Kryeministri Spasovski në takim me ekipin që bëri transplantimin e parë të zemrës: Duke bashkuar kapacitetin tuaj keni bërë intervenim që paraqet kurorë në kirurgjinë e kardiologjisë dhe mjekësinë në përgjithësi

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Oliver Spasovski sot në Qeveri i shoqëruar nga ministri i Shëndetësisë doc.dr Venko Filipçe u takua me një pjesë të ekipit që e kanë bërë transplantimin e parë të zemrës me 23 maj të këtij viti, të cilëve ju ndau mirënjohje për nxitjen historike, veçanërisht duke emëruar të gjithë ata që morën pjesë në ndërhyrje  komplekse.

 Në takim mori pjesë edhe djali i dhuruesit Emilija Dineva, Vlatko Dinev, të cilëve Kryeministri Spasovski në mënyrë simbolike u dhuroi mirënjohje, duke shprehur falënderim të madh në emrin e tij personal dhe në emër të Qeverisë.

 “Falënderim për familjen Dinevi, dëshiroj që personalisht t’ia dorëzoj djalit të Emilija Dinevës, Vlatko dhe të falënderohem njëherit për vendimin e saj personal dhe më pas edhe pëlqimin e familjes për vendimin e saj që ta bëjnë në kujtesë të gjatë  për gjestin e saj human dhe dëshirë, që organet e saja t’ia dhurojë atyre që më së shumti janë të nevojshme për të vazhduar jetë tjetër,” tha Kryeministri Spasovski, i cili shfrytëzoi mundësinë që të falënderojë edhe Ivan Ognenovskin ndaj të cilit u bë transplantimi dhe familjes së tij, të cilët ku siç nënvizoi Kryeministri treguan besueshmëri në shëndetësinë e vendit dhe në profesionalizimin e gjithë ekipit duke i uruar shëndet të mirë.

Duke iu drejtuar ekipit, mjekëve dhe stafit mjekësor, Kryeministri Spasovski theksoi se transplantimi i suksesshëm i zemrës është një rezultat historik dhe një dëshmi e vërtetë për nivelin e ekspertizës dhe  profesionalizmit së të gjithë sistemit shëndetësor në vendin tonë, sepse përfshin shumë institucione shëndetësore dhe individë që bëjnë pjesë në këtë arritje historike.

"Në një kohë kur e gjithë vëmendja jonë është përqendruar dhe është vendosur në funksion të menaxhimit të krizës më të madhe globale të krizës shëndetësore për shkak të pandemisë KOVID-19, ju jeni bashkuar i bashkuat kapacitetet tuaja, njohuritë, përvojën dhe profesionalizmin tuaj për të bërë  ndërhyrjen që paraqet kurorë në kirurgjinë kardiologjisë dhe mjekësinë në përgjithësi ", tha Kryeministri Spasovski.

Spasovski nënvizoi se vitet e fundit, Qeveria ka investuar shumë në kujdesin shëndetësor si një shtyllë e sistemit të kujdesit shëndetësor - njerëzit që ofrojnë kujdes shëndetësor dhe kujdes për të gjithë qytetarët, duke theksuar se ajo do të vazhdojë me mbështetjen e plotë të ministrit Filipce dhe Ministrisë së Shëndetësisë, duke  diskutuar me punonjësit mjekësorë  për çështjet aktuale dhe aktivitetet në shëndetësisë.

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe theksoi para të pranishmëve se me këtë  procedurë u rrumbullakuan  dy segmente kryesore në sistemin shëndetësor në vendin tonë: transplantimi dhe kirurgjia kardiologjike.

"Ky është vetëm fillimi i një bashkëpunimi të suksesshëm." Me këtë akt u ngrit vetëdija për të dhuruar një organ. Ne kemi bërë të gjitha përgatitjet për atë që duhet të thotë transplantim i zemrës. Për një kohe të shkurtër, e gjithë puna ishte e organizuar dhe e përfunduar në rendin më të mirë. Ne kemi krijuar një ekip të ashtuquajtur "zemër" që përfshin të gjithë ata që kanë njohuri për kirurgjinë kardiake. Falënderoj sinqerisht familjen e të ndjerit për humanizmin që ata kanë treguar në praktikë ”, tha ministri Filipçe.

Drejtori i Klinikës për Kirurgji Kardiologjike Shtetërore, Dr Sashko Jovev, falënderoi përfaqësuesit e Qeverisë për njohjen e punës së tyre.

"Transplantimi i zemrës është kulmi i operacionit kardiak  dhe mjekësisë në përgjithësi. Por ajo që duhet të njohim tani praktikisht ka potencial shkencor, profesional, të motivuar nga njerëzit, kryesisht në shëndetin publik, i cili duhet të njihet. Neve na duhet vetëm një erë e vogël në shpinë, dhe gjithçka tjetër na leni nesh. Dua të falënderoj djalin e të ndjerit  për shkak se shpëtuan  tre jetë. Ne nuk duhet të ndalemi këtu me transplantimin. Ky program duhet të ekzistojë, të mbijetojë, të zhvillohet dhe ne do ta zhvillojmë atë me ndihmën e shtetit, mediave dhe të gjithë profesionistëve të motivuar që përfaqësojnë ekipin ", tha dr. Jovev.