Zaev, Gir dhe Janevski në hapjen e Shtëpisë Evropiane në Strumicë: Evropa është shtëpia jonë dhe familja jonë

Kryeministri Zoran Zaev, Ambasadori i Bashkimit Evropian në vendin tonë David Gere dhe Kryetari i Komunës së Strumicës Kosta Janevski sot në Strumicë zyrtarisht hapën "Shtëpinë Evropiane".

Ky është lokacioni i tretë pas Shkupit dhe Kriva Pallankës ku hapen objektet e tilla, dhe hapja e tyre dhe koncepti i tyre janë një përgjigje gjithëpërfshirëse ndaj kërkesave dhe nevojave të qytetarëve tanë për të qenë në kontakt të ngushtë me politikat e BE-së, të cilat janë në interesin e të rinjve dhe qytetarëve e vendit tonë dhe kontribuojnë në përfshirjen aktive në formësimin e së ardhmes evropiane të vendit.

 "Kur themi "shtëpi evropiane", atëherë ne nuk e interpretojmë fjalën shtëpi si diçka që do të thotë një objekt arkitektonik, por si një shtëpi. Dhe ku ka një shtëpi, ka një familje. Ne shpesh e quajmë Bashkimin Evropian familjen Evropiane. Nëse është kështu, atëherë kjo "Shtëpi Evropiane" që po hapim sot nuk është asgjë tjetër përveç Evropiane për të rinjtë e Strumicës, theksoi Kryeministri Zaev.

„"Shtëpia Evropiane" do të jetë një hapësirë ​​jashtëzakonisht e gjallë në të cilën të rinjtë nga Komuna e Strumicës dhe më gjerë, do të ruajnë dhe ushqejnë vlerat Evropiane, përmes formave të ndryshme të shoqërimit, informacionit, shërbimeve, diskutimeve të BE-së, zbatimit të projektit, promovimeve të ngjarjeve të BE-së, ekspozita, film, muzikë dhe ngjarje multimediale, punëtori dhe të ngjashme. Jam i bindur se    "Shtëpia Evropiane "do të jetë një destinacion i preferuar për të rinjtë dhe se të gjitha ngjarjet që do të realizohen do të japin rezultatet e dëshiruara," tha kryetari i Komunës së Strumicës Kosta Janevski.

Zëvendësimi i Qendrave të Informimit të BE-së me Shtëpitë Evropiane u lejon të rinjve të kenë një vend për të zhvilluar mendimin e tyre kritik, për të forcuar rrjetet e tyre dhe për t'u përfshirë drejtpërdrejt në formësimin e së ardhmes Evropiane të vendit të tyre.

"Përvoja pozitive me Shtëpinë Evropiane në Shkup na bëri gjithashtu përshtypje për të hapur vende të tilla për gjeneratat e reja në qytete të tjera të Republikës së Maqedonisë Veriore.Të rinjtë duhet të jenë pjesë e dialogut të hapur për perspektivat evropiane të vendit që nga dita e parë. Ata duhet të përfshihen në bisedime për të gjitha çështjet kryesore dhe të jenë aktorë aktivë," tha ambasadori i BE-së David Gere gjatë ceremonisë së sotme në Strumicë.