Zaev dhe Rama nënshkruan Marrëveshje për kontrolle të përbashkëta kufitare dhe doganore: Në rrugën drejt BE-së realizojmë vlera evropiane për qytetarët e të dyja vendeve

Kryetari i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, Zoran Zaev, në Tiranë mori pjesë në Samitin e vendeve të Ballkanin Perëndimor, nikoqir i të cilit ishte Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama.

 Në margjinat e Samitit, të dy krerët e qeverive nënshkruan Marrëveshjen për vendosjen e kontrolleve të përbashkëta kufitare dhe doganore në kalimet kufitare mes Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Në deklaratën për media, Kryeministri Zaev tha se Marrëveshja është një hap tjetër në ndërtimin e marrëdhënieve të shkëlqyera midis Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, të cilat si miq të mirë dhe fqinjë kanë përparësi lehtësimin e rrjedhës ndërkufitare në interes të qytetarëve dhe bashkësive të punës e të dyja vendeve.

“Është një kënaqësi e vërtetë kur dy miq shumë të mirë që drejtojnë pushtetin ekzekutiv të të dyja vendeve të mëdha pas miqësisë së tyre hedhin një hap drejt pasurimit dhe përsosjes së kësaj miqësie. Me nënshkrimin e kësaj Marrëveshje, ne i japim fund një procesi serioz për të cilin qeveritë tona kanë punuar për të hapur terminalin "one stop shop" ku qytetarët tanë do të përgjysmojnë pritjet e tyre në lidhje me kalimin në kufijtë tanë, por mbi të gjitha, do të krijohen kushte për realizimin e katër lirive evropiane për qarkullim të lirë të mallrave, njerëzve, kapitalit të shërbimeve ", tha Kryeministri Zaev në fjalimin e tij pas nënshkrimit të Marrëveshjes.

Në këtë drejtim, vendosja e kontrolleve të përbashkëta kufitare dhe doganore në pikat kufitare midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut do të kontribuojë në rritjen e fuqisë së lëshuar në kalimin kufitar për mallra, duke zvogëluar kohën e nevojshme për formalitetet kufitare dhe duke përmirësuar ndjeshëm infrastrukturën e aplikimit. e mjeteve bashkëkohore për kontrollit.

"Unë besoj se sa më shumë të përmirësojmë kapacitetin administrativ dhe ta transferojmë besimin plotësisht te institucionet mes veti, pasi ekziston me të vërtetë, vetëm duke përfunduar procedurat administrative ne do të jemi në gjendje të zhvillojmë tregtinë tonë, bashkëpunimin tonë, për të promovuar më tej miqësinë mes të dy popujve dhe të vazhdojmë së bashku të mbajmë, të them leksione evropiane, sepse ne na lidh e tashme, ne na lidh edhe  e ardhmja”, tha Zaev.

Kryetari i Qeverisë Zaev shtoi se të dyja vendet si anëtare të NATO-s, partnere, në mënyrë të ndërsjellë ndihmohen dhe bashkërisht janë të drejtuara para sfidës së hapit të ardhshëm të proceseve tona drejt integrimeve evropiane.

“Jemi të bindur se çdo ditë u japim vetëm më shumë argumente miqve tanë evropianë për të marrë një vendim përfundimtar pozitiv. Nuk ka asnjë mënyrë tjetër për ne, kjo është rruga për në BE sepse qytetarët tanë duan të jetojnë vlerat evropiane këtu, në Shqipëri, në Tiranë, në Maqedoninë e Veriut, në Shkup. Ne do të vazhdojmë të punojmë në atë mënyrë me qëllimin përfundimtar të arritjes së prosperitetit sa më të madh, prosperitet më të madh ekonomik dhe lumturi më të madhe për shqiptarët, popullin maqedonas dhe të gjitha bashkësitë etnike që jetojnë në Maqedoninë e Veriut. Më vjen mirë që sot, pas këtij Samiti, ne mund ta përfundojmë me të vërtetë një vizitë të tillë me një Marrëveshje të tillë dhe t'u dërgojmë një mesazh qytetarëve tanë, biznesmenëve që të përdorin përfitimet e kontrolleve të përbashkëta kufitare dhe doganore, për t'i motivuar ata të bëjnë madje më shumë tregti dhe bashkëpunim. Sepse vetëm kështu jeta jonë do të jetë më e mirë dhe më e lumtur për të gjithë”, tha Kryeministri Zaev.

Kryeministri i Republikës së Shqipërisë, Edi Rama nga ana e tij potencoi se Marrëveshjes në mënyrë të dukshme do të lehtësojë lëvizjes mes qytetarëve të të dyja vendeve.

“Do të doja të falënderoja publikisht Kryeministrin nga thellësia e zemrës për qasjen e tij energjike deri në fund dhe për vullnetin e tij të palëkundur për të çuar përpara këtë proces, si në aspekt dypalësh, ashtu edhe në nivel rajonal dhe natyrisht e shfrytëzoj këtë rast për ta falënderuar për ardhjen e tij dhe prezencën e tij së bashku me gjithë ekipin e tij”, tha Kryeministri Rama në ceremoninë e nënshkrimit të Marrëveshjes për vendosjen e kontrolleve të përbashkët kufitare dhe doganore në vendkalimet kufitare midis Republikës së Shqipërisë dhe Republikës së Maqedonisë së Veriut.