Kryeministri Zaev në takim me përfaqësuesit e Odave Ekonomike: Ky takim është një porosi e fuqishme për përkushtimin e tërësishëm ndaj ekonomisë, forcimin e kompanive me paga më të mëdha dhe rritje të fuqisë konsumuese për qytetarët

Kryetari  i Republikës së Maqedonisë  së Veriut Zoran Zaev së bashku me Ministrat e ngarkuar  për resorët ekonomike Fatmir Bytiqi - Zëvendëskryeministër i ngarkuar me çështjet ekonomike dhe koordinimin me çështjet ekonomike, Fatmir Besimi - Ministër i Financave, Kreshnik Bekteshi - Ministër i Ekonomisë, Arianit Hoxha - Ministër i Bujqësisë, Pylltarisë dhe Ekonomi Ujore, Jagoda Shahpaska - Ministër e Punës dhe Politikës Sociale, Blagoj Boçvarski - Ministër i Transportit dhe Lidhjeve, Naser Nuredini - Ministër i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor dhe Venko Filipce - Ministër i Shëndetësisë, sot, në ditën e parë gjatë mandatit të tyre, ata patën një takim me përfaqësuesit e Odave Ekonomike në vend.

 

Menjëherë pas takimit, Kryeministri Zaev dha një deklaratë për media, të cilën jua përcjellim në tërësi.

"Më lejoni së pari të falënderoj Odat Ekonomike, Odat Ekonomike të Maqedonisë, Odën Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore dhe MASIT, për organizimin e këtij takimi që ka për qëllim të dërgojë mesazhe të kujdesshme, precize dhe serioze.

Që kur Qeveria e përfundoi procesin e pranim-dorëzimit dhe pranimit protokollar te Presidenti i shtetit, menjëherë  erdhëm në takim me përfaqësuesit e sektorit të biznesit dhe ekonomisë. Me këtë dërgojmë porosi për fokus dominant dhe fokus më të vlefshëm për Qeverinë e re,  dhe kjo është ekonomia dhe standardi ekonomike i popullit ton, dhe zhvillimi e rritja e përgjithshme. Na pret një periudhë e papërsëritshme të cilën bashkërisht duhet ta shfrytëzojmë.

Sot dhamë mesazh para personave afarist për parashikim në periudhën e cila vijon, paralajmërojmë se do të ketë periudhë stabile pa zgjedhje të parakohshme, periudhë katërvjeçare, shumë e rëndësishme për ekonominë vendore e cila do të mund të bëjë plane për rritjen dhe zhvillimin e tyre dinamik për cilat do investime të ardhshme ose për cilat do aktivitete në sektorin e biznesit.

Vazhdon politika stabile tatimore, tatimet mbesin stabile në shtet, por për çdo ndryshim  të ndonjë tatimi, dhe para se gjithash mendoj për uljen e tatimeve, çdo herë në çdo ndryshim në të ardhmen  do të kemi periudhë të diskutimit, debat dhe bisedime  njëherit edhe periudhë për përgatitjen e ekonomisë maqedonase.

Po flasim për sfidat me të cilat përballemi, natyrisht sfida e parë është KOVID-19. Deri më tani, ne kemi impelementuar paketa të konsiderueshme të masave për të mbështetur ekonominë. Vijojnë  edhe paketat tjera të  masave që do ti implementojmë  në këtë periudhë vjeshtë-dimër, të cilat do të dimensionohen së bashku me Odat  për të maksimizuar të gjitha efektet.

Më vjen mirë që masat e deritanishme kanë dhënë rezultate, kartelat harxhuese, mbështetje të drejtpërdrejtë prej 14,500 denarë për pagën e pagave për tre muaj dhe të gjitha masat e tjera. Për momentin, kanë filluar procedurat për mbështetjen e investimeve prej 20 milion eurosh, janë paraqitur mbi 800 aplikime nga sektori i biznesit dhe unë besoj se ato mjete do të jenë të mirëseardhura për ekonominë tonë.

Është e rëndësishme për mua të konfirmoj se unë personalisht, si Kryetar i Qeverisë , një ekonomist i ardhur nga sektori i biznesit në dy vitet e fundit e gjysmë aq sa pata nderin të drejtoj Qeverinë e Maqedonisë, kam mësuar shumë nga bashkëpunimi me Odat, e cila është për përfitimin e ndërsjellë të biznesit sektori, punëtorëve, eksportit, prodhimi i brendshëm bruto i shtetit, dhe natyrisht edhe në aspekt politik dhe për Qeverinë.

Këtë përvojë  do ta përdorim edhe në periudhën e ardhshme në mënyrë që të mund të punojmë edhe më me përkushtim, të bashkëpunojmë dhe të mësojmë nga vetë problemet me të cilat ballafaqohen Odat, në mënyrë që të zgjidhim, kapërcejmë dhe shumëfishojmë mbështetjen e Qeverisë për ekonominë.

Folëm për reformat në sistemin gjyqësor që do të thotë shumë për të gjithë qytetarët dhe veçanërisht për ekonominë. Nëse sistemi ligjor është evropian dhe i ngushtë, ekonomia definitivisht do të jetë një nxitëse, mobilizuese dhe më e fuqishme.

Kemi përcaktuar në pjesën e parashikueshmërisë që decentralizimi si proces duhet të vazhdojë, hapat e parë të decentralizimit do të ndodhin në fillim të vitit 2021. Regjistrimi mbetet një angazhim për gjysmën e parë të vitit 2021 i cili si një proces statistikor është shumë i rëndësishëm për parashikimet dhe planifikimin ekonomik.

Sot, në ditën e parë të qeverisë, nuk ka asnjë problem ndëretnik në agjendën e saj, ato janë zgjidhur ligjërisht dhe zyrtarisht. Të gjithë janë qytetarë të barabartë që duan ekonomi, standard, infrastrukturë më të mirë dhe do të punojmë për këtë. Të gjithë fqinjët janë miqtë tanë, çështjet me fqinjët janë zgjidhur. Sjell më shumë ekonomi.

Ne jemi një anëtar i NATO-s dhe një shtet me një vendim për të filluar negociatat, para nesh është hapja e fondeve evropiane.

"Përmes këtij takimi të parë me Odat, ne dërgojmë një mesazh të përkushtimit të plotë të Qeverisë për ekonominë, standardin ekonomik, forcimin e kompanive, eksportet, për një rifillim edhe më të fortë të ekonomisë maqedonase, paga më të larta dhe rritje të fuqisë konsumuese për qytetarët."