automjeteve.

"Në ditën e zgjedhjeve, anëtarët e bordit dhe të gjithë vëzhguesit e akredituar duhet të mbajnë maska ​​mbrojtëse dhe doreza.  Në një hapësirë mund të ulen me dritare të hapura ose ta ajrosin çdo orë, në çdo vendvotim duhet të ketë mjetë për dezinfektim të duarve  votuesit duhet të presin dy metra para vendvotimit. Kur hyjnë në hapësirën e brendshme, së pari ata dezinfektojnë duart, kur dorëzojnë kartën e identitetit, ata heqin maskën mbrojtëse  shkurtë, për identifikim, dhe në të njëjtën kohë mbajnë distancën e kërkuar nga anëtarët e bordit zgjedhor. Pas votimit, ata dezinfektojnë përsëri duart. Në dhomë nuk ka më shumë votues sesa numri i kutive të votimit. Nëse ekziston mundësia, dhe çfarë duhet të konsultohet, Komisioni Shtetëror e rrit kohën e votimit me dy orë, në mënyrë që të shmangen turmat më të mëdha ”, tha Ministri Filipçe.

 

 

Në konferencën për shtyp, Ministri Filipçe përsëriti konkluzionet dhe   projeksionet  e Komisionit në lidhje me përhapjen e virusit në periudhën e ardhshme.

Numri i pacientëve në vendin tonë është ulur ndjeshëm, incidenca është ulur  10 herë, tani në krahasim me periudhën prej një muaji dhe kjo  është  për shkak të rekomandimeve të Komisionit për Sëmundje Infektive, të cilin ministri i Shëndetësisë, ku  organi këshillues i të cilit është Komisioni, i propozon deri tek Qeverisë.

“Faktorët që i vlerësojmë dhe në bazë të të cilave themi se epidemia është në fazën e qetësimit, gjegjësisht është nën kontroll numri i pacientëve të rinj të diagnostifikuar, numri i pacientëve në spitale, numri i pacientëve me pasqyrë të rëndë klinike dhe aparat respirator, numri i shtretërve të lirë në spitale, numri i personave të vdekur, përqindja e pacientëve për të cilët e dimë cili është klasteri, gjegjësisht nëpërmjet cilës linjë janë infektuar, si dhe R-faktori i transmetimit. Të gjithë këto faktorë janë përmirësuar dukshëm nga fillimi i epidemisë. Në raport me parashikimet në periudhën e ardhshme, tani jemi në fazë ku praktikisht i shohim efektet e mira dhe masat e fuqishme. Gjendemi në javët e fundit të kohëzgjatjes së përgjithshme të epidemive respiratore, më tej fazë në të cilën nuk punojnë shkollat dhe kopshtet dhe kemi kufij të mbyllur. Të gjithë këto faktorë kontribuojnë që të kemi periudhë të qetë. Por, duhet të jemi të vetëdijshëm se virusi nuk do të zhduket për një periudhë të gjatë, jo vetëm te ne, ashtu janë parashikimet dhe pritshmëritë në botë. Fotografia ka të ngjarë të ndryshojë, edhe pasi të zbulohet vaksina dhe periudha deri sa të fitohet sistemi imunitar, që do të thotë se kemi një periudhë përpara nesh në të cilën duhet të mësojmë të jetojmë me virusin”, theksoi ministri Filipçe.